10 išbandytų būdų, kurie padės pagerinti jūsų vaikų miegą

Vienokių ar kitokių miego problemų turi nemažai mažų vaikų.

Vieniems vaikams sunku užmigti vakare, kiti neramiai miega naktį. Dar kiti vaikai rytais jaučiasi mieguisti ir sunkiai keliasi, ilgai būna nedarbingi, negali susikaupti. Vieno sprendimo visoms miego problemoms spręsti nėra ir, ko gero, niekada nebus. Visada verta išbandyti kelis patarimus ir surasti tai, kas labiausiai tinka jūsų vaikui.


Nemažai tėvų skundžiasi, kad sunku užmigdyti vaikus: apie 70 proc. vaikų kartą per savaitę neužmiega ar prastai miega, o apie 30 proc. šių problemų turi dar dažniau. Kokybiškas ir pakankamas miegas yra labai svarbus tinkamam vaiko vystymuisi ir jo augimui, nuo jo priklauso vaiko elgesys dieną, gebėjimai mokytis, pagaliau tai yra susiję su visos šeimos gerove.


10 nesunkiai išbandomų būdų, kurie padės pagerinti jūsų vaikų miegą:


1.Guldykite vaiką miegoti ir pietų miego tuo pačiu laiku. Vaikas turi eiti miegoti anksti, kaip dera jo amžiui. Jei vaikai atsigula po 21 val., jie prasčiau miega.


2. Turėkite savus ritualus prieš miegą – atpalaiduojančią, nuraminančią veiklą. Tai gali būti šilta vonia prieš gulant į lovą, pasaka ar lopšinė, paskui apklostymas ir pasakymas „labanakt".


3. Vaikams reikia patogaus miegamojo, kuriame tamsu, vėsu, niekas netrukdo miego. Miegamasis turėtų būti skirtas tik miegui. Neuždarykite vaiko „už bausmę apgalvoti savo netinkamo elgesio" miegamajame, tam skirkite kitą patalpą.


4. Tegu vaikai išmoksta patys susiruošti miegui ir užmigti, antraip jie taps priklausomi nuo tėvų, negalės be jų užmigti. Šis įgūdis pravers ir tuo atveju, jei vaikas naktį pabustų.


5. Pastebėta, kad vaikai, kurie bent dalį nakties miega tėvų lovoje, prasčiau miega, nes sutrikdomas miegas. Vaikai geriau miega savo lovose.


6. Likus bent valandai iki miego apsieikite be elektroninių prietaisų (mobiliųjų, televizoriaus, kompiuterio). Taip pat pasirūpinkite, kad per televizorių ar kompiuterį rodomas turinys likus kelioms valandoms iki miego per daug nestimuliuotų vaiko.


7. Rūpinkitės vaiko mityba – vaikai neturėtų eiti miegoti peralkę, jie turėtų valgyti sveiką, subalansuotą maistą. Tyrimai rodo, kad greitasis maistas trikdo miego kokybę. Kai vakarienė pavalgoma anksti, vaikui nekils noro per daug prisivalgyti prieš miegą. Vaikai neturėtų vartoti kofeino turinčių produktų.


8. Tyrimais įrodyta, kad mankšta, fizinis aktyvumas gerina vaikų miego kokybę. Tad dieną gryname ore pakankamai pabuvę vaikai miegos geriau. Tik likus valandai iki miego, venkite pernelyg aktyvios veiklos.


9. Atmosfera šeimoj turi didelės įtakos vaiko miegui. Netvarkingas gyvenimo būdas, konfliktai trikdo vaiko miegą. Suprantama, gyvenime visko pasitaiko, visose šeimose būna barnių. Kai taip nutinka, svarbu koncentruotis į tai, kaip nesutarimas išsprendžiamas. Jei jaučiate, kad jums reikia pagalbos dėl santykių su sutuoktiniu ar šeimyninį gyvenimo, galbūt vertėtų pasikonsultuoti su psichologu.


10. Vaikai gerai miega, kai tėvų elgesys yra tvirtas, vadovaujamas, bet tuo pačiu šiltas, su meile, kai per dieną patenkinami vaikų poreikiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis