5 vaikų meilės kalbos: ar žinote, kaip jūsų vaikas nori, kad jį mylėtumėte

Paieškos, siekiant išsiaiškinti, kaip jūsų vaikai nori būti mylimi, suteikia galimybę nutiesti tiesioginį kelią iš jūsų širdies į jų širdis.

Ar kada esate įteikę savo vaikui kruopščiai suplanuotą ir gerai apgalvotą dovaną, bet ji pernelyg didelio vaiko susidomėjimo nesulaukė? Ar nėra tekę susidurti su situacija, kai lakstote lyg pametę galvą ruošdamiesi dukros gimtadienio šventei, o ji jums sako, kad vakarėlio visai nenori, tik nori pabūti su mamyte?

Jei atsakymai į šiuos klausimus teigiami, gali būti, kad jūsų naudojamas būdas meilei reikšti skiriasi nuo to, kaip jūsų vaikas nori būti mylimas. Jei žinosite savo vaiko meilės kalbą, galėsite geriau suvokti ir efektyviau išreikšti savo meilę jam vien todėl, kad jūsų meilė bus reiškiama vaikui suprantamu būdu.

Itin populiarioje Gary Chapmano knygoje „Penkios meilės kalbos" rašoma, kad meilės kalba – tai priemonė asmens emociniam meilės rezervuarui ar jo meilės poreikiui užpildyti.


G. Chapmano knygoje minimos penkios meilės kalbos:


1. Palaikymo žodžiai

2. Fiziniai prisilietimai

3. Dovanos

4. Paslaugumo išraiška

5. Kokybiškas laikas kartu


G. Chapmano ir Rosso Campbello knygoje „Penkios vaikų meilės kalbos" rašoma, kad ryšio su vaikais mezgimo ir palaikymo galima mokytis ir jį stiprinti būtent šiais būdais.


Fiziniai prisilietimai


Vaikas, kuriam priimtina ši meilės kalba, meilę tėvams rodo apkabindamas, bučiuodamas juos ir glausdamasis prie jų. Saugiausiai toks vaikas jaučiasi tada, kai tėtis ar mama sėdi šalia. Mažesni vaikai jaučiasi mylimi per prisilietimus, bučinius ir apkabinimus, sėdėdami tėvams ant kelių ar tarp abiejų tėvų. Vyresniems vaikams tinkami paplekšnojimai per nugarą, laikymasis už rankų ir apkabinimai per pečius.

Vida Press


Palaikymo žodžiai


„Mama, ši tavo suknelė daili", „pažvelk į mano piešinį, tėti". Vaikas, pasakantis jums, ką mėgsta ir dažnai prašantis komplimentų, jaučiasi mylimas, kai girdi palaikymo žodžius. Toks vaikas jaučiasi ypatingas, kai palaikymas išreiškiamas žodžiais, rašant mažus meilės raštelius, naudojant padrąsinančius žodžius, palaikant vaiko pastangas ir pasiekimus, vengiant aštrių kritikos žodžių.


Fotolia


Kokybiškas laikas kartu


Vaikas, pageidaujantis, kad tėtis ar mama leistų laiką kartu, žaistų, dalyvautų veiklose, kalbėtųsi, šnekučiuotųsi, vyktų į „pasimatymus", mylimas jaučiasi tada, kai laiką leidžia vienu du su mama ar tėčiu ir kai visas dėmesys būna sutelktas vien tik į jį. Skirkite būtent jūsų vaikui laiko būdami šalia, išklausydami jo istorijas ir tai, kaip jis jaučiasi, kartu pažaiskite jo mėgstamiausią žaidimą. Duokite vaikui užduočių, leiskite jam padėti virtuvėje, leiskitės į malonius pasivaikščiojimus kartu, tiesiog būkite šalia.


Fotolia


Dovanos


Vaikas, dažnai ką nors įteikiantis dovanų, pavyzdžiui, į popierių suvyniotą žaislą, gėlių iš sodo ar saldainį, mylimas jaučiasi per dovanas. Šios dovanos turėtų būti apjungiamos su kuria nors kita meilės kalba. Galite kaip meilės išraišką padovanoti apčiuopiamų dalykų, pavyzdžiui, nedidelių ir nebrangių smulkmenų ar rankų darbo dovanėlių. Vaikui gauti tokią dovanėlę paprastą dieną ar ypatinga proga bus be galo malonu.


Vida Press


Paslaugumo išraiška


Vaikas, iš karto puolantis atnešti mamai stiklinę vandens ar tėčiui pakasyti nugarą vos tik išgirdęs tokį prašymą, meilę jaučia per paslaugumo išraišką. Meilę tokiam vaikui galite reikšti paruošdami išskirtinio maisto, kurį siūlysite suvalgyti po sunkaus egzamino, ar padėdami parengti projektą, kurį vaikas pristatys mokykloje.


Fotolia


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis