5 požymiai, kad jūsų vaiko darželis yra niekam tikęs

Kaip išsirinkti vaikų darželį, kad po to netektų gailėtis? Žinoma, apsilankyti jame, apžiūrėti patalpas, susipažinti su būsima vaiko auklėtoja ir kitu darželio personalu. Į ką dar svarbu atkreipti dėmesį?

Ar jau turite TAVO VAIKO programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir skaitykite mus dar patogiau: „iPhone“, „Android“.

Pateikiame 5 požymius, kurie parodo, kad darželis netinkamas.

Ne itin geri kitų tėvų atsiliepimai

Nebijokite atsižvelgti į kitų tėvų nuomonę. Šiuo atveju tai nėra sugedęs telefonas, o gana tiksli informacija. Žinoma, nereikia pulti į kitą kraštutinumą ir savo nuomonę apie įstaigą susidaryti vien tik remiantis gandais – nepatenkinti tėvai galbūt turėjo neigiamos patirties arba asmeninio pobūdžio konfliktą su personalu. Pasitikėkite savo pojūčiais ir nuojauta. Jei apsilankius darželyje kyla bent menkiausių abejonių, tęskite paieškas.

Nėra taisyklių arba jos pernelyg lanksčios

Kiekvienoje įstaigoje turėtų galioti aiškios taisyklės ir pareigos. Jei mokykloje ar darželyje nėra aiškios dienotvarkės arba evakuacijos plano, ko gero ji turi ir daugiau organizacinių problemų. Taip pat ir darželyje – jei nėra nustatytos tvarkos, pavyzdžiui, sergančių vaikų atžvilgiu, jums ten ne vieta. Jei kuris nors darbuotojas ar vaikas susirgs gripu ar kita liga, bet taisyklėse nebus numatyta, kad tokiu atveju reikia likti namuose bent 24 val., jūsų vaikas gali užsikrėsti visais įmanomais virusais ir ligomis. Darželis privalo reikalauti iš darbuotojų ir vaikų reguliarios imunizacijos ir patikrų. Tai, kokios politikos laikosi darželis sveikatos atžvilgiu, akivaizdžiai parodo, kaip rimtai įstaiga rūpinasi vaikais. Darželis, kuris draudžia tėvams atvykti prieš tai neįspėjus, ko gero turi savų paslapčių. Jei darželis taiko „uždarų durų“ politiką, ieškokite toliau.

Neaiški dienotvarkė

Praleiskite tuos darželius, kuriuose arba apskritai nėra užsiėmimų dieną, arba jie monotoniški ir neįdomūs. Vaikams reikia įvairovės ir galimybės tobulėti. Jei įstaiga nesugeba užtikrinti visapusiško vaiko gebėjimų ugdymo ir lavinimo, ieškokite kito varianto.

Auklėtoja (-s), kuri(-s) vaikams neskaito, nežaidžia su jais lavinančių žaidimų ir nenustebina galimų veiklų su vaikais įvairove, nei jums, nei jūsų atžalai netinka. Tačiau nederėtų vertinti darželio pagal vaiko išmoktų raidžių ir skaičių kiekį – darželinukai neprivalo pasinerti į mokyklinę akademinę programą. Dar vienas neigiamas veiksnys – nelanksti, nepajudinama darželio veiklų sistema, kuri neleidžia vaikams savarankiškai, lanksčiu grafiku pažinti juos supantį pasaulį. Geriausia programa tokia, kai vaikų ugdymas vyksta natūraliai, žaidimo forma. Mokslininkai vienbalsiai pritaria, kad ikimokyklinio amžiaus vaikams labai svarbus yra laisvas žaidimas, taigi, jis taip pat turėtų būti numatytas darželio dienotvarkėje. Taip pat negerai, jei darželyje trūksta skirtingoms amžiaus kategorijoms pritaikytų žaislų, nes jie ne tik stimuliuoja kūrybinį žaidimą, vaizduotę ir protinę veiklą, bet ir užkerta kelią vaikų kivirčams ir peštynėms dėl vieno ar kito žaislo.

Nekompetentingas personalas

Žmonės, dirbantys vaikų darželyje, turi būti kvalifikuoti, turintys bent elementarių žinių apie tai, kaip prireikus suteikti pirmąją pagalbą. Jie turi būti atsakingi, entuziastingi ir tinkamai parengti. Įsitikinkite, kad jų požiūris į miegą, discipliną ir mitybą jums tinka. Stebėkite, kaip auklėtojai bendrauja su vaikais: jei jie nedėmesingi, nekantrūs arba sutelkę dėmesį į kažką kita, raskite žmones, kurie deramai prižiūrėtų jūsų vaiką. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kiek vaikų darželyje tenka vienai auklėtojai. Jei grupės didelės, kiekvienam vaikui tenka mažiau individualaus dėmesio, vaikams sudėtingiau bendrauti tarpusavyje.

Neužtikrinami saugumo ir higienos reikalavimai

Geras darželis turi būti švarus ir saugus. Įsitikinkite, kad grindys, sienos ir virtuvė švarūs. Patikrinkite, kokiomis sąlygomis vaikams gaminamas maistas, kur yra tualetai, ar šiukšlių konteineriai neperpildyti, kokios pastate šildymo, ventiliacijos ir apšvietimo sistemos.

Darželis turi laikytis elementarių saugumo reikalavimų. Pašaliniams įėjimas turi būti griežtai draudžiamas, o vaikams neturi būti leidžiama išeiti iš patalpų ir pastato be suaugusiųjų žinios. Žaislai ir žaidimų zonos turi būti geros būklės. Vaistinėlė turi būti vaikams nepasiekiamoje vietoje, o žaidimų aikštelė lauke turi būti aptverta ir apsaugota. Patalpose turi būti dūmų detektoriai, o šildymo ir vėdinimo sistema turi būti saugi ir veikianti. Gesintuvai turi būti lengvai ir greitai pasiekiamose patalpos vietose. Jei darželyje purvina, niūru, ankšta ir nesaugu, tęskite paieškas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis