5 taisyklės, kad vaikas augtų gerbdamas tėvus ir nebijotų išsipasakoti

Tam, kad vaikai būtų atviri su savo tėvais ir išsakytų viską, kas jiems svarbu, tėvai turi užsitarnauti tokį pasitikėjimą. Kaip?

1. Klausykitės, kai vaikai nori jums papasakoti visas savo dienos smulkmenas

Visos vaikų darželio žaidimų aikštelės smulkmenos gal jums ir nėra įdomios, tačiau bendravimo įpročiai susiformuoja anksti. Ar klausote savo dukros, kai ji nesustodama čiauška apie savo draugus, net kai turite „svarbesnių" dalykų, apie kuriuos reikia pagalvoti? Jei taip, tikėtina, kad būdama penkiolikos, ji jums papasakos ir apie santykius su berniukais.

Aišku, sunku sutelkti dėmesį, kai skubate nupirkti maisto vakarienei ir grįžti namo, tačiau jei jūs nesiklausote, nutinka du dalykai. Praleidžiate progą sužinoti svarbių dalykų apie vaiką, o vaikas supranta, kad jūs jo visai nesiklausote, tad visai nebūtina jums pasipasakoti.

2. Mokykitės klausytis ir reaguoti ne taip jautriai

Vaikai bijo kalbėtis apie problemas su tėvais, manydami, kad taip sukurs dar didesnę problemą. Įrodykite, kad jie gali jumis pasitikėti, jog jūs palaikysite juos neprarasdami savitvardos. Kaip? Sudėtingomis akimirkomis - kvėpuokite. Klausykite. Nusiraminkite prieš atverdami burną. Kai nurimsite, pradėkite nuo prielaidos, kad jūsų vaikas jau turi puikių idėjų, kaip išspręsti šią problemą, o su jūsų parama jis galės rasti geriausią jos sprendimą.

3. Išlaikykite pasitikėjimą

Pamenate, kaip nesmagiai jautėtės, kai kažkas prie šventinio stalo išplepėjo susirinkusiems, jog jūs bijote vorų? Ar kaip jūsų mama paskambino kaimynei ir papasakojo jai tai, ką jūs jai pasakėte apie jos dukrą? Viskas, ką jums pasako vaikai, yra konfidenciali informacija. Jei manote, kad dėl tam tikros priežasties ja reikia su kuo nors pasidalyti - pasakykite apie tai vaikui.

4. Pradėkite nuo mažų dalykų

Apie sudėtingus dalykus vaikams suprantama kalba pradėkite kalbėti, kai jūsų vaikai dar yra maži. Senelio alkoholizmas, lytinis ugdymas ir panašiai - net tokios temos neturi būti tabu. Jei elgsitės natūraliai, jūsų atsakymai bus trumpi ir tikroviški, anksčiau ar vėliau pasijusite natūraliai, o jūsų vaikai jausis patogiai tokių diskusijų metu ir drąsiai užduos klausimus bei kalbės apie savo jausmus. Vaikai, augantys šeimose, kurios pradeda kalbėti apie sudėtingus dalykus jiems suprantama kalba anksti, tarsis su savo tėvais ir būdami paaugliai.

5. Sakykite tiesą

Juk norisi pasakyti vaikui, kad imant kraują visai neskauda? Tačiau pagalvokite patys - kai jis iš skausmo verks gydytojo kabinete, kodėl po to jis turėtų jumis pasitikėti? Jei norite sukurti tokius santykius, kuriuose jūsų vaikas pasitikėtų jumis, nuo pat pradžių būkite vertas pasitikėjimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis