Edvinas Krungolcas – apie tėvystę ir dukrytės lavinimą

Prieš trejus metus profesionalią sportininko karjerą baigęs olimpietis Edvinas Krungolcas su dideliu azartu pasinėrė į tėvystės rūpesčius.

Jo dukrelė Ainė prieš trejetą mėnesių atšventė savo 3-ąjį gimtadienį. Olimpinis čempionas džiaugiasi judria, žingeidžia ir vis savarankiškesne tampančia savo dukra, kuri į savo žaidimų sūkurį dažnai įtraukia ir tėtį su mama.

Nors gimus dukrai iš profesionalaus sporto Edvinas Krungolcas pasitraukė, abu su žmona Vesta jie iki šiol aktyviai tebesportuoja, o visą savo laisvalaikį skiria judriai ir smalsiai Ainei.

Trejų metų krizė: viską galiu pats!

Daugelis tėvų, auginančių 2-3 metų mažylius, šį amžių įvardija kaip vieną sudėtingiausių periodų, kuris vadinamas „trejų metų krize". Sulaukę šio amžiaus mažyliai perkopia į naują bendravimo su aplinka ir aplinkiniais etapą ir nori būti savarankiški. „Aš pats... Aš galiu“, - dažniausia trimečių frazė.

Sulaukę trejų metų, vaikai ima save suvokti kaip asmenybę ir tarsi pereina į kitą - aukštesnį savo brandos etapą. Judėjimas, ypač bėgiojimas, šokinėjimas ir įvairios protą lavinančios užduotys bei žaidimai tampa jų nauja kasdienybe.

Kuo labiau auga mažylio pasitikėjimas savimi, tuo dažniau jis atsisako suaugusiųjų pagalbos ir net priešingai, savo pagalbą siūlo tėvams ir aplinkiniams.

„Manau, kad ir mūsų vaikas nėra kitoks, nei kiti tokio amžiaus mažyliai", - sako Edvinas. Pasak jo, mažoji Ainė didesniąją laiko dalį praleidžia žaisdama savarankiškai. „Tačiau būna, kad paprašo pažaisti kartu. Tuomet žaidžiame visi trys", - pasakoja Ainės tėtis.

Stebėdama, ką daro mama ir tėtis, Ainė taip pat stengiasi būti naudinga ir išmokti naujų dalykų. „Tarp mėgstamiausių dukros užsiėmimų - valgio „gaminimas", kambarių „siurbimas", ji taip pat mėgsta sudėti skalbinius į skalbimo mašiną, o paskui juos perdėti į džiovyklą", - pasakoja Edvinas.

Kaip ir daugumai vaikų, Ainei labai patinka piešti. „Tik neretai ji šio darbo imasi ne ten kur reikia - ne ant popieriaus lapo, o ant stalo ar sienų", - šypsosi tėtis.

Labiausiai Ainės tėčiui nerimą kalia dukters judrumas. „Ainė nebijo aukščio ir vis stengiasi nuo kur nors nušokti, kartais net būna baisu dėl jos saugumo", - pripažįsta Edvinas.

Mėgsta „projektuoti" ir konstruoti

Žingeidi Edvino duktė Ainė šiuo metu neturi vieno mėgstamiausio užsiėmimo - mažylei smalsu kiekvieną dieną imtis kokio nors naujo žaidimo ar veiklos.

Kartais Ainė mieliau renkasi žaisti su lėlėmis, groti tikru ir „netikru" pianinu, lipdyti figūrėles iš plastilino ar tikros tešlos. Tačiau geriausiai jai sekasi „projektuoti" ir statyti pačius įvairiausius statinius iš spalvingų „LEGO DUPLO" kaladėlių. Šio darbo, pasak Edvino, Ainė visuomet imasi nekantriai ir su užsidegimu.

„Kaip tik šiuo metu Ainė susipažįsta su naujomis spalvomis ir neretai dėl jų net kyla mūsų ginčai, nors man pačiam kartais sunku įvardinti skirtingų atspalvių niuansus", - šypsosi Edvinas.

Iš spalvingų didelių kaladėlių statydama įvairius statinius, mažylė ne tik lavina vaizduotę, bet ir mokosi susikaupti, ieškoti sprendimų.

„Kaip tėtis suprantu, kad „LEGO" konstruktoriai padeda lavinti vaizduotę, skatina kūrybiškumą ir kantrybę. Tokio amžiaus vaikams spalvotų „DUPLO" kaladėlių rinkiniai yra lengvai suprantami, su jais patogu ir malonu žaisti, tuo labiau, kad juose yra „gyvųjų" kaladėlių - žmonių ir gyvūnų figūrėlių. Tai labai patinka Ainei", - sako Edvinas.

Sportininkas pastebi, kaip savarankiškai žaisdama dukra atranda įdomių sprendimų, o žaislai jai padeda įtvirtinti darželyje įgytas žinias, pavyzdžiui, žaidžiant kaladėlėmis atpažinti spalvas ir skaičiuoti, o taip pat atrasti geometrines formas.

„Iš kaladėlių pastačiusi dideles pilis ar rūmus, Ainė juose apgyvendina personažus iš kitų „žaislų pasaulių" ir visiems užtenka vietos po vienu stogu. Šiuo metu Ainė vaikų darželyje jau mokosi anglų kalbos - moka pasisveikinti, susipažįsta su skaičiais. Besimokant naujų dalykų labai padeda ir žaidimai", - neabejoja Edvinas.

Olimpinis čempionas džiaugiasi judria, žingeidžia ir vis savarankiškesne tampančia savo dukra, kuri į savo žaidimų sūkurį dažnai įtraukia ir tėtį su mama.
Asmeninio albumo nuotr.

Jausmai - nauji mažylės atradimai

Sulaukę trejų metų, mažyliai ne tik tampa savarankiškesni ir aktyvesni, bet ir susipažįsta su žmogiškų jausmų pasauliu: jie jau geba suprasti, kuomet juokaujama ir patys mėgsta pokštauti, apsimetinėti, erzinti, geba užjausti, suvokia kitų žmonių emocijas bei nuotaiką.

Tokią ryškią permainą, kai mažylė tampa įdomia asmenybe, pastebi ir Edvinas. „Maloniai stebina tai, kad Ainė tapo labai empatiška – visuomet užjaučia verkiantį vaiką ir imasi globoti mažesnius už save", - sako garsusis sportininkas, visą savo laisvalaikį skiriantis dukrai Ainei.

Užsakymo nr.: PT_72832450

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis