Mokslininkai tvirtina, kad nėštumas pakeičia moters smegenis

Nėštumas pakeičia moters smegenis, ir šie pokyčiai išlieka bent dvejus metus, pirmadienį pranešė tyrėjai iš Europos.

Pokyčiai tokie akivaizdūs ir pastovūs, kad vien atlikus moters smegenų magnetinio rezonanso tyrimą, galima tiksliai pasakyti, ar moteris turi vaiką, rašo tyrėjai leidinyje „Nature Neuroscience".

Pokyčiai atrodo kaip kruopščiai ištrintos jungtys – ko gero tai padeda moteriai labiau susitelkti į kūdikį, sako mokslininkai.

Ir nors kone kiekviena moteris, kuri neseniai susilaukė vaiko, skundžiasi, kad galvoje tvyro rūkas, sunku mąstyti (bent jau kažkiek laiko), mokslininkai sako, kad ištyrę moteris nepastebėjo jokių „kūdikio smegenų" požymių. Moterys atliko atminties ir žodyno patikrinimo testus iki gimdymo ir po jo ir abiejų testų rezultatai nesiskyrė.

„Mūsų surinkti duomenys pirmą kartą akivaizdžiai įrodo, kad nėštumas padaro ilgalaikius pokyčius moters smegenyse", – rašo Elseline Hoekzema iš Leideno universiteto Nyderlanduose ir jos kolegos iš Universitat Autònoma de Barcelona Ispanijoje.

25 moterims jie atliko magnetinio rezonanso tyrimą iki nėštumo ir praėjus iki dvejų metų po gimdymo. Jie taip pat ištyrė 36 vyrų, 19 iš kurių susilaukė pirmojo vaiko, smegenis.

E. Hoekzema ir jos kolegos išsiaiškino, kad moterų, kurios buvo ką tik pagimdžiusios savo pirmąjį vaiką, smegenų žievėje buvo mažiau pilkosios medžiagos – tam tikrų smegenų ląstelių. Neuromokslininkų teigimu, sritys, kurios atrodo tarsi nugenėtos, atsakingos už supratimą, ką kiti žmonės galvoja ar jaučia.

Vyrų smegenyse tokių pačių pokyčių nepastebėta.

Kuo didesni smegenų pokyčiai, tuo labiau mama rodė prisirišimą prie savo kūdikio, sako mokslininkai. „Šie rezultatai parodo, kad nėštumas pakeičia žmogaus smegenų pilkosios medžiagos struktūrą ir iš anksto padeda moteriai adaptuotis ir pereiti į motinystę", – rašo jie.

Kitaip tariant, tai padeda moteriai tapti geresne motina.

E. Hoekzema puikiai išmano tai, ką sako: kai analizavo tyrimo duomenis, ji pati buvo nėščia.

„Aš tikrai jaučiuosi kaip kitas žmogus, – pasakė ji „NBC News". – Negaliu šios savijautos tiksliai apibrėžti, be to, moksliniame tyrime būtų neprofesionalu naudoti savo asmeninę patirtį", – pridūrė ji juokdamasi.

Šiuo metu ji vėl laukiasi, be to, pasak jos, tyrimo metu ėmė lauktis dar dvi jos bendradarbės. Tačiau visos tyrėjos labai stengėsi atskirti savo asmenines patirtis nuo tyrimo.

Yra dar vienas laikotarpis žmogaus gyvenime, kai smegenyse būna daug hormonų ir vyksta nereikalingų jungčių naikinimas: tai laikotarpis po lytinio brendimo. Tyrėjai pabrėžia, kad kai ištrinamos nereikalingos ar nenaudojamos smegenų jungtys, smegenys gali susikoncentruoti į tai, kas svarbu.

Bent vieno tyrimo išvadose nurodyta, kad negebėjimas išvalyti smegenų schemos gali būti vienas iš šizofrenijos simptomų.

„Paauglystėje vykstantis nenaudojamų smegenų jungčių ištrynimas yra esminis procesas, kai svarbiausios jungtys suderinamos ir virsta funkcionaliais tinklais. Toks smegenų schemos tobulinimas ir pritaikymas yra būtinas sveikai pažintinei, emocinei ir socialinei raidai", – rašo tyrėjų komanda.

„Gautų rezultatų pagrindu galime daryti prielaidą, kad nėštumo metu moters smegenyse vyksta tolesnis nervų sistemos tinklo, susijusio su socialiniu pažinimu, brendimas ir specializavimasis", – pridūrė ji.

Bent keli tyrimai parodė, kad besilaukiančios moterys geriau atpažįsta kitų žmonių veidus ir emocijas, pažymėjo tyrėjai.

E. Hoekzema sako, kad norint visa tai išsiaiškinti nuodugniau, reikia atlikti daugiau tyrimų – galbūt ištirti smegenis moterų, kurios jau įsivaikino vaikus arba planuoja įsivaikinti. Tai padės nustatyti, ar minėtus smegenų pokyčius nulemia nėštumo metu išsiskiriantys hormonai, o galbūt pertvarkos smegenyse atsiranda besirūpinant vaiku.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis