Trys dažnos tėvų klaidos, kurios trukdo vaikui augti

Trys klaidos, kurias darome daugelis. Kartais - iš nežinojimo, kartais - iš didelės meilės ir noro duoti vaikui daugiau, negu patys gavome, o kartais - visai nejučia.

Klaida Nr.1. Neleidžiame vaikams rizikuoti

„Nelipk į medį – iškrisi“. „Neimk peilio - aš atpjausiu“. „Kam tau riedučiai – sprandą nusisuksi...“ Tokių ir panašių draudimų mūsų visuomenėje apstu. Tėvai saugo savo vaikus nuo visų įmanomų nelaimių ir jei galėtų, padėtų daug, daug pagalvių jų kelyje. Perdėtas saugojimas nuo pamatuotos rizikos yra žalingas. Vieno tyrimo rezultatai parodė, kad jei mažas vaikas nėra susimušęs kelio, nusibrozdinęs alkūnės arba tiesiog nepatyręs mažų traumų, jam gresia daugiau įvairių fobijų vyresniame amžiuje. Pargriuvimų patirtis vertinga, nes leidžia pajusti ir suprasti ryšį tarp priežasties ir pasekmės. Tėvams nereikia stengtis pernelyg apsaugoti vaiko nuo visko, neleisti jam klysti, sakyti „juk aš sakiau!". Tereikia išklausyti ir palaikyti, duoti atgalinį teigiamą ryšį. Nereikia pulti į pagalbą, kol jos nereikia ir niekas neprašo, neteisinga viską daryti vietoj vaiko, atimant iš jo galimybę pabandyti pačiam, neleisti, gąsdinant atsakomybe, drausti.

Klaida Nr.2. Tėvai nepasakoja apie savo klaidas

Būti būtybe, panašia į Dievą, labai malonu. Iš pradžių savo vaikams mes tokie ir esame – Mama ir Tėtis, didžiausi iš didžiausių, protingiausi iš protingiausių. Tačiau jei tėvai stengiasi parodyti, kad neturi jokių ydų, vaikas pradeda abejoti savo normalumu. Jis juk klysta, ir tėvai jam gana dažnai apie tai primena. O mama ir tėtis? Jie juk niekada neklydo!

Taip. Jūs esate brandesni, didesnio ūgio ir turite daugiau patirties. Ir dabar jau daug ką žinote ir mokate. Bet juk tokie buvote ne visada. Papasakokite vaikui apie savo klaidas ir būdus, kaip jas ištaisėte. Padėkite suprasti, kad klaidos – tai patirtis, o ne priežastis nubausti. Parodykite, kad jūs gyvi žmonės. Tai jus ne tik suartins su vaiku, bet ir suteiks vaikui patirties per tarpininką, ir jis žinos vieną iš variantų, kaip galima reaguoti ir veikti konkrečiomis aplinkybėmis. Tėvų klaidos - taip pat vertinga patirtis vaikui.

Klaida Nr.3. Painiojame talento ir brandos sąvokas

Šiuolaikiniai vaikai gyvena sparčios informacijos visuomenėje, jie yra labai imlūs naujovėmis. Tėvai su nuostaba pasakoja, kaip atžalos anksti ima domėtis raidėmis, o kompiuterį įsijungti moka kone nuo gimimo. Atrodo, kad jie gimsta su atitinkamomis žiniomis apie pasaulį. Vaikai stebina mus savo išvadomis ir filosofinėmis pastabomis, intelektualiniais pasiekimais ir gabumais įvairiausiems mokslams. Tėvai ir mokytojai dažnai painioja tokį talentą su branda. Ir iš protingo vaiko reikalauja brandžių reakcijų. O tai neteisinga. Vaikas yra vaikas. Reikia palaikyti jo intelektualinę raidą, bet ir priimti visas jo vaikiškas apraiškas.

šaltinis

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis