Ką iš tiesų reiškia auginti vaikus ir būti MAMA

Tinklaraščio „Mama su šypsena kišenėje“ autorės pamąstymai apie tai, ką iš tiesų reiškia būti mama.

Pastarosiomis dienomis mažoji man kas 10 minučių užduoda vieną klausimą:


- Mama, ar tu mama?


Na, nieko sau, laba diena, tai žinoma, kad mama! Pirmus dvidešimt kartų taip ir atsakiau. Na, o sulig dvidešimt pirmuoju jau panorau savo darbo pažymėjimą parodyt, kuriame - vos „kelių“ žodžių profesijos „Mama“ aprašas. Toks paprastas, kad net kūdikiui būtų aiškus:


- Pareigos - mama.


- Darbo objektas - vaikas. Pradėjus dirbti, įteikiamas visiškai naujas, tobulas, trūkumų neturintis egzempliorius, individualiai pritaikytas darbuotojai.


- Atlyginimas piniginiais vienetais nematuojamas, betgi išmokamas tokiais nematerialiais dalykais kaip darbuotojos vaikystės žaizdų atvėrimas ir gydymas, vertybių pervertinimas, prioritetų perrikiavimas, akių ir širdies atvėrimas, gyvenimo prasmės klausimų persvarstymas, brendimas ir kt. Ekstremalių pojūčių mėgėjos būna apdovanotos galimybe išgyventi tokius kraštutinius jausmų proveržius kaip euforija ir/arba frustracija, pilnatvė ir/arba desperacija, milžiniškos amplitudės nerimas, baimė ir pan.


- Atlyginimas nenormuojamas, t.y., darbuotoja atlyginimo gauna tokio ir tiek, kaip tik sugeba pasiimti. Sąmoningas godumas atlyginimui rekomenduojamas ir net skatinamas.


- Darbo valandos nenormuojamos, t.y., dirbama tiek, kiek to reikalauja darbo objektas.


- Darbo vieta - ten, kur darbo objektas, arba per saugų atstumą nuo jo.


- Pagrindinis darbo tikslas - gautą tobulą objektą, nekeičiant jo prigimtinių savybių konfigūracijos, adaptuoti netobulam pasauliui, paversti adekvačiu, laimingu žmogumi bei paruošti sėkmingam savarankiškam gyvenimui.


- Pageidautina darbo metu į objektą instaliuoti labiausiai pasiteisinusias darbuotojos veiklos praktikas, kurios bus panaudotos, objektui įsidarbinus ateityje.


- Siekiant apsaugoti darbo objektą nuo destrukcijos ir sisteminių gedimų, griežtai draudžiama į jį projektuoti asmeninius darbuotojos tikslus.


- Darbo objektas darbuotojai į rankas įteikiamas ribotam laikui, ir, atėjus metui, darbuotoja privalo jį perleisti kitoms tarnyboms, nepaisant to, kad prie objekto per laiką labai prisirišo. Objektą perleidus, darbuotoja perkeliama į nuotolinės veiklos skyrių.


- Darbo objektui garantija nesuteikiama.


- Griežtai draudžiama darbo objektą savintis.


- Sirgti nėra kada, pavargti ir skųstis nebūtina, nes "kas iš to?".


- Spec. apmokymai privalomai neorganizuojami, nes pasitikima ta instaliacine programa, kurią darbuotojai miglotai dovanoja prigimtis. Pagal pageidavimą gali būti suteikiama nebent bendro pobūdžio informacija.


- Siekiant atnaujinti darbuotojos vidines miglotas programas, leidžiama, bet neprivaloma savo iniciatyva lankyti spec. kursus, skaityti spec. literatūrą, remtis spec. patirtimi iš šalies, bet dėl darbo objekto unikalių savybių minėti dalykai gali nepasiteisinti. Susidarius tokiai situacijai, pretenzijos nepriimamos, pinigai negrąžinami.


- Klysti nerekomenduojama, bet atleistina, jei jau taip susiklostė, ir darbuotoja iš savo klydimo pasimokė bei nuoširdžiai gailisi. Už kai kurias klaidas bus leidžiama gailėtis ir/arba už jas mokėti visą likusį gyvenimą.


- Darbo objektas turi imunitetą tam tikram skaičiui darbuotojos klaidų, jei negailima darbo priemonių (apie jas skaityti toliau), netgi pasižymi savybe atsistatyti pats. Imunitetą pažeidus, objektas gali būti nepataisomai sugadintas.


- Iškilus pavojui dėl objekto saugumo, darbuotoja gali būti nušalinama nuo pareigų bandomajam laikotarpiui arba be teisės grįžti.


- Už žilus plaukus kompensacijos neišmokamos.


- Darbo objektas nekeičiamas ir negrąžinamas, nebent papildomas naujais egzemplioriais.


- Darbo priemonėmis darbuotoja apsirūpina pati.


- Pagrindinės privalomos darbo priemonės - didelė širdis (darbui su objektu) ir ypač stora oda (kad būtų atlaikytas neigiamas neišvengiamų išorinių veiksnių poveikis:


a) spaudimas (palikti darbo objektą pagrindinį tikslą įgyvendinti savarankiškai),


b) gniuždymas (agresyvus darbuotojos atliekamų pareigų menkinimas),


c) trintis (su visažinėmis potencialiomis darbuotojomis, kol kas neturinčiomis nė žalio supratimo apie tikrąjį darbo pobūdį, ar su visažinėmis kolegėmis senjorėmis, besiremiančiomis patirtimi, nesuderinama su epochos tendencijomis ir/arba su darbuotojos turima darbo objekto versija)).


- Grupinė terapija, kitaip dar vadinama bendrystė su kolegėmis, ypač turinčiomis panašios versijos darbo objektus, labai rekomenduojama darbuotojos psichinės sveikatos stabilumo palaikymui.


- Konkurencija tarp kolegių draudžiama dėl galimo neigiamo poveikio darbo objektui ir pačiai darbuotojai.


- Pageidautina pagalbinė darbo priemonė - sveikas protas, tiesiogiai teigiamai veikiantis ne tik pačią darbuotoją, bet ir darbo objektą.


- Bonusas - suprantamais žodžiais neapibūdinama pakylėjimo būsena, kylanti iš tiesioginio širdžių kontakto su darbo objektu. Už puikius rezultatus bonusas mokamas visą darbo laikotarpį.


- Pagautė (I) - susipratęs darbo objektas kada nors gyvenime gali padėkoti už triūsą. Susipratimas paprastai prabunda vieną dieną per metus (veikiausiai dėl bundančios gamtos poveikio), ir ši diena tikslingai pavadinta profesine darbuotojos švente, minima sekmadienį tik darbo objekto patogumui (darbuotojai vis tiek visos dienos vienodos). Pagautė (I) pasižymi formų įvairove: tiesiog žodinė (paprastas "ačiū"), rašytinė-meninė (eilėraštis), dainuojamoji-meninė (daina), meninė-vaizduojamoji (piešinys) ir kt.


- Pagautė (II) - darbuotoja kada nors gali būti apdovanota galimybe pažaisti su savo darbo objekto būsimais darbo objektais, ir taip užsidirbti papildomą bonusą, aprašytą anksčiau.


- Garsioji vandens stiklinė, paduodama senatvėje, nepriskiriama pagautei.


- Pagautės, kaip žinia, gali ir nebūti, ir to priežastimi jokiais būdais nelaikytini kažkokie darbo objekto trūkumai ar defektai (darbo pradžioje objektas buvo įteiktas tobulas). Veikiausiai nesėkmei įtakos turėjo:


a) per menkos pagrindinės darbo priemonės,


b) jau minėtos klaidos, dėl kurių darbuotoja gailėsis ir už kurias mokės visą likusį gyvenimą,


c) Force majeure aplinkybės.


- Įdarbinimo laikotarpis - nuo objekto įteikimo pradžios iki darbuotojos paskutinio atodūsio, t.y., amžinojo poilsio.


Uf, nieko sau aš čia triūsiu... Ir dar kažkam klausimų kyla...

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis