7 frazės, kurių verčiau nesakykite pagimdžiusiai moteriai

Yra tam tikrų dalykų, kuriuos geriau nutylėti, kalbant su neseniai mamyte tapusia drauge ar giminaite. Kokių frazių geriau vengti?

„Atrodai pavargusi"/„O, kaip gerai, kad aš neturiu vaikų“


Gimus mažyliui iš tiesų gyvenimas ima suktis greičiau, o dienos tampa trumpesnėmis. Neretai besirūpindamos vaikučiu, mamos nespėja nei pavalgyti, nei nubėgti į dušą. O kur dar kėlimasis naktį po kelis, o kartais - ir keliolika kartų. Tai iš tiesų atima daug energijos ir laiko, todėl nėra jokios prasmės jums dar kartą sakyti tai, ką moteris ir taip žino. Daug geriau būtų vietoj šių žodžių paklausti jaunos mamos, ar jai nereikia pagalbos buityje, ar prižiūrint vaiką.


„Ar jau dirbi?“/ „Tau gerai, tu atostogauji“


Kiekviena mažylį pagimdžiusi mama dirba. 24 valandas per parą, be laisvadienių. Vietoj atlyginimo ji gauna mažylio šypseną ir bučinių. Pavadinti vaiką auginančią mamą „nieko neveikiančia“ yra mažų mažiausiai įžeidu ir netikslu. Taigi, ir klausimą "Ar dirbi?" verčiau ištarkite... mintyse.


"Atrodai kaip tikra mamytė"


Kažin, ką galėtų reikšti toks pasakymas? Jei jūs norėjote taip pagirti draugę, apsirikote. Išgirdusi tokį "komplimentą" jauna mama jį gali suprasti savaip: kad ji atrodo pasenusi, suvargusi, papilnėjusi.


"Vėl laukiesi?"


Kitaip tariant, jūs norėjote paklausti, kiek papildomų kilogramų dar turi jūsų draugė po gimdymo? Iš tiesų, klausimas apie laukimąsi yra nei taktiškas, nei tinkamas. Nėštumo metu priaugti kilogramai - skaudi tema ne vienai moteriai, nereikia jos skaudinti dar labiau.


"Aš daryčiau kitaip..."


Jeigu jūsų neklausia nuomonės, ką ir kaip daryti, geriau nekiškite savo trigrašio. Tai, ką darėte savo vaikui, labiausiai tiko jūsų šeimos atveju, o jei jauna mamytė kažką daro kitaip, greičiausiai jai ir jos mažyliui taip geriausia. Tokia frazė skamba šiek tiek žeminančiai, menkina moters, kaip motinos, sugebėjimus. Jeigu norite savo draugei pateikti alternatyvą to, ką ji daro, verčiau formuluokite taip: "Gal norėtum pabandyti..."


„Aš neduočiau savo vaikui..."


Po daugtaškio gali būti daug kas - čiulptukas, pieno mišinėlis, pirktinė tyrelė. Šiandien mamos yra labai apsiskaičiusios, todėl neabejokite, kad jos yra girdėjusios prieštaringus vertinimus apie čiulptuką ar maitinimą mišinuku. Tokia sakinio formuluotė skamba lyg kaltinimas jaunai mamai, o juk ji greičiausiai gerai yra apgalvojusi savo sprendimą, kuo ir kaip maitinti mažylį.


„Visos gali maitinti krūtimi"


Jei tai ir yra tiesa, kiekviena moteris turi teisę į pasirinkimą, kaip pasielgti jai vienoje ar kitoje situacijoje. Žindymas yra daugeliui jaunų mamų jautri tema, apie kurią, jei norės, ji pati pasipasakos. Neteiskite ir nepirškite savo nuomonės. Būkite šalia ir įsiklausykite. Dar – palaikykite. Tai ir yra didžiausia dovana, kokią galite dovanoti savo pagimdžiusiai draugei.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis