Paaiškėjo, kuris vaikas šeimoje linkęs labiau sirgti

Jei auginate mažiausiai du vaikus, tikriausiai pastebėjote, kad jaunesnis būdamas tokio pat amžiaus, kaip buvo vyresnis, serga kur kas mažiau. Mokslininkai atrado logišką paaiškinimą, kodėl taip yra.

Neseniai tyrėjai įrodė, kad vyriausias vaikas šeimoje suaugęs turi didžiausią intelekto koeficiento (IQ) lygį, daugiausia pajamų ir geriausią išsilavinimą. Tada grupė mokslininkų iš Norvegijos nusprendė patikrinti, kaip gimimo eilė šeimoje susijusi su sveikata. Mokslininkai 25-erius metus analizavo 400 tūkst. norvegų duomenis. Gauti tyrimo rezultatai buvo išspausdinti moksliniame žurnale „Economics and Human Biology".

Paaiškėjo, kad vyriausias vaikas šeimoje, nepriklausomai nuo to, ar berniukas, ar mergaitė dažniausiai būna silpnokos sveikatos, priešingai nei jaunesni broliai ar seserys. Dažniausios problemos, su kuriomis susiduria vyriausi šeimoje vaikai, yra nutukimas, antsvoris, hipertonija ir t. t. Jei šeimoje – penki vaikai, pirmagimiui nutukimo rizika didesnė 5 proc., o hipertonijos grėsmė – 7 proc.

Ekspertai pabrėžė, kad nepaisant geresnio išsilavinimo, didesnių pajamų, pirmo vaiko privalumai šeimoje ginčytini, ypač jei tai susiję su sveikata.

Specialistai taip pat pabrėžė, kad vyriausi šeimoje vaikai būna aukštesni, priešingai nuo jaunesnių vaikų, rečiau turi žalingų įpročių, jų psichinė sveikata stipresnė, stabilesnė.

Kokia tokių rezultatų priežastis? Mokslininkai sako, kad viena vertus, pirmagimiai, kaip vyresni vaikai šeimoje, yra atsakingesni ir savo laiku gavo daugiau dėmesio bei išteklių iš tėvų. Na o sveikatai galėjo turėti įtakos tokie veiksniai, kaip netinkamas būsimos motinos požiūris į pirmą nėštumą, dėl ko būsimam kūdikiui galėjo trūkti maistingų medžiagų. Vėliau besilaukdamos moterys turėjo daugiau patirties, todėl vaikai gimdavo sveikesni. Reikia turėti omenyje ir socialinius veiksnius, kai pirmą vaiką labiau saugo, globoja. Įprastai jaunesniems šeimoje vaikais tėvai mažiau skiria dėmesio.

Gali būti, kad šeimoje atsiradus daugia vaikų, į vyriausią vaiką dedama vilčių – iš jo tikimasi pagalbos, didesnio atsakingumo ir pan. Na o tai pirmagimiui kelia stresą, todėl ir sušlubuoja sveikata.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis