Tėčiams: paprastas būdas padaryti savo vaiką laimingą

Lytėjimas yra pirmiausiai išsivystęs žmogaus pojūtis. Vaisius jau aštuntą nėštumo savaitę jaučia prisilietimus įsčiose.

Tėvo ir vaiko kūno kontaktas


Pirmaisiais gyvenimo metais tai yra pagrindinis mokymosi suprasti pasaulį būdas. Prisilietimai yra meilės ir prieraišumo ženklas, kuris suteikia kūdikiui apsaugą ir saugumo jausmą. Fizinis artumas yra esminis elementas emociniame vaikų vystymesi. Kuo daugiau artumo vaikai patiria vaikystėje, tuo emociškai stabilesni būna vėlesniame gyvenime.


Kai vaikas patiria kūno kontaktą su tėvu, jo smegenys išskiria laimės hormonu vadinamą oksitociną. Iš hipofizės jis patenka į kraują ir organizme atlieka įvairias funkcijas. Gimdančiai mamai oksitocinas malšina sąrėmių skausmą. Pieno gamyba krūtyse taip pat vyksta padedant šiam hormonui. Dar viena jo užduotis – imuninių ląstelių formavimasis kraujyje. Tokiu būdu jis sustiprina imuninę sistemą ir užkerta kelią infekcinėms ligoms. Vaikai, kurių tėvai juos glosto ir paima ant rankų, serga rečiau.


Vida Press


Oksitocinas gerina ir suaugusiųjų, ir vaikų dvasinę savijautą. Tai galima akimirksniu pamatyti: pakutenkite ar palieskite savo kūdikį ir jis netrukus nusišypsos. Jis lies jus ir norės, kad tęstumėte. Jeigu jūs su savo kūdikiu neturite galimybės praleisti 24 valandas per parą, puikus variantas – minkštas žaisliukas. Jis visada šalia ir nepailsta, kai vaikas jį nuolat apkabina ar kitaip jam demonstruoja savo prieraišumą. Žinoma, tai jokiu būdu negali atstoti tėvų prisilietimų. Todėl turime rasti užtektinai laiko prisiglausti prie vaiko ir jį apkabinti.


Vida Press


Kūno kontaktas su tėvu teigiamai veikia sergančius vaikus


Ligos atveju kūno kontaktas dar svarbesnis nei paprastai. Liga neigiamai veikia sveikatos būklę ir bendrą nuotaiką. Jūsų vaikui tokioje situacijoje dar labiau reikia patvirtinimo, kad tėvai jį myli. Kol vaikas mažas, jam labiau suvokiami prisilietimai nei žodžiai. Kūno kontaktas kaip kalba yra suprantamas šimtu procentų.


Vida Press


Pediatras ir autorius dr. Herbertas Renzas-Polsteris mano, kad labai svarbu vaikui sergant, kad vienas iš tėvų juo rūpintųsi visą dieną. Nuolatinis buvimas šalia teigiamai veikia situaciją ir padeda mažinti sergančio vaiko patiriamą įtampą. Bendras pietų miegas ir daug glaustymuisi skirto laiko vaiką veikia kaip vaistai. Masažai ne tik atpalaiduoja vaiką, bet ir padeda jam greičiau pasveikti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis