Vaikų mada Lietuvoje: ar suderinamas stilius ir patogumas

Kas svarbiau renkantis vaikiškus drabužius: mada ar patogumas? O gal galima suderinti abu?

Šiandien populiaru stiliaus pojūtį vaikams pradėti lavinti nuo mažens. Kad mažasis pasaulio gyventojas būtų apsirengęs gražiai ir stilingai – labai įveikiama misija, bet ar tą patį galime pasakyti ir apie patogumą? Kaip suderinti, kad vaikas būtų ir stilingai aprengtas, ir jaustųsi patogiai? Apie tai kalbame su mados mugių ciklo Lietuvoje „Design for life“ organizatoriais.

Geidžiamiausias – trikotažas

Vaikai yra nenustygstantys vietoje, todėl jų mėgstamiausia veikla – žaisti, šokti, bėgti ir judėti.Tuo tarpu kai suaugusieji vardan grožio gali pakentėti, jei įsigijo odai nemalonaus audinio drabužį, vaikai tokius trūkumus greitai pastebės.

Cukraus vata
Organizatorių nuotr.

Tai geriausiai supranta vaikiškų rūbų gamintojai, patys turintys vaikų. Jie pasakoja, jog pirmiausia didžioji dalis gaminių yra išbandoma su jų pačių atžalomis. Tai iškart parodo, ar prekė pasiteisins, ar vaikai pamėgs šiuos drabužius.

Patogioji medvilnė

Pats populiariausias audinys puošiant mažuosius yra medvilninis kilpinis trikotažas. Perkant vaikams drabužius yra svarbūs šie kriterijai: modelis, spalva ir audinio sudėtis. Tėvai mėgsta medvilninį kilpinį trikotažą, atitinkantį oeco-text standartą, kuris leidžia mažam ar dideliam vaikui laisvai judėti, nevaržo jo judesių. Audinys yra puikiai dėvimas, gerai skalbiamas ir yra praktiškas tiek darželio, tiek namų aplinkoje.

Mano pyplius
Organizatorių nuotr.

Populiarusis veliūras

Mados mugėje dalyvausiantys lietuviškų vaikiškų rūbų kūrėjai sako, kad jauni tėvai savo vaikams neretai ieško ir veliūrinių rūbų. Kur buvęs, kur nebuvęs per kelerius metus itin mėgiamu audiniu tapęs medvilninis veliūras, šnekamojoje kalboje vadinamas „peliuku“, vis dar neapleidžia lyderio pozicijų. Iš pradžių šis audinys buvo naudojamas daugiausia siuvant dviejų dalių laisvalaikio kostiumėlius,o šiandien iš jo siuvamos ir suknelės mergaitėms, kurios atrodo puošniai net įprastą dieną.

Pumpiai
Organizatorių nuotr.

Veliūras naudojamas ir vaikiškuose aksesuaruose - mergaičių plaukų lankeliuose ar berniukų peteliškėse.

Aksesuarams galioja panašūs kriterijai, kaip ir vaikų rūbams - jie turi būti ne tik gražūs, patrauklūs vaikams, bet ir neturi varžyti judesių ar spausti. Todėl vaikams skirti aksesuarai neretai kuriami ir iš veltinio.

Boho bow
Organizatorių nuotr.

Vasarą pirmenybė teikiama linui

Ne vienas lietuvių gamintojas pastebi tendenciją, kad artėjant šiltajam metų sezonui, tėvai ieško vaikams drabužių iš lino. Vasaros kolekcijose tokie natūralaus audinio gaminiai yra labai populiarūs. Linas yra natūralus, lengvas, laidus orui ir kvėpuoti leidžiantis audinys, todėl jį mėgsta mažus vaikus auginančios šeimos.

Madų tendencijos ir spalvos

Naujausių mados tendencijų vaikymasis būdingesnis suaugusiųjų madai, tačiau vaikų mados taip pat perima suaugusiųjų kolekcijų formas bei atspalvius. Šiais metais besidomintys vaikų mada pastebi, jog į madą ateina bomber tipo striukės arba timpos berniukams. Lietuvos vaikiškos mados gamintojai mielai žaidžia ir vaikiškų rūbų spalvomis.

Mano pyplius
Organizatorių nuotr.

Mugės dalyviai sako, jog beatodairiškai dairytis, kas šiuo metu madinga mažiesiems, kažin ar verta. Pasak jų, vaikai neretai ir patys mėgsta išsirinkti tai, kas jiems gražu, nesvarbu, tuo metu tai karaliauja mados kataloguose, ar ne. Todėl daug svarbiau pasikliauti audiniais ir spalvomis.

Norintys pasikonsultuoti apie vaiko stilių bei sužinoti naujausias mados tendencijas, kviečiami apsilankyti Lietuvos mados mugių renginiuose Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose. Daugiau informacijos - čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis