Valstybės lėšomis vaikai Lietuvoje skiepijami nuo dvylikos ligų

Europos imunizacijos savaitės (balandžio 24-30 d.) proga Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) primena apie vaikų skiepų svarbą.

Ar jau turite TAVO VAIKO programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir skaitykite mus dar patogiau: „iPhone“, „Android“.

Pagal LR vaikų profilaktinių skiepų kalendorių (valstybės lėšomis), vaikai Lietuvoje skiepijami nuo 12 infekcinių ligų.

Tam, kad infekcinės ligos neplistų ir nekeltų grėsmės žmonių sveikatai – rekomenduojama paskiepyti 90-95 proc. populiacijos. Valstybė garantuoja kiekvienam vaikui skiepus, numatytus Nacionalinėje imunoprofilaktikos programoje, tuo valdydama užkrečiamąsias ligas bei užtikrindama apsaugą paskiepytajam. „Tėvų ar globėjų sprendimas neskiepyti vaikų yra sprendimas prisiimti ligų riziką. Svarbu nepamiršti to, kad sumažėjus imunizacijos apimtims – kyla protrūkių rizika, kuri lemia sunkias ligų komplikacijas, neįgalumą ar net mirtį", – sako ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas. Jis pastebėjo, kad itin daug visuomenės dėmesio sulaukia vaikų skiepų kalendoriaus naujovė – nemokamas vienuolikamečių mergaičių skiepijimas nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV), kuris sukelia gimdos kaklelio vėžį.

Mergaitėms - nemokami skiepai

Pasaulyje gimdos kaklelio vėžys užima ketvirtą vietą tarp dažniausiai pasitaikančių vėžio formų ir sudaro 12 proc. visų moterų vėžinių susirgimų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2012 m. pasaulyje gimdos kaklelio vėžiu sirgo apie 530 tūkst. moterų. Europoje jis yra antroje vietoje po krūties vėžio. Kasmet užregistruojama apie 33 tūkst. susirgimo atvejų.

Lietuvoje nuo 2016 metų rugsėjo 1 d. nemokamai nuo ŽPV infekcijos yra skiepijamos vienuolikos metų mergaitės. Nuo skiepijimo pradžios iki šių metų balandžio 1 d. paskiepytos 5009 mergaitės. Daugiausiai jų paskiepyta Vilniaus ir Telšių apskrityse.

ŽPV infekcija – lėtinė liga, kai šios infekcijos sukėlėjas, veikiant rizikos veiksniams, gali sukelti įvairius odos, viršutinių kvėpavimo takų, lytinių organų sistemos gleivinių pažeidimus, taip pat galimi ir iki vėžiniai ar vėžiniai susirgimai. Šiuo metu žinoma daugiau kaip 200 ŽPV tipų, iš kurių apie 40 – aptinkama lytinių organų gleivinėje. 16 ir 18 tipų ŽPV infekcija lemia apie 70 proc. visų gimdos kaklelio vėžio atvejų.

Skiepijant ŽPV vakcinomis, galima išvengti iki 70 proc. visų gimdos kaklelio vėžio atvejų. Skiepai nuo ŽPV apsaugo ir nuo lytinių organų karpų bei kitų lytinių organų vėžio.

LR vaikų profilaktinių skiepų kalendorius (norėdami padidinti, spauskite ant pav.):

Organizatorių archyvas

Atsisiųsti LR vaikų profilaktinių skiepų kalendorių galite paspaudę čia LR vaikų profilaktinių skiepų kalendorius

1. Sutrumpinimai: BCG – tuberkuliozės vakcina; HepB – hepatito B vakcina, DTaP – kokliušo (neląstelinio), difterijos, stabligės vakcina, Hib – B tipo Haemophilus influenzae infekcijos vakcina, Tdap – kokliušo (neląstelinio), difterijos, stabligės (suaugusiųjų) vakcina, IPV – inaktyvuota poliomielito vakcina, PCV – pneumokokinės infekcijos (polisacharidinė konjuguota) vakcina, MMR – tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina, HPV – žmogaus papilomos viruso infekcijos vakcina.

2. HB* pirma dozė turi būti įskiepijama naujagimiui per 24 val. po gimimo.

3. PCV** gali būti skiepijama kartu (vieno vizito metu) su MMR** vakcina.

4. HPV*** skiepijamos tik mergaitės, skiepijimo schemą sudaro dvi HPV dozės (tarp pirmos ir antros HPV dozių turi būti ne trumpesnis kaip 6 mėn. laikotarpis.

5. Skiepijimai atliekami pagal vaistinio preparato charakteristikų santrauką.

6. Prieš kiekvieną vaiko skiepijimą tėvus ar teisėtus globėjus būtina informuoti apie vakcinų skyrimą, galimas nepageidaujamas reakcijas į skiepą. Dėl informacijos gavimo bei sutikimo skiepyti jie turi pasirašyti Sutikimo dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo formoje.

7. Jei vaikas laiku nepaskiepijamas, jam sudaromas individualus skiepijimų kalendorius pagal indikacijas nurodytas vaistinių preparatų charakteristikų santraukose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis