Šventė baigėsi tragedija: gedinti šeima perspėja visus tėvus

Jei kada esate susidūrę su vaiko springimu, puikiai žinote, kaip tai yra baisu. Labai gaila, kad kai kurie atvejai baigiasi tragiškai ir tik po jų dar kartą visi susimąstome, ar tinkamai nuo pavojų saugome savo vaikus.

Ramus mamos gimtadienis su vyru ir keturiais vaikais virto tragedija, kai kukurūzų spragėsis užstrigo jauniausios dukters gerklėje. Alison ir Patas Lawsonai dienos pabaigą leido sėdėdami svetainėje, kai dvejų metų jų dukra Mirranda įbėgo į kambarį, tikėdamasi sulaukti pagalbos.

Širdį veriančiu pasakojimu internetinėje svetainėje „GoFundMe" pasidalino giminaitė. Linksmai prasidėjusi šventė baigėsi tragedija. Medikai bandė išgelbėti mažylės gyvybę, bet nesėkmingai, rašo portalas Babyology.

„Bebaigiant švęsti Alison gimtadienį mažoji Mirranda įbėgo į svetainę. Ji buvo išplėtusi akis, neskleidė jokio garso. Tada sustojo laikas." – pasakojo šeimai artima Bobbie Jo.

„Vos po kelių akimirkų Mirranda jau gulėjo ant grindų, atvėrėme jos burną – nieko. Tėtis pradėjo daryti jai dirbtinį kvėpavimą, atvyko greitoji, bet Mirrandos širdis sustojo," – siaubingais prisiminimais dalijosi ji. Kaip bebūtų liūdna, Mirrandos išgelbėti nepavyko.

Mažiausiems – didžiausia paspringimo rizika

Nors liūdna mažosios Mirrandos istorija paskelbta tam, kad būtų išreikšta parama jos šeimai, dar tai ir įspėjimas visiems tėvams. „Visa tai įvyko dėl kukurūzo spragėsio, todėl prašau dalintis žinia apie spragėsių pavojingumą, nes kai kuriems tai nėra žinoma", - rašo Bobbie Jo. Be jokios abejonės, vaiko netekimas – baisiausias visų tėvų košmaras, o jei dar vaiko netenki dėl priežasties, kurios visiškai nesudėtinga išvengti, apima tikras siaubas.

„Kidsafe" vadovas Jasonas Chambersas informuoja, kad didžiausias paspringimo pavojus tenka jaunesniems nei ketverių metų mažyliams. „Šiuo metu 0-4 metų vaikų grupėje paspringimo atvejų pasitaiko dažniausiai", - teigė jis.

Maistas, kurio derėtų vengti

J. Chambersas priduria, kad ne visada akivaizdu, kurie maisto produktai gali kelti didžiausią pavojų. „Vienas dažniausiai pasitaikančių maisto produktų, ypač pastaruoju metu, mažiems vaikams galinčių baigtis paspringimu - tai vynuogės," – įspėja jis.

„Manau, iš esmės dažniausiai pagalvojama apie kietesnius produktus, pavyzdžiui, čiulpiamus saldainius ar riešutus, tačiau tokie dalykai kaip vynuogės ir kukurūzų spragėsiai gali kelti ne ką mažesnį pavojų vaikams, kurių dantys dar nėra visiškai išsivystę, todėl jie negali sukramtyti maisto tinkamai, – situaciją nupasakojo jis. – Taigi bet koks kietesnis maistas, kurio mažas vaikas negali gerai sukramtyti, potencialiai gali baigtis springimu."

Straipsnį „Maisto produktai, kurie kelia didžiausią užspringimo grėsmę“ skaitykite čia.

Patarimai, kaip apsaugoti vaiką

J. Chambersas dalinasi keliais patarimais, sumažinsiančiais riziką mažyliams paspringti maistu:

- supjaustykite arba susmulkinkite maistą į mažesnius lengvai nuryjamus gabalėlius;

- šiek tiek apvirkite kai kurias daržoves, pavyzdžiui, morkas, kad jos taptų minkštesnės;

- venkite maisto, kurį vaikui sudėtinga tinkamai sukramtyti (pavojingiausi – kieti čiulpiami saldainiai, kai kurių rūšių riešutai, kramtoma guma);

- pasirūpinkite, kad vaikas valgytų atsisėdęs, o ne bėgiodamas ar gulėdamas.

Straipsnį „Kokių klaidų nedaryti, kai vaikas springstaskaitykite čia.

Mokėkite suteikti pirmąją pagalbą

Tėvai turi būti pasirengę suteikti pirmąją pagalbą ir nuolat šiuos gyvybiškai svarbius įgūdžius atnaujinti, nes tik taip jie gali būti užtikrinti, kad ištikus problemai sugebės tinkamai pasirūpinti savo vaikais.

„Susitikę su tėvais kalbamės, kad būtina pasisemti pirmosios pagalbos suteikimo įgūdžių. Žinoma, visi tikimės, kad šių įgūdžių praktiškai panaudoti niekada neteks, tačiau užtikrintumo suteikia žinojimas, kad vis tik prireikus žinosime, ką daryti nedelsiant," – neabejojo J. Chambersas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis