Dienos patarimas: kaip auginti savimi pasitikintį vaiką?

Penkerių metų sūnų auginančiai mamai atrodo, kad jos sūnus auga pernelyg nedrąsus. Tačiau jos išbandyti būdai, kaip padrąsinti vaiką, neveikia.

Kristina klausia:


„Norėčiau paklausti, kaip pakelti penkiamečio pasitikėjimą savimi? Šiaip labai guvus ir garsiakalbis vaikas, bet jei ko paklausiu, pvz., 2+2, atsakymą sumurma tyliai, tyliai vos sau po nosim. Ilgai užtrukau, kol išsiaiškinau, kad priežastis būtent čia. Bandau, pvz., sakyti „atsistok prie veidrodžio ir pasakyk sau „aš drąsus“ ar panašiai, bet jis kategoriškai atsisako tai daryti.. Manau, turėčiau jam padėti ne tokiais tiesioginiais būdais. Deja, nesugalvoju kaip“.


Atsako Milda Čeikienė, individualiosios psichologijos konsultantų programos dalyvė.


Prieš atsakant į klausimą, kviečiu Jus paskaityti ankstesnį straipsnį Ko vaikui reikia labiau, kad jis augtų laimingas: pagyrimo ar padrąsinimo. O dabar dar kartą trumpai apie juos pagyrimai neaugina savivertės. Jie daro žmogų priklausomą nuo kitų nuotaikos, kitų nuomonės. „Koks tu šaunuolis, koks nuostabus...“ Paradoksas, bet žmogus, sakantis tokius pagyrimus, pagrindine žvaigžde padaro ne tą, kuriam tai sako, bet save vertintoją, teisėją, asmenį, kuris turi teisę duoti 10 balų. Iki šiol nešiojuosi ir su visais dalinuosi vieno berniuko klausimu: „O kodėl aš šaunuolis?“ Štai čia, atsakius į klausim, prasideda padrąsinimas įvardinimas, kokios vaiko savybės, veiksmai padėjo jam pasiekti tikslą. „Oho, reikėjo daug kantrybės, kad užbaigtum šį piešinį. Panašu, kad įdėjai daug darbo. Matau, esi patenkintas savo rezultatu.“ Svarbiausia čia yra vaikas ir jo pastangos, o ne jūsų įvertinimas.


Norite pasitikrinti? Testas jums: įvardinkite 5 dalykus, kodėl esate pakankamai gera mama?Tad mano patarimas į jūsų klausimą, ką daryti, būtų toks – neklauskite penkiamečio tokių tiesioginių klausimų, kurie jam yra, matyt, dar per sunkūs. Vaikai, ypač ikimokyklinukai ir pradinukai mokosi per žaidimą, per ritmą, per pasakas. Pvz., Valdorfo darželyje suma ir atimtis kuo puikiausiai išmokstama skaičiuojant, kiek vaikų yra darželyje, ko nėra, kiek berniukų, kiek mergaičių. Arba skaičiuojant laiptus.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis