Ką svarbu žinoti, jei pakilo temperatūra

Kai vaikui pakyla temperatūra, tėvams visada pasidaro neramu: kokia liga netrukus „išlįs"?

Temperatūra šiaip sau nepakyla


Temperatūra pakyla, kai organizmas ginasi nuo jį užpuolusių virusų ir bakterijų. Į organizmą patekę virusai ar bakterijos atpalaiduoja toksinus, kurie su krauju išplinta po visą organizmą. Kai kūno temperatūra pakyla virš 38 - 39 laipsnių, bakterijos ir virusai liaunasi vystytis. Taigi, temperatūra yra natūrali organizmo apsisaugojimo priemonė.

Yra vaikų, kuriems mažiausia infekcija sukelia aukštą temperatūrą, o štai kitiems ji kyla lėčiau. Dažniausiai vaikams temperatūra kyla greitai ir ji būna aukšta.


Kai temperatūra pakyla iki 38,5 laipsnių, ją numuškite


Rekomenduojama, kad numušti temperatūrą reikia tada, kai ji aukštesnė nei 38,5 laipsnių. Jeigu termometro stulpelis rodo 39 - 40 laipsnių, karščiavimą kuo skubiau reikia mažinti. Pakilus tokiai aukštai temperatūrai keičiasi organizmo baltymų struktūra ir gali grėsti pavojus gyvybei. Vaiką gali ištikti traukulių priepuolis. Negalima viršyti leistinos vaistų, mažinančių kūno temperatūrą, dozės. Ji visada būna nurodyta ant pakuotės ir priklauso nuo vaiko amžiaus bei svorio.


Karščiuojančio mažylio nelaikykite šiltnamio sąlygomis


Sirgdamas vaikas prakaituoja, todėl negalima jo prirengti per šiltai. Būtina nepamiršti ir gerai išvėdinti mažylio kambarį. Miegančio vaiko per šiltai neužklokite, kad neperkaistų organizmas. Šilčiau užkloti galima tada, kai temperatūra kyla ir mažylį purto šaltis. Paprastai karščiuojantis vaikas smarkiai prakaituoja, todėl dažnai keiskite jo drabužėlius.


Jei karščiuoja kūdikis, kuo dažniau jį žindykite


Jeigu kūdikiui pakilusi temperatūra, o jį maitinate mamos pienu, kuo dažniau jam duokite krūtį, nes mažyliai dėl temperatūros labai greitai netenka skysčių. Pasiūlykite papildomai atsigerti vandens. Jeigu kūdikis beveik nesišlapina, šlapimas būna intensyvios spalvos ir stipraus kvapo, mažylio odelė atrodo sausa, momenėlis įdubęs, būtinai kreipkitės į gydytoją, nes tai ženklas, kad mažyliui trūksta skysčių. Neverskite vaikučio valgyti. Mažylio organizmas pats geriausiai žino, kaip gintis nuo temperatūros. Jeigu nėra apetito, vadinasi, maisto jam nereikia.


Kai vaikui pakyla aukšta temperatūra, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju


Jeigu mažylis karščiuoja, bet pakankamai gerai jaučiasi ir nėra vangus bei apatiškas, dėl temperatūros nerimauti nereikia. Susirūpinti reikėtų tada, kai jis karščiuoja ilgiau negu 48 valandas. Į gydytoją reikėtų kreiptis, jeigu vaiko temperatūra ilgiau negu dvi paras pakyla ir nukrenta, vėl pakyla ir nukrenta, net jeigu vaikas ir neblogai jaučiasi. Tokiu atveju reikia ieškoti ligos židinio, mat maždaug per dvi paras virusų pažeistoje gleivinėje prisiveisia bakterijų ir gali kilti bakterinių komplikacijų.


Į gydytoją kreipkitės ir tada, jeigu temperatūra nukrito, tačiau vaikas ir toliau vangus, nes numušus temperatūrą, mažylio būklė turėtų pagerėti. Jei nėra jokių komplikacijų, jis pradės žaisti, valgyti, gerti, bendrauti ir atrodys sveikas. Apie ligos sunkumą byloja ne temperatūra, o bendra mažylio savijauta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis