Gerieji žmonės, niekada nesakykite to savo vaikams

Sužinokime, kokių frazių nevalia sakyti vaikui. Žinoma, jei norime, kad jis augtų sveiku ir laimingu žmogumi.

„Tau nepavyks, duok aš greičiau padarysiu!"

Psichologai sako, kad tokia frazė iš anksto programuoja vaikus nesėkmei. Tai girdėdamas vaikas jaučiasi niekam tikusiu. Ateityje jam praeis noras išvis rodyti iniciatyvą. Kam to reikia, jei viską gali padaryti mama?

„Imk, pagaliau, ir tylėk!“

„Duok, mama", „Prašau, aš noriu", – kaulija vaikas dešimtojo saldainio iš eilės. Arba išmaniojo telefono, kuriuo jis sužais n- tąjį žaidimą. Kartais tėvai neištveria ir pasiduoda: „imk ir atstok nuo mano galvos..." Taip sakydami siunčiame vaikams žinutę, kad mamos NE kartais reiškia TAIP, ir labai zyziant galima tėvais manipuliuoti, kaip tik norisi.

„Dar kartą pamatysiu - gausi į kailį"

Dažniausiai tai ir lieka grasinimu. Vaikas prigąsdinamas, ir tai girdėdamas iš mylimo žmogaus lieka įskaudintas. Negąsdinkite vaiko. Efektyviau yra iš anksto apibrėžti elgesio ribas šeimoje, kad vaikas žinotų, kokie yra vieno ar kito jo veiksmo pasekmė. O tokie ūmūs grasinimai nieko gero neduoda.

„Pasakiau – tuoj pat baik, nes..!“

Auginant vaiką pasitaiko akimirkų, kai nei iš šio, nei iš to pratrūkstame. Geriausia išeitis, jei taip nutiko - tiesiog atsiprašyti vaiko. Jeigu jus šiuos žodžius privertė ištarti vaiko irzlumas, jo zirzimas, pagalvokite, kas slypi už to? Gal jam metas į lovą? Gal yra kitų priežasčių? Aprėkimas čia tikrai nepadės, gal dar labiau įpils žibalo į ugnį. Kartais tokiose situacijose geriausia išeitis būna mamos glėbys. Bet kokiu atveju ši frazė netinkama auginant vaikus.

„Berniukai (arba mergaitės) taip nesielgia!"

Visi tėvai nori, kad vaikai augtų kuo mažiau varžomi kompleksų ir stereotipų. Tačiau kartodami vaikui šią frazę, mes nesąmoningai tuos stereotipus vaikų galvose ir užauginame. Užaugęs berniukas savo emocijas gali suprasti kaip kažką nepriimtino, blogo („juk mama sakė, kad tikri berniukai neverkia"), o mergaitė gali visą gyvenimą graužtis dėl to, kad pasirinko esą nemoterišką profesiją.

„Ko tu jaudiniesi, čia gi smulkmena!"

Tačiau gal tai vaikui visai ne smulkmena? Prisiminkite savo vaikystę. Juk irgi verkėte, kai netyčia sugriuvo ilgai iš degtukų statytas namelis, arba po nakties prie durų radote negyvą boružėlę. Mažo vaiko pasaulyje ir maži dalykai yra svarbūs! Nenuvertinkite mažylio jausmų, pasistenkite suprasti jį. Antraip rizikuojate prarasti jo pasitikėjimą ir kitą kartą apie savo problemas jis gali jums tiesiog nepasipasakoti...

„Ne, šito tikrai nepirksime, nes neturime pinigų (brangu)!“

Mažam vaikui, kuris nesupranta pinigų vertės, paaiškinti, kodėl negalima nusipirkti parduotuvėje visko, yra iš tiesų sunku. Jo galvelėje gali rastis toks paaiškinimas: „kai bus pinigų, galėsime pirkti viską iš eilės". Protingiau būtų paaiškinti tikrąją priežastį, kodėl neperkate vieno ar kito daikto. Šokoladas trimečiams valgyti nesveika, o tokį automobilį jis jau turi. Taip, aiškinti visada yra sunkiau, negu pasakyti trumpą NE, tačiau vaikas turi suprasti priežastį, kodėl tėvai to neperka.

„Visi vaikai kaip vaikai, o tu...“

Kartais tėvai mėgsta sukonkretinti: „štai Petriukas toks ir anoks, Marytė moka tą ir aną, o tu..." Nereikia nuvertinti vaikų ir lyginti jų su kitais. Tai mažina vaiko savivertę. Ir jei dažnai vadinate saviškį tinginiu, nevėkšla ar kitu neigiamą atspalvį turinčiu vardu, visai įmanoma, kad vieną dieną jis ir taps būtent tokiu.

„Tu turi suprasti, kad..."

Tai mėgstama tėvų frazė, kuri vaiko galvoje tėra tuščias pamokslavimas. Dažniausiai vaikas net negirdi, kai jūs jam tai sakote. Tai neveiksminga ir tada, kai mažylis sudirgęs, nuliūdęs, supykęs. Tik išsprendus vaiką užklupusias problemas, jis išgirs jus. Pagailėtum manęs ir mano sveikatos

Kartais vienas ar du vaikai namuose sukelia tokį triukšmą, lyg karių kuopa bandymų poligone. Todėl, atrodytų, mamos prašymas nusiraminti, nes jai skauda galvą, yra teisėtas. Bet. Dažnai piktnaudžiaujant šia fraze (o juk taip ir nutinka, ar ne?), tai nebeveikia vaiko. Ir kai jūs iš tiesų blogai jausitės, vaikas nekreips dėmesio į tai, ką jam sakote.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis