10 dažnai girdimų patarimų mamoms, kuriais nereikia tikėti

Vaiko susilaukusi moteris kone kiekvieną dieną išgirsta daugybę patarimų - iš savo tėvų, draugių, kaimynių, interneto forumuose. Kokius patarimus galima praleisti pro ausis?

Žindant kūdikį reikia jį sverti iki ir po maitinimo


Šį patarimą vis dar galima išgirsti ir šiandien, nors iš tiesų jis dažniausiai nėra reikalingas. Mama, kuri baiminasi, ar jos vaikas pakankamai suvalgo mamos pieno, išgirdusi tokį patarimą, gali imti jo laikytis (ypač jei jį sako gerbiamas žmogus - mama ar šeimos gydytojas). Tačiau šis patarimas jai ramybės neatneš. Priešingai – papildomai eikvosite savo nervus, o toks būdas nėra patikimas. Vaiko svorio prieaugis ir jo šlapinimosi dažnumas yra pakankami rodikliai sužinoti, ar vaikas suvalgo mamos pieno tiek, kiek jam reikia.


Mama turi žindyti bent iki metų


Mamos pienas yra stebuklingas maistas ir vaistas, kurį galima duoti gimusiam vaikui. Tačiau žindymas visada yra subtilus kiekvienos moters apsisprendimo reikalas. Toks spaudimas, kad tik „geros mamos žindo kūdikius" nėra teisingas ir žeidžia moters, kuri maitina kūdikį pieno mišinukais, jausmus. Fizinį kontaktą, abipusio ryšio kūrimą galima užtikrinti ir kitais būdais, ne tik žindant kūdikį (juk, pavyzdžiui, tėčiai mažylių nežindo, o sukuria tvirtą ryšį).


Čiulptukas kenkia sąkandžiui


Jeigu prieš 50 metų vaikai turėdavo vienos rūšies čiulptuką, šiandien galima rinktis jų įvairiausių formų, dydžių ir pagamintų iš skirtingų medžiagų. Čiulptukų būna ortodontinių, kurie primena mamos krūties formą. Daugelis tėvų čiulptuką kūdikiui duoda ne iš karto, o tik tada, kai atsiranda jam poreikis – kūdikis nori intensyviau žįsti, čiulptukas padeda jam užmigti ir pan. Pavojus kyla tada, jeigu čiulptukas vaiko burnytėje būna nuo ryto iki vakaro , o vaikui augant tėvai visai neskuba nuo jo atpratinti. Tačiau tokie atvejai itin reti, o gal visai neįmanomi. Todėl gąsdinimas kreivais dantimis ir blogu sąkandžiu dažniausiai tėra gąsdinimas, o ne pamatuotas argumentas.


Reikia leisti vaikui išsiverkti


Nesąmonė. Vaikui nereikia leisti išsiverkti. Tai nenaudinga, o dažniausiai netgi žalinga. Vienintelė kūdikio kalba nuo pat pirmosios sekundės yra jo verksmas, į kurį mamos turi reaguoti iškart. Kai kalbame apie kūdikį, vienareikšmiškai į jo verksmą reikia reaguoti iškart, su meile ir švelnumu. Jau vos kelių savaičių kūdikis, jeigu jo nekamuoja joks įkyrus fizinis skausmas (kaip, pavyzdžiui, pilvo diegliai) ir jeigu jo vystymosi poreikiai yra deramai patenkinami, nebus linkęs verkti nei labai dažnai, nei labai intensyviai. O kai jis verkia, turėtų aiškiai žinoti, kad pagalba jau pakeliui. Priešingai, jeigu tėvai nesuvokia, kaip svarbu yra greitai, švelniai ir pozityviai reaguoti į kūdikio verksmą, patys to nenorėdami gali įpratinti kūdikį „išverkti" nemalonias akimirkas. Kai kūdikio verksmas yra nuolat ignoruojamas, tai jam tampa tarsi įrodymu, kad pagalba, kai esi nuliūdęs ar pavargęs, neskuba ateiti, ir kūdikis išmoks į tai reaguoti daug intensyviau. Leidžiantiems paverkti kūdikiams yra tarsi užkraunama užduotis kankintis ir verkti tol, kol galiausiai kas nors nebeapsikentęs prieis. Tokie kūdikiai galiausiai ima atsiriboti nuo aplinkos, nes savaime padaro išvadą, kad kentėjimas yra tai, ko nori jo tėvai, taigi jis yra siektinas dalykas. Trumpai tariant, kūdikis neturėtų manyti, kad jūs norite, kad jis kentėtų.


Į lauką su vaiku reikia eiti kasdien


Pasivaikščiojimai gryname ore, ypač už miesto – parke ar miške – yra labai naudingi kūdikiui. Tačiau yra dienų, kai mamai nepavyksta išeiti į lauką su kūdikiu. Nereikėtų dėl to pernelyg graužti savęs. Jūs – ne robotas, o žmogus, turintis jausmų, kartais pavargęs ar prastos savijautos.


Vaiką geriausia maudyti prieš miegą


Nebūtinai. Vieniems vaikams ir tėvams tinkamiausias režimas, kai maudynės vyksta vakare, tačiau yra ir tokių šeimų, kuriose kūdikis maudomas dieną ar priešpiet. Vienos taisyklės visgi verta laikytis – nereikia maudyti kūdikio iš karto po valgio.


Supermamos neperka savo vaikams paruošto maisto


Ir tegul jos sau gamina tą maistą. Kasdien. Tris kartus per dieną. Jeigu jūs neturite tam galimybių, negraužkite savęs. Kūdikiams ir vaikams skirto maisto kokybė yra griežtai kontroliuojama, todėl abejoti ja nėra prasmės. Jeigu kurią dieną neišvirsite vaikui košės, o atidarysite pirktinės stiklainiuką ir pašildysite ją – nuo to netapsite blogesne mama. Be to, juk pirktą kūdikių maistą – košę, tyrelę, jogurtą – galima paskaninti šviežiu maistu – savo daržo uogomis, vaisiais ar daržovėmis.


Kūdikis turi tuštintis kasdien


Šis teiginys nėra teisingas, nes sveikas kūdikis gali tuštintis skirtingais intervalais – mamos pieną valgantis mažylis gali tuštintis ir tris, ir penkis kartus. Kai kurie mažyliai tuštinasi rečiau – kas antrą ar trečią dieną. Vidurių užkietėjimą byloja kiti požymiai: vaiko neramumas, kojyčių rietimas ties pilvu, kietos konsistencijos išmatos, jų pavidalas būna maži rutuliukai.


Prie naktipuodžio reikia pratinti kuo anksčiau


Jeigu mama turi laiko ir noro – gali pradėti pratinti nors ir nuo gimimo, tačiau vaiko raidos specialistai pataria palūkėti to amžiaus, kuomet vaikas ima sąmoningai suprasti, kas yra tuštinimasis ir šlapinimasis, kai jis moka parodyti tai ženklais ar kalba, kai sugeba tam tikrą laiko tarpą palūkėti, kol mama numaus jam kelnes ir pasodins ant puoduko.


Vaikas turi pradėti vaikščioti iki metų


Paprastai, sulaukęs 9-12 mėnesių, mažylis bando stotis, eiti, o 11-14 mėnesių žengia pirmuosius savarankiškus žingsnius. Kada vaikas pradės vaikščioti, priklauso nuo daugelio dalykų, taip pat ir nuo vaiko įgimtų fiziologinių duomenų bei tėvelių skatinimo. Kai kurie pradeda vaikščioti 9 mėnesių, o kai kurie – vėliau. Dėl to nereikėtų jaudintis ir versti vaikučio eiti. Geriau sulaukti, kol jis bus pasirengęs naujiems iššūkiams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis