Oksana Pikul-Jasaitienė: pirmieji sūnaus metai mums buvo patys įspūdingiausi

Oksanos Pikul ir Simo Jasaičio šeimai pirmieji metai susilaukus sūnus Dominyko, kuriam dabar vos metukai ir 4 mėnesiai, buvo vieni įspūdingiausių ir įsimintiniausių.

Nuostabiausias dalykas stebėti, kaip per tokį trumpą laiką mažas kūdikėlis virsta mažu berniuku, kuris jau kartais demonstruoja savo stiprų charakterį", - šypsodamasi apie pirmuosius sūnaus metus pasakoja Oksana.

Pirmaisiais metais – daugybė pirmų kartų

Daugelis mylinčių tėvų pirmaisiais savo mažylių metais skaičiuoja ir fiksuoja nuotraukose ypatingus įvykius: pirmąją mažylio šypseną, pirmuosius žodžius, pirmuosius žingsnius ir daugybę kitų pirmų kartų, kuriais mažieji žmogučiai kartais nustebina kiekvieną dieną.

„Pirmieji Dominyko metai mums, tėveliams, buvo išties įspūdingi", - pripažįsta Oksana. Svarbiausias įvykis šeimai, be abejo, buvo ilgai lauktas sūnaus gimimas.

Be daugybės pirmųjų mažojo Dominyko išgyvenimų, patyrimų ir atradimų, Jasaičių šeimai teko patirti ir laikiną atsisveikinimą su namais. Kartu su mažuoju sūneliu Oksana ir Simas leidosi į pirmąją kelionę – į laikinuosius namus saulėtoje Viduržemio jūros saloje Sicilijoje.

„Dominykas augo prie jūros, tačiau grįžimas į gimtinę, į savo namus mums visiems buvo labai malonus, nes čia per patį vidurvasarį atšventėme pirmąjį Dominyko gimtadienį ir krikštynas", - pasakoja Oksana.

Pirmieji metai – savęs ir aplinkos pažinimo laikotarpis

Pirmosios pasaulio pažinimo pamokos kūdikystėje prasideda nuo savęs pažinimo – mažyliai tyrinėja savo kūno dalis, čiulpdami savo rankų ir kojų pirštelius, mėgindami sugriebti šalia esančius daiktus. Tačiau vos tik jie išmoksta stovėti ir žengti pirmuosius žingsnius, o tai nutinka apie 8 mėnesį ar pirmąjį gimtadienį – jie tampa ryžtingai nusiteikę žingsniuoti, nors dar netvirtais žingsniais, ir ištirti naujas teritorijas.

Sūnaus žingsnius nuolat lydinti Oksana pripažįsta, kad šis naujas sūnaus raidos etapas – labai judrus ir kartais sunkiai prognozuojamas. 15–18 mėnesių amžiaus mažyliai neretai keičia savo judėjimo techniką ir kryptį: vieną akimirką jie gali žingsniuoti, ar ropoti, kitą – jau mėginti lipti laiptais.

„Per savo krikštynas Dominykas taip įsijautęs domėjosi aplinka, džiaugėsi svečiais, kol galiausiai vos pats savarankiškai neišropojo iš bažnyčios", - šypsodamasi prisimena pirmąjį sūnaus apsilankymą šventovėje Oksana.

Dabar vienas mėgstamiausių Dominyko žaidimų, pasak Oksanos, - slėpynės ir gaudynės, kurios suteikia daug teigiamų emocijų ne tik mažyliui, bet ir į žaidimus įsitraukiantiems tėveliams.

„Dominykas labai smalsus ir žingeidus, tačiau nors kartais jis demonstruoja savo stiprų charakterį, ko nors reikalaudamas, tačiau yra labai jautrus, nuoširdus ir geras berniukas", - sako Oksana.

Pirmoji pažintis su DUPLO kaladėlėmis

Kaip ir daugelis tokio amžiaus vaikų, Dominykas labai domisi dar neištirtais daiktais namuose. Pasak Oksanos, dabar sūnaus „taikinyje" – šviesos jungikliai, durų rankenos, kurias jis stengiasi pasiekti, puodai virtuvėje ir, žinoma, įvairūs žaisliukai.

„Nuo mažens Dominykas labai domisi mašinomis ir knygomis. Po truputį mėginame jį mokyti žaisti ir lavinamaisiais žaislais", - apie sūnaus lavinimą pasakoja Oksana.

Nuo mažens Dominykas labai domisi mašinomis ir knygomis. Po truputį tėvai jį moko žaisti ir lavinamaisiais žaislais.
Asm. albumo nuotr.

Naujausias šeimos atradimas – mažiesiems kūrėjams skirti didelių ir spalvingų LEGO DUPLO kaladėlių rinkiniai. Jais žaisdami mažieji konstruotojai pirmiausia išmoksta sujungti vos keletą kaladėlių, vėliau statydami didesnius bokštus, juos griaudami ir vėl iš naujo statydami, jie įgyja patirties, mokosi iš savo klaidų ir ieško naujų sprendimų.

Aistringas mašinėlių gerbėjas Dominykas iš kaladėlių pamėgino sukonstruoti savo pirmąjį DUPLO automobilį. Šiandien kartu su sūnumi kurdama kaladėlių statinius, Oksana prisimena, kaip jai pačiai vaikystėje buvo svarbu turėti LEGO žaislų.

„Pirmąjį DUPLO rinkinį su Dominyku kartu statėme ir griovėme, važiavome pačių sukonstruota mašinėle. Mums labai patiko, tad dabar kiekvieną dieną su sūnumi ką nors konstruojame. DUPLO kaladėlės – tai puikūs vaikų motoriką, mąstymą lavinantys žaislai, kurie padeda pažinti spalvas, figūras ir daugybę kitų dalykų", - įsitikinusi Oksana.

„Man, kaip mamai, labai gerą įspūdį paliko kaladėlių kokybė ir vaiko reakcija, įsitraukimas į žaidimą", - sako Oksana ir išduoda paslaptį, kad DUPLO rinkinių padovanos ir savo krikšto vaikams.

Užsakymo nr.: PT_73045284

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis