Natalija Bunkė: žaislai padeda sūnų lavinti ir motyvuoti

Ne paslaptis, kad vaikui augti ir tobulėti žaislai bei įvairūs žaidimai tiesiog būtini, todėl kaip ir daugelis tėvelių, dainininkė Natalija Bunkė stengiasi, kad jos 5-erių metų sūnus Kristupas žaisdamas nuolat lavintų savo gebėjimus. Apie tai, kokiems žaislams negali atsispirti mažasis Kristupas ir jo tėvai, papasakojo pati Natalija.

Pasak dainininkės, Kristupas – labai aktyvus ir smalsus vaikas, jam ypač patinka būti tarp žmonių. „Turbūt savo charakterį Kristupas paveldėjo iš manęs ir tėčio, tik viską susirinko dvigubai, – šypteli Natalija. – Jis – kompanijos siela, jam svarbu vadovauti. Kristupas labai žingeidus ir komunikabilus vaikas, jis gali prieiti prie nepažįstamo žmogaus ir sakyti: „Labas, aš Kristupas, o kuo tu vardu?"

Natalija atvirauja, kad auginti tokį aktyvų vaiką nėra lengva, o jį užimti padeda žaidimai ir žaislai. Kaip ir daugumai berniukų, Kristupui patinka aktyvūs žaidimai, o didžiausia jo silpnybė – įvairios mašinytės, žaislinė technika ir konstruktoriai.

„Kristupo favoritai – „LEGO" dėlionės ir konstruktoriai, todėl įvairiausių „LEGO" rinkinių pas mus pilni namai. Jam patinka sėdėti ir kruopščiai dėlioti kiekvieną kaladėlę, tačiau aš arba tėtis privalome būti šalia, nes vaikui reikia kompanijos", – teigia N. Bunkė.

Pirmoji pažintis su „LEGO" – traukinys

Pasak vaiko raidos specialistų, konstravimo žaidimais vaikai pradeda domėtis nuo pat kūdikystės, kai ima daiktą ir bando jį lipdyti su kitu. Jau tuomet jų galvose atsiranda vizija, kas iš to išeis ir kaip sukonstruotas daiktas atrodys, todėl svarbu suteikti vaikams galimybę tai daryti laisvai ir nevaržomai. Tam puikiai tinka „LEGO DUPLO" rinkiniai, kurie lavina vaiko vaizduotę bei kitus gebėjimus ir yra saugus žaislas ankstyvajame vaiko raidos etape.

„Kristupo pažintis su „LEGO DUPLO" prasidėjo nuo traukinio. Vaikystėje aš pati visada norėjau žaislinio važiuojančio traukinio su bėgiais ir estakadomis, todėl parduotuvėje pamačiusi „LEGO DUPLO" traukinį, nedvejodama jį nupirkau dar visai mažam savo sūnui. Ir neprašoviau pro šalį, – prisimena Natalija. – Iš pradžių įsigijome mažytę dalį, tačiau kai pamačiau, kad vaikui žaislas labai patinka, namuose atsirado didžiulis „DUPLO" traukinio rinkinys, kuris išsidėlioja per visą mūsų butą. Būdamas vos 2 metų, Kristupas pilną traukinio sąstatą sudėliodavo tobulai".

Natalija pasakoja, kad sūnui taip patiko traukinys, jog žaisdavo su juo kone kasdien, o prie jo mielai prisijungdavo ir suaugusieji: „Kristupas kasdien tą traukinį ištraukdavo ir perdėliodavo, man pačiai buvo įdomu su juo žaisti. Konstruktorius turi daug įvairių sudedamųjų dalių, estakadų, todėl kartu su juo mielai žaisdavo netgi auklė".

Jam patinka sėdėti ir kruopščiai dėlioti kiekvieną kaladėlę, tačiau aš arba tėtis privalome būti šalia, nes vaikui reikia kompanijos", – teigia N. Bunkė.
Asmeninio albumo nuotr.

Žaidimai turi lavinti

Vaikai iki 6 metų išgyvena pasiruošimo mokyklai etapą, todėl svarbu ugdyti jų socialinius įgūdžius ir smulkiąją motoriką, kuri bus reikalinga mokantis rašyti ir lavins smegenų veiklą. Būtent šiuos gebėjimus ugdo žaidimas kaladėlėmis.

Nors iki pirmųjų mokslo metų laiko dar nemažai, penkiametis Natalijos Bunkės ir Danieliaus Bunkaus sūnus jau moka rašyti ir skaityti. „Pastebėjau, kad dėliodamas „LEGO" dėliones Kristupas lavina motoriką, galbūt todėl pakankamai anksti išmoko rašyti, – patirtimi dalijasi Natalija. – Stengiuosi, kad žaisdamas vaikas ne tik maloniai leistų laiką, bet ir lavintų vaizduotę, ugdytų kitus gebėjimus, o „LEGO DUPLO" kaladėlės su skaičiais ar raidėmis tam puikiai tinka. Išmokęs rašyti ir skaityti, Kristupas dar aktyviau domisi aplinka, skaito įvairius užrašus, kai važiuojame stebi kelio ženklus bei miestų pavadinimus ir taip įgyja vis daugiau žinių".

Kaip ir dauguma tėvų, Natalija kartu su Kristupo tėčiu stengiasi, kad jų vaikui nieko netrūktų, tačiau yra keletas daiktų ir žaidimų, kuriuos dainininkė savo sūnui griežtai riboja. „Visiškai neleidžiu Kristupui žaisti išmaniuoju telefonu ar planšetiniu kompiuteriu. Pastebėjau, kad daugiau laiko praleidęs prie virtualių žaidimų, vaikas tampa irzlus ir piktas, todėl šias pramogas stengiamės pakeisti kitais žaislais", – pabrėžia N. Bunkė.

Žaislas turi būti daugiafunkcinis, saugus ir atitinkantis vaiko raidos amžių. Kuo mažiau žaislo funkcija apibrėžta iš anksto, tuo lengviau vaikas jį transformuos pagal savo poreikius. Kaladėlės ir gamtoje randamos medžiagos – pagaliukai, akmenėliai, smėlis, vanduo – idealus neapibrėžtos funkcijos pavyzdys. Be to, dažnai konstravimo žaidimai įtraukia ir suaugusiuosius, todėl tai puiki priemonė vaikų ir tėvų bendravimui skatinti.

N. Bunkė prisipažįsta, kad vaikystėje neturėjo galimybės žaisti „LEGO" kaladėlėmis, nes jų Lietuvoje tuo metu paprasčiausiai dar nebuvo, todėl nepraleidžia progos dabar dėlioti „LEGO" konstruktorių kartu su sūnumi. „Tai be galo įdomus žaidimas, juk iš skirtingų kaladėlių galima sukonstruoti tiek daug įdomių dalykų! Todėl net man pačiai įdomu žaisti kartu su sūnumi, – atvirauja Natalija. – Tai ne tik žaidimas, bet ir smagus būdas šeimai leisti laiką kartu."

Dėlioja sudėtingus konstruktorius

Pasak žinomos moters, „LEGO" dėlionės – neabejotinai mėgstamiausias Kristupo žaislas: „Sūnui labai patinka žaisti su „DUPLO" rinkiniais, kurių jis turi tikrai ne vieną. Jam patinka dėlioti garažus, mašinas, sustatyti viską į vietas ir vėl perdėlioti".

Dainininkė teigia, kad Kristupas vis dar mielai paima į rankas „LEGO DUPLO" rinkinius, tačiau jau pereina prie 8–12 metų vaikams skirtų kur kas sudėtingesnių automobilių ar laivų modelių.

„Mes su tėčiu labai stebimės, kaip 5 metų vaikas gali sudėlioti tokius sudėtingus ir gigantiškus „LEGO" rinkinius. Paprastai viską teisingai sukonstruoti užtrunka gana daug laiko, tačiau Kristupas žaidžia tol, kol sudėlioja visą rinkinį taip, kaip parodyta instrukcijoje", – pasakoja Natalija.

Vaikų psichologai teigia, kad žaislai ne tik skatina vaikų vaizduotę, kantrybę, socialinius gebėjimus, bet ir yra puikus būdas motyvuoti. Šiuo specialistų patarimu, auklėdama savo sūnų naudojasi ir Natalija. „Namuose yra nerašyta taisyklė: Kristupas žino, kad jei bus geras, vakare jis galės žaisti „LEGO" kaladėlėmis. Eilėje jau laukia didžiulis džipas, lėktuvas ir sraigtasparnis", – atskleidžia N. Bunkė.

Užsakymo nr.: PT_72832708

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis