Dažniausia mitybos klaida, kurią daro tėvai vaikui susirgus

Kai vaikas sveikas, jam rekomenduojama valgyti penkis kartus: pusryčius, pietus, vakarienę, o tarp jų - priešpiečius ir pavakarius. Tačiau vaikui sunegalavus, mitybos režimas, nori nenori, ima ir sutrinka. Ką reikėtų žinoti apie sergančių mažylių slaugą ir valgydinimą?

Susirgusiam mažyliui tėvai neretai stengiasi įsiūlyti maisto bet kokia kaina. Ruošia kaloringus patiekalus, siūlo suvalgyti bent deserto - kad tik ką nors vaikas įsidėtų į burną. Šaukštas, dar šaukštas, dar vienas, kol lėkštė visai ištuštėja...

Tėvai mano, kad kuo daugiau pamaitins sergantį vaiką, tuo greičiau jis pasveiks. Tačiau tiesa yra tokia, kad sergančiam mažyliui maisto reikia mažiau, negu įprastai, ir prievartinis jo kišimas gerų rezultatų neduos. Anaiptol. Apetitas ligos metu suprastėja, ir tai yra visiškai natūralu. Po ligos jis vėl sugrįš į savo vėžes. Jokiu būdu nekiškite vaikui maisto per prievartą, nepermaitinkite jo. Daug svarbiau, kad jis gautų pakankamai skysčių. Maži vaikai greitai netenka skysčių, todėl susirgus, o ypač karščiuojant, būtina užtikrinti pakankamą skysčių kiekį.

Žindymas krūtimi - ir maistas, ir vaistas

Jeigu kūdikis dar maitinamas krūtimi, jo ligos metus stenkitės kuo dažniau pasiūlyti krūtį. Taip jis bus aprūpinamas ir pakankamu skysčių kiekiu, ir jausis saugesnis. Tačiau normalu, kad ligos metu apetitas gali sumažėti ir patiems mažiausiems, jie gali priaugti mažiau svorio, negu įprastai.

Po ligos paprastai apetitas greitai sugrįžta į savo vietas, o svorio priaugama taip pat sparčiai, kaip ir iki tol.

Jei vaikas peršalo

Kai vaikas sunegaluoja nuo bene dažniausiai šaltuoju metų laiku pasitaikančios kvėpavimo takų infekcijos, kurią liaudiškai vadiname „peršalimu", jo apetitui tai turi neigiamos įtakos. Žinoma, ne taip, kaip liga su aukšta temperatūra, tačiau net ir užsikimišusi nosis ar perštinti gerklė turi reikšmės, kad mažylis nenori net paties mėgiamiausio patiekalo.

Tėvams patartina vaiką maitinti mažomis porcijomis ir dažniau, o ne stengtis per pietus sumaitinti tris patiekalus iš karto.

Peršalimo ligų atveju labai sveika į vaiko meniu įtraukti daug daržovių, šviežių ir troškintų. Taip pat vaisių, kuriuos galite duoti atskirai, tačiau galima paruošti ir vaisių salotų. Sumaišykite mėgstamų vaiko vaisių (pjaustytas obuolys, kriaušė, bananas, ananasas ir pan.) ir užpilkite juos natūraliu jogurtu. Išspauskite šviežių vaisių ir daržovių sulčių.

Kadangi peršalus dažnai prikimba sloga ar parausta gerklytė, labai sveika vaikui duoti gerti daug šiltų gėrimų. Galioja ta pati taisyklė - geriau dažniau ir po truputį, negu pilna stiklinė vienu ypu.

Kai pakyla kūno temperatūra

Jeigu vaikui pakilo temperatūra, visada geriausia dėl jo mitybos plano pasitarti su gydytoju, kuris, atsižvelgdamas į mažylio ligą, patars individualiai. Iš bendro pobūdžio rekomendacijų tinka šios: stenkitės nesiūlyti itin kaloringų ir sunkiai virškinamų patiekalų; siūlykite gerti daugiau skysčių.

Tinka įvairios tyrelės, trintos daržovių sriubos. Nuo senų laikų žinomos teigiamos vištienos sultinio savybės, žinoma, tuo atveju, jei mėsa yra natūrali, o ne vištų, užaugintų neaiškiais pašarais.

7 patarimai, kokio maisto pasiūlyti ligoniukams:

- Maitinkite vaiką mažomis porcijomis ir nereikalaukite, kad jis suvalgytų viską. Daug svarbiau užtikrinti pakankamą skysčių kiekį, o „rimtas maistas" palauks.

- Prieš valgį galite pasiūlyti mažyliui išgerti šiek tiek kefyro arba natūralių vaisių sulčių - jos sužadins apetitą.

- Pasirūpinkite, kad vaikas gautų pakankamai skysčių - šiltos arbatos, vaisių kompoto, vandens.

- Žarnyno mikroflora ligos metu išsiderina, todėl labai praverstų į vaiko valgiaraštį įtraukti rūgščių pieno produktų - kefyro, pasukų, natūralaus jogurto.

- Jeigu jums kyla klausimų, kaip maitinti vaiką, visada aptarkite juos su šeimos gydytoju, kuris geriausiai žino jūsų atžalos diagnozę ir suteiks vertingų patarimų.

- Kokių maisto produktų pasiūlyti vaikui ligos metu, priklauso ir nuo pačios ligos, ir nuo gydymo metodų, ir nuo paskirtų vaistų. Pavyzdžiui, jeigu vaikui paskirti antibiotikai, su jais patartina naudoti ir gerųjų bakterijų preparatų, taigi, pravers ir maistas, turtingas jais (pvz., minėtieji rūgštūs pieno produktai).

- Tinkamas maisto parinkimas ligos metu padeda vaikui sveikti, todėl verta susimąstyti, ką ir kaip siūlome negaluojančiam mažyliui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis