9 būdai, kaip vasarą stiprinti mažylio sveikatą

Žiemą tėvams neretai kyla rūpesčių dėl to, kad atžala yra neatspari ligoms, dažnai suserga. Tačiau ne veltui sakoma, kad žiemai ruoštis reikia vasarą.

Būtent šį metų laiką, kai ypač palankios sąlygos būti gamtoje ir vartoti gamtos gėrybes, verta išnaudoti vaiko sveikatos stiprinimui.


1. Kuo daugiau laiko gryname ore. Kelionės į mišką, pasivaikščiojimai po parką, pasivažinėjimas dviračiais ir t. t. – bet koks laiko leidimas gryname ore padės atžalai jaustis geriau, taip pat pagerins jo miego kokybę. Būtent geras poilsis yra viena efektyviausių priemonių stiprinti vaiko organizmą.


2. Saulės vonios. Praleidus saulės atokaitoje apie 15 minučių, natūraliai gaminasi vitaminas D. Jis labai reikalingas mažųjų augimui, be to, užkerta kelia bakterijų, grybelių, virusų patekimui į organizmą. Tik neleiskite atžalai būti saulėje ir kaitroje per ilgai.


3. Maudynės. Įvertinę temperatūrą nebijokite atžalos leisti į vandenį ir patys vasarą pratinkite ją prie maudynių įvairiuose vandens telkiniuose. Taip ateityje vaikas taps atsparesnis, užsigrūdinęs, įlipęs į vėsesnį vandenį neperšals. Po maudynių reguliariai naudokite kūdikiams ir vaikams pritaikytą kosmetiką, taip apsaugosite mažojo odą nuo išsausėjimo bei sudirgimų, kuriuos gali sukelti saulės spinduliai, vėjas ar vanduo.


4. Mankšta. Skatinkite atžalą mankštintis, o geriausia – mankštinkitės kartu su ja, kad taptumėte jai pavyzdžiu. Lengvi mankštos pratimai vasarą gryname ore ne tik pagerins vaiko nuotaiką, bet ir sustiprins jo atsparumą ligoms, padarys tvirtesniu.


5. Rankų švara. Rankų plovimas yra paprasčiausias ir efektyviausias būdas apsaugoti vaikus nuo mikrobų ir palaikyti sveiką organizmą. Nuolat priminti atžalai apie švarių rankų svarbą ypač aktualu vasarą, kuomet galimybių išsipurvinti esama visur.


6. Valgykite daržoves. Tiek žaliosios ir lapinės daržovės, tiek pomidorai ar svogūnai padės stiprinti vaiko imuninę sistemą. Žaliosiose ir lapinėse daržovėse yra gausu būtinos puikiai vaiko savijautai geležies, taip pat betakarotino, kuris kūne paverčiamas į vitaminą A ir padeda stiprinti imuninę sistemą. Tuo tarpu pomidoruose yra daug likopeno, kuris apsaugo nuo laisvųjų radikalų žalos. Jei mažyliui susuko pilvą, prasidėjo viduriavimas, sugirdykite gerųjų žarnyno bakterijų, kurios sureguliuotų virškinimą.


7. Nepamirškite prieskoninių žolelių. Vasarą galite užsiauginti šviežių prieskoninių žolelių, kurios padės stiprinti vaiko organizmą. Rozmarinas, raudonėlis ar petražolės yra stiprūs antioksidantai, kurie padeda kovoti su užklupusiomis ligomis bei gerina mažojo savijautą.


8. Vaisiai ir uogos. Vaisiai, ypač vitamino C turintys citrusiniai vaisiai, yra tikra vitaminų saugykla. Kaip ir daržovės, jie padės stiprinti atžalos imuninę sistemą ir leis jam greičiau išgyti nuo užklupusių ligų.


Pasirūpinkite, kad vaiko racione būtų ne tik vaisių ir daržovių, bet ir uogų. Jos yra vienas geriausių imuninę sistemą stiprinančių apsauginių antioksidantų šaltinių. Taip pat uogose yra daugybė vitamino C, todėl jos apsaugos atžalą nuo susirgimų bei infekcijų. Vertingiausios - žemuogės, avietės, mėlynės, juodieji serbentai.


9. Daug vandens. Vasarą dėl karščio prarandame daug skysčių, todėl jų lygį reikia palaikyti geriant vandenį. Stabilus skysčių kiekis padės sumažinti toksinų kiekį vaiko organizme ir puikiai paruoš kūną kovai su virusais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis