Tai nepatiks daug kam: šalin išmaniuosius įrenginius nuo mažų vaikų

Ką darote, kai jūsų mažyliui prailgsta laukti eilėje prie gydytojo kabineto ar jis suirzta ilgai važiuodamas automobiliu? Greičiausiai, kaip ir daugelis tėvų, traukiate atsarginį variantą - telefoną ar planšetę, kuriuos gavęs į rankas mažylis trumpam nusiramina.

Tačiau nereikėtų taip daryti vien dėl tos priežasties, kad atsiranda vis daugiau tyrimų apie išmaniųjų technologijų žalą itin mažiems vaikams iki trejų metų.

Mokslininkai ištyrė, kad išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai trukdo vaikams iki vienerių metų mokytis kalbėti. Kanados tyrėjai teigia turintys pirmų realių įrodymų, kad vaikų, žaidžiančių su išmaniaisiais prietaisais ir planšetiniais kompiuteriais, kalbos raida sulėtėja.

Tyrime dalyvavo 1000 vaikų iš Toronto, kuriems buvo nuo pusės iki dvejų metų. Per pusantrų metų trukusį tyrimą penktadalis vaikų vidutiniškai pusvalandį per dieną žaisdavo su elektroniniais prietaisais.

Paaiškėjo, kad pusvalandis per dieną žaidimo su elektroniniais prietaisais net 49 proc. didina riziką, kad vaikas pradės kalbėti vėliau, lyginant su vaikais, kurie nežaisdavo su išmaniaisiais telefonais, planšetiniais kompiuteriais ar panašiais prietaisais.

Be to, kiekvienas papildomas pusvalandis daugiau nei dvigubai didino riziką, kad vaikas pradės kalbėti vėliau.

Tyrėjų teigimu, iki šiol jau buvo žinoma, kad praleidžiant daug laiko prie televizoriaus, gali sulėtėti vaiko bendravimo ir kalbos įgūdžiai, na, o dabar rasta įrodymų, kad ir rankiniai elektroniniai prietaisai su ekranais daro tokį poveikį.

Adobe Stock

„Šiais laikais įprasta duoti mažiems vaikams žaisti su išmaniaisiais telefonais ir planšetiniais kompiuteriais", – sakė tyrimui vadovavusi pediatrijos profesorė Catherine Birken iš Toronto universiteto.

Anot C. Birken, reikalingi išsamesni tyrimai, norint paaiškinti, kodėl elektroniniai prietaisai stabdo vaikų kalbos raidą. Pavyzdžiui, minėtų prietaisų naudojimas neturi įtakos kitoms komunikacijos rūšims – gestams, kūno kalbai.

Kai kurie neuromokslininkai mano, kad elektroniniai prietaisai gali keisti smegenų vystymosi procesus – trukdyti dėmesio sutelkimui, motorikos kontrolei ir suvokimui. Tačiau yra ir opozicinė nuomonė. Kiti mokslininkai mano, kad susirūpinimas perdėtas ir kad elektroniniai prietaisai su ekranais (priešingai nei televizoriai) gali netgi paskatinti kalbos vystymąsi.

Viena iš teorijų – kad problemą didina patys tėvai, nes daug laiko praleidžia su išmaniaisiais telefonais rankose ir todėl mažiau bendrauja su vaikais. Ir būtent todėl vaikų kalbos raida linkusi lėtėti. 2016 m. vienoje Britanijos pradinėje mokykloje atliktas tyrimas parodė, kad dauguma į mokyklą pradėjusių eiti vaikų nesugebėjo dalyvauti elementariame pokalbyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis