(Ne)patogūs klausimai ledų gamintojams

Orams atšilus vis dažniau norisi pasmaguriauti ledų, tačiau kokius rinktis, kad būtų sveikiausi? Ir kaip atpažinti šviežius ledus? Į mūsų klausimus atsako ledų "Rud" prekės ženklo atstovas Baltijos šalyse Donatas Šimkus.

- Kokios rūšies ledai yra sveikiausi ir kodėl?

Tai natūralūs sorbetai, kurie gaminami iš natūralių vaisių koncentrato – vaisių minkštimas sumaišomas su reikiamu kiekiu vandens ir užšaldomas „šokiniu“ būdu.

- Šiuo metu teisės aktais nenumatyta, kokios sudėties ledus galima vadinti plombyru, todėl gamintojai taip vadina labai skirtingus ledus. O kokius ledus teisinga būtų vadinti tikru plombyru?

Teisės aktai ledams yra šie: Lietuvoje plombyru gali vadintis tokie ledai, kurių riebumas yra ne mažesnis nei 12 proc., o sudėtyje yra ne mažiau nei 36 proc. sausų medžiagų (pieno baltymų, cukraus, sviesto riebalų).

- Ar jūsų leduose yra kokių nors dažiklių bei priedų, kurie gali sukelti pavojų sveikatai, alergiją?

Mūsų gaminamų ledų sudėtyje naudojami natūralūs dažikliai, gaminami iš burokėlių, morkų, todėl jie visai nepavojingi sveikatai. Alergiją gali sukelti alergenai t.y., riešutai, kviečiai (gliutenas), pienas.

- Kam naudojami stabilizatoriai ir emulsikliai? Ar jie nekenkia sveikatai?

Stabilizatoriai naudojami ledo tirštumui, stabilumui. Be stabilizatorių neįpūsi oro, kuris reikalingas ledų purumui - be oro ledus valgytume it sviestą. Emulsikliai apdengia riebalus plėvele ir neleidžia jiems susijungti, be emulsiklių riebalai gali išsisluoksniuoti, pvz., atrodys, jog valgai sviestą. Nei stabilizatoriai, nei emulsikliai nekenkia sveikatai, nes tai yra natūralios medžiagos.

- Kaip atskirti, kada ledai švieži, o kada ne, pavyzdžiui, buvo atšilę ir vėl užšaldyti?

Jeigu ant ledų atsiranda ledo kristalėlių, yra tikimybė, kad jie buvo atšilę ir vėl sušaldyti. Kristalėlių, beje, dažnai galima aptikti ir ant pakuotės. Valgydami tokius ledus burnoje jausite “trakšt, trakšt". Per ilgesnį laiką iš ledų išeina oras, ir jie pradeda trauktis, deformuotis.

- Ar jūsų ledai gaminami iš tikro pieno?

Taip, dauguma mūsų ledų gaminami iš natūralaus pieno, grietinėlės ir sviesto.

- Ką pasako ledų riebumas ir kaip pirkėjui žinoti, kada ledai pagaminti naudojant pieno riebalus ir pieno baltymus, o kada jie pakeisti kitos kilmės riebalais ar baltymais?

Ledų sudėtis nurodoma ant pakuotės, todėl rekomenduojama ją atidžiai išanalizuoti. Jeigu sudėtyje pirmasis ingredientas nurodytas pienas, ir jo sudėtyje yra 45-50 proc., vadinasi, ledai jau geri.

Geri ledai tie, kurių sudėtyje yra grietinėlės, sviesto. Kuomet sudėtyje pirmas ingredientas vanduo, tuomet greičiausiai ledai bus pagaminti iš pieno miltelių ir tokiuose leduose naudojami augaliniai riebalai, – šie ledai prastesnės kokybės, pigesni.

- Kam nepatartumėte valgyti ledų?

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad ledai yra ganėtinai kaloringi. Dideliais kiekiais ledų nepatartina valgyti diabetikams.

Saugant, prižiūrint savo sveikatą reikia skaityti ledų sudėtį – nepatartina valgyti ledų, kurių sudėtyje yra neaiškios kilmės augalinių riebalų, taip pat įvairių išrūgų. Kai kuriuose leduose naudojami net miltai.

Nedidelis kiekis ledų - standartinė 60-70 gramų porcija. Tad tokį ledų kiekį suvalgyti, o tiksliau - mėgautis, gali daugelis žmonių. Vieną porciją gali suvalgyti net žmonės, sergantys cukriniu diabetu!

Apie tai, kur ir kaip gaminami "Rud" ledai galite paskaityti straipsnyje "Rinkoje naujas žaidėjas: visiems artimas ir pažįstamas skonis gimsta visai ne Lietuvoje"

DELFI TV komandai šių ledų gamintojai atvėrė savo gamyklos Ukrainoje duris:


Užsakymo nr.: PT_74546100

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis