Žiemos kalendoriuje – svarbios Lietuvai datos: kaip apie jas kalbėti su vaikais?

Žiemą dažniausiai pasitinkame laukdami didžiųjų metų švenčių: Kūčių, Kalėdų, Naujųjų metų.

Istorinės žiemos datos vaikams: proga lavinti patriotiškumą, žaisti ir būti drauge


Edukacinė platforma mazujuekspertumokykla.lt siūlo į žiemos kalendorių įtraukti ir kitas svarbias datas, kurios padės su vaikais pasikalbėti apie istoriją, mūsų valstybę, skatinti mažųjų patriotiškumą.


Gruodžio 10 d. – Žmogaus teisių diena


Kaip paminėti šią dieną? Tai puiki proga pasikalbėti su vaikais apie žmogaus teises ir pareigas, susikurti arba prisiminti jau egzistuojančias šeimos taisykles, padiskutuoti, kam jos reikalingos. Vyresniems vaikams įdomu bus padiskutuoti apie pagrindines žmogaus teises: teisę į gyvybę, laisvę ir saugumą, minties, sąžinės ir religijos laisvę, saviraiškos laisvę ir kt. Daugelis sąvokų vaikams galbūt nebus girdėtos, tačiau labai įdomios. Pasiruoškite šimtams klausimų!


Sausio 1 d. – Lietuvos vėliavos diena


Tai atmintina diena, kai mūsų trispalvė keliama prie valstybės ir savivaldybės institucijų bei įstaigų. „Šią dieną 1919 m. Vilniuje, Gedimino pilies bokšte, pirmą kartą iškelta Lietuvos trispalvė vėliava. Kaip laisvos Lietuvos ženklą tąkart ją iškėlė Lietuvos savanoriai. Deja, plevėsavo ji neilgai – jau sausio 6 d. Vilnių užėmę bolševikai nuplėšė žalią ir geltoną spalvas, palikdami tik raudoną – bolševikų vėliavos spalvą. Būta dar bandymų iškelti Lietuvos vėliavą, tačiau ilgam Trispalvė suplevėsavo tik 1988m., prasidėjus Atgimimui ir tebeplevėsuoja iki šiol. Be pertraukos, jau beveik 30 metų!", - pasakoja edukacinės platformos mazujuekspertumokykla.lt ambasadorė istorikė dr. Živilė Mikailienė.


Kaip paminėti šią dieną? Pasikalbėkite su vaiku apie nepriklausomybę, apie mūsų vėliavos spalvas. Vaikai mėgsta švęsti ryškiai, tad drauge nusipieškite vėliavą, išsikepkite trispalvių sausainių, nustebinkite vaiką išpiešdami mažą vėliavėlę jam ant skruosto. „Jei lankysitės Vilniuje, pakilkite į Gedimino kalną – čia kasmet vyksta iškilminga senosios vėliavos pakeitimo naująją ceremonija. Senoji vėliava perduodama saugoti vienai iš Lietuvos mokyklų, pasižymėjusiai ugdant pilietiškumą, saugant istorinę atmintį", – pataria istorikė.


Sausio 13–oji – Laisvės gynėjų diena


„1990 m. Lietuva paskelbė atkurianti nepriklausomybę, tačiau ją dar reikėjo apginti. 1991 metais sovietinei kariuomenei bandant įvykdyti Lietuvoje perversmą, tūkstančiai žmonių susirinko laisvės ginti prie Seimo, radijo ir televizijos pastatų, televizijos bokšto. Sovietinei kariuomenei užimant televizijos bokštą, žuvo 14 laisvės gynėjų, beveik tūkstantis – sužeista", – primena dr. Ž. Mikailienė.


Kaip paminėti šią dieną? Su vaikais pasikalbėkite apie laisvės reikšmę žmogui. Galbūt turite giminaičių, dalyvavusių sausio 13-osios įvykiuose – tai puiki proga juos aplankyti, prisiminti tą dieną. Kruvinų vaizdų vaikams detalizuoti nereikėtų, tačiau pasikalbėti apie narsą, susivienijimą dėl bendro tikslo – verta. Taip pat galite įsigyti, atsispausdinti ar patys pasigaminti neužmirštuolę – ženklą, rodantį, kad atsimenate, kodėl esame laisvi.


Vasario 16–oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena


Šią svarbią dieną 1918 m. Vilniuje Lietuvos Taryba pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės aktą. Dvidešimties signatarų pasirašytas aktas, kurio originalas nerastas iki šiol, buvo paskelbtas laikraštyje „Lietuvos aidas".


Kaip paminėti šią dieną? Vaikus gali suintriguoti tai, kad Nepriklausomybės aktas iki šiol nerastas, tad pakurstykite jų smalsumą. Galite inicijuoti kokio nors svarbaus dokumento – pavyzdžiui, vaikų kambario taisyklių – akto pasirašymą. Vėliau kuris nors šeimos narys gali jį paslėpti, o kiti – leistis į paiešką. Dar įdomiau bus, jei nupiešite žemėlapį arba pasitelksite užuominų lapelius. O galbūt norėtumėte dokumentą surašyti nematomu rašalu ir jį vėliau iššifruoti?


Vasario 21 d. – Gimtosios kalbos diena


Kaip paminėti šią dieną? Kada gi, jei ne šią dieną, geriausia žaisti įvairius žaidimus, lavinančius mažylio kalbą, susipažinti su raidėmis, mokytis dėlioti žodžius. Įvairių nemokamų užduotėlių galite rasti svetainėje mazujuekspertumokykla.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis