Marijampolėje vaikai kviečiami atsisveikinti su čiulptukais neįprastu būdu

Atpratinti vaiką nuo čiulptuko ne visada būna paprasta, kaip pripratinti. Tėvai pasitelkia fantaziją ir išbando ne vieną būdą, kol „ramintojėliui" mažylis pasako „viso gero".

Nuo šiol Marijampolėje ir aplink gyvenančios jaunos šeimos galės išbandyti dar vieną atpratinimo nuo čiulptuko būdą – aplankyti miesto parke esantį „Žindukų medį“ ir čia palikti savąjį.

Socialinio projekto "Žindukų medis" idėja kilo dviems veiklioms marijampolietėms Jolantai Staniulienei ir Vaidai Kelerytei Burokienei. Moterys savo mylimame mieste yra surengusios ne vieną akciją, skirtą moterims ir šeimoms, o šįkart sugalvojo Marijampolėje realizuoti užsienyje seniai žinomą ir naudojamą būdą – įrengti medį, ant kurio vaikai galėtų pakabinti išaugtus čiulptukus.

Projekto sumanytojos ir įgyvendintojos - Vaida ir Jolanta.
Organizatorių nuotr.

„Kiek žinome, Vilniuje toks medis buvo uždraustas, o Marijampolėje kreipėmės dėl leidimo šiam projektui ir išgirdome padrąsinimą, kad kiekvienai iniciatyvai reikia atrasti mieste vietą", - pasakojo mums Vaida.

Marijampolės Poezijos parke šiam tikslui išrinkta štai ši gražuolė liepa.

Liepa Poezijos parke, kuri taps "Žindukų medžiu".
Organizatorių nuotr.

Socialinio projekto „Žindukų medis" atidarymas įvyks birželio 4 dieną, sekmadienį. Ant medžio čiulptukus bus galima kabinti visus metus, o kiekvieną pavasarį organizatorės planuoja prie jo surengti gražią šeimos šventę.

Pasak Jolantos Staniulienės, Poezijos parkas yra pačiame miesto centre, tai mėgstama marijampoliečių poilsio vieta. Čia vyksta įvairūs renginiai, pasivaikščioti atvyksta daug šeimų. „Norėjosi sukurti tam tikrą vaikystės legendą, "Žindukų medis" bus tarsi simbolis vaikystei", - sakė ji.

Vaida džiaugiasi, kad Žindukų medžio idėją palaiko visi, kas tik apie jį išgirsta: „Kiek tenka bendrauti organizuojant ir viešinant šį renginį, visi labai pozityviai nustemba, palaiko ir prisideda. Daug kam idėja yra negirdėta, bet sužavi visus".

„Žindukų medis" arba kitaip vadinamas "Čiulptukų medis" yra skirtas mažylių atpratinimui nuo čiulptukų - žindukų. Pati idėja yra kilusi iš Danijos. Seniausias žinomas „Žindukų medis" stovi Danijos saloje Thuro nuo 1920 metų. Šie medžiai labai išpopuliarėjo tiek Europoje, tiek JAV.

Vida Press

Pripratinti mažylį prie čiulptuko nėra sunku, tačiau atpratinti prireikia ir laiko, ir kantrybės, ir išradingumo. Toks medis yra puikus būdas išvengti neigiamų emocijų, kurios neretai lydi atpratinimo nuo čiulptuko procesą.

Vida Press

Šio projekto idėja yra ta, kad kūdikis gali pakabinti savo žinduką teigiamai nusiteikęs ir lengviau atpranta nuo jo, dažnai jį lankydamas parke, įtraukiant tai į kasdienių pasivaikščiojimų ritualą. Pamačius, kad ir kiti vaikai čiulptukus kabina prie medžio, vaikas su savuoju čiulptuku atsisveikina ne taip skausmingai.

Vida Press

Pirmasis toks medis Lietuvoje bus pristatytas birželio 4 dieną Marijampolės miesto Poezijos parke. Atsisveikinimą su čiulptuku organizatorės siekia paversti gražia švente ir tęstina tradicija, kuri vaikams paliktų įspūdį. Mainais už čiulptuką vaikučiai gaus vardinius diplomus, šios akimirkos bus įamžintos fotografijose.

Į renginį kviečiami ir vyresnieji broliukai bei sesutės. Jiems bus piešiami veidukai. Mergaitėms veiks kasyčių dirbtuvėlės. Renginį puoš balionai, burbulai, personažai, muzika.

Su žinduku atsisveikinti galės ir vyresnieji vaikučiai, kurie žinduką vis dar saugojo namuose.

Daugiau apie renginį galima sužinoti jo paskyroje feisbuke.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis