Skaitytojos patirtis: kaip užauginti sveikus ir laimingus vaikus

Vienas pirmųjų dalykų, kurį sužinojau studijuodama mediciną, kad medicina – tai labiau menas nei mokslas. Ta pati taisyklė galioja ir auginant vaikus. Savo patirtimi dalijasi skaitytoja Inga.

Šį dalyką įsisavinau kur kas vėliau, nei tapau pediatre, iš karto, vos tik susilaukiau vaikų. Kadangi augau namuose, kuriuose mama buvo tikrų tikriausia menininkė (dažai, drobės ir visa kita), man mokslo ir meno sąveika nekėlė visiškai jokios nuostabos.


Tiek vaikų auginimui, tiek ir mediko darbui būtinas visą gyvenimą trunkantis mokymasis. Dirbu gydytoja 11 metų ir jau penkerius metus esu mama. Galiu drąsiai pasakyti, kad kiekvieną dieną tenka sužinoti ką nors naujo apie abi šias sritis.


Štai 10 svarbiausių pamokų, kurias išmokau:


1. Būti čia ir dabar


Išmanieji telefonai, planšetės ir nešiojamieji kompiuteriai tapę neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Šie prietaisai neretai palengvina mūsų gyvenimą, suteikia galimybę paprasčiau susisiekti su draugais ir šeimos nariais, gyvenančiais kitose šalyse, leidžia dirbti patogiai, būnant namuose, paskambinti paaugliui, kuris išėjo į vakarėlį, rašo mother.ly. Vis dėlto tie patys prietaisai gali ne juokais bloginti gyvenimo kokybę ir pakirsti mūsų siekį bendrauti.


Turite atsijungti nuo prietaisų, jei norite užmegzti ryšį su vaikais. Šis patarimas neretai tampa tikrų tikriausiu iššūkiu, tačiau aš asmeniškai keliu sau tikslą kiekvieną dieną rasti laiko išjungti telefoną, palikti jį kitame kambaryje ar tiesiog stengiuosi tam tikrą laikotarpį jo neimti į rankas. Tuo metu mėginu apie jį pamiršti ir laiką leisti čia ir dabar, būti su vaikais. Rekomenduoju išmėginti tokį dalyką visiems.


2. Apsišarvuoti kantrybe


Jūsų vaikas valgys, miegos, vaikščios, nustos čiulpęs nykštį, atsisės ant puoduko. Vaikų augimas ir vystymasis – tai procesas, ne varžybos.


Pasistenkite nelyginti savo vaiko vystymosi su draugų vaikais ir netgi su kitais savo vaikais. Kiekvienas vaikas yra unikalus, todėl būtina sekti unikalia jo fizinio ir psichologinio vystymosi trajektorija.


3. Kai kantrumas tampa geriausiu vaistu


Ar tai būtų ausies infekcija, ar pilvo diegliai, mokymasis sėdėti ant puoduko ar vaikščioti – kartais tiesiog būtina palaukti. Galime rasti būtų, kurie padės vaikui jaustis patogiau, bet ne visada galima rasti įrankį, tinkamą suremontuoti tai, kas sugedo, ar pagreitinti procesus, kurie, kaip mums atrodo, vyksta per lėtai. Žinau, kaip sudėtinga matyti negaluojantį vaiką, kai vargina karščiavimas, sloga, vėmimas ar virškinimo sutrikimai.


Kartais, kai užklumpa tokio pobūdžio vargai ir imu mąstyti labiau kaip mama, o ne kaip gydytoja, taip pat jaučiu poreikį rasti nusiraminimą. Skambinu savo bičiuliams pediatrams, prašau jų priminti man, kad visa tai – normalūs procesai, ir nėra jokių būdų padėti vaikui, išskyrus rūpestį ir meilę.


Žmogaus organizmas – neįtikėtinas kūrinys, o vaikai pasižymi gebėjimu greitai atsigauti. Kartais pagrindine gydytojo rekomendacija tampa laukimas. Taigi pasaulyje, kuriame beveik visose srityse nuolat tikimasi spartumo, būtina rasti vietos kantrumui.


4. Ankstyvas gerųjų įpročių formavimas


Pradedant geru miegu, sveiku maistu ir baigiant tinkamomis manieromis ir vertybėmis – visiems šiems dalykams pagrindą kloti būtina kuo anksčiau. Viena mano pacientė kartą manęs paklausė, kada vaiką galima pradėti mokyti gerų manierų. Atsakiau, kad tai daryti būtina nuo pat pirmos dienos.


Vaikai atkartoja suaugusiųjų elgesį. Su antrąja puse elkitės maloniai ir pagarbiai, tada vaikai natūraliai išmoks su savo draugais elgtis lygiai taip pat. Namuose nesikeikite, jei nenorite, kad trimetis jūsų vaikas elgtųsi taip pat. Nepamirškite mandagumo žodžių ir frazių – vaikai išmoks šiuos žodžius ir nepamirš jų. Dar nė nekalbantys mažyliai jau gali paprašyti ir padėkoti tai darydami rankų gestais ir ženklų kalba. Svarbiausia nepamiršti, kad tėvai yra įtakingiausi savo vaikų elgesio modelio formuotojai.


5. Gebėjimas mėgautis akimirka


Ši taisyklė itin aktuali, kai vaikas dar visai mažas. Svarbu sugebėti mėgautis net ir nesmagiomis akimirkomis, juk jos taip pat gali būti gražios ir neabejotinai yra unikalios. Savaime suprantama, džiūgaujame ir būname neįtikėtinai laimingi, kai atžala žengia pirmuosius žingsnius ar ištaria pirmąjį žodį. Vis tik neretai iš pirmo žvilgsnio ne tiek reikšmingi įvykiai gali mus labai sujaudinti, jei tik skirsime pakankamai laiko jais pasidžiaugti.


Vienos tokių akimirkų man – tai galimybė būnant automobilyje klausytis, kaip dainuoja mano berniukai. Mėgaujuosi stebėdama, kaip gatvėje jie sustoja tam, kad pakeltų nuo žemės lapą, tokiomis akimirkomis apima itin malonus jausmas. Nepakartojamas ir jausmas, kai jie savo mažytėmis rankutėmis mane apkabina linkėdami labos nakties. Žaviuosi matydama, kaip jie noriai dalinasi mėgstamiausiu žaislu, nors jų taip elgtis nė nebuvo paprašyta. Girdėti jų juoką, skaityti jiems knygas, išklausyti jų užduodamus klausimus. Šios trumputės akimirkos suteikia gyvenimui ypatingų spalvų ir nepakartojamo žavesio. Jokiais būdais visų šių dalykų negalima vertinti kaip savaime suprantamo fakto.


6. Lankstumas ir kompromisai


Be jokios abejonės, dalis auklėjimo proceso taisyklių yra itin griežtos. Pavyzdžiui, negalima liesti kaitlentės, negalima atidaryti durų nepažįstamiesiems ir pan. Vis tik vertinant nemažai dalykų egzistuoja ne vien tik balta ir juoda.

Nuspręskite, kas yra svarbu jūsų šeimoje, apibrėžkite ribas, o tada nustokite būti labai griežti. Galbūt kartais tai reikš papildomą priešais televizoriaus ekraną praleistą pusvalandį, vėlyvą vakarą, leidžiamą ne lovoje, sumuštinį su saldžiu užtepu pusryčiams.


7. Kūrybingumo svarba


Savaime suprantama, apsiriboti vien tik atitinkamais meniniams gebėjimams ugdyti skirtais projektais nederėtų. Turimas omenyje spontaniškas kūrybingumas, viršijantis auklėjimo ribas. Nestandartinis mąstymas vaikų auginimo ir auklėjimo procese labai svarbus. Neverta nė ginčytis, kad tam tikrais atvejais auklėjimo metodai itin svarbūs, tačiau būna atvejų, kai ekspromtu priimti sprendimai kur kas veiksmingesni.


Mano vyro sugalvotas personažas po sūnaus pagalve paliko monetų po sėkmingai pašalintos rakšties. Dar mūsų šeimoje prigijo makaronų dažai (pomidorų ar koks kitas padažas), kuriais itin meniškos prigimties vaikas mielai dažo makaronus. Šį sąrašą galima tęsti iki begalybės, taigi būtinai sugalvokite jūsų šeimos nariams priimtinų istorijų, kuris padės puoselėti išskirtinę jūsų šeimos kultūrą. Svarbiausia niekada nestabdyti kūrybinio proceso.


8. Mokėjimas paprašyti pagalbos


Jei šalia neturite šeimos narių, kurie galėtų jums padėti, kreipkitės į draugus, kaimynus, kolegas, aukles ar šeimos gydytoją. Vaiko auginimas – nelengva užduotis, nė vienas to nesugeba padaryti be kitų pagalbos, taigi visiems reikalinga pagalba ir parama.


9. Klaidų neišvengsi


Vienintelis būdas išmokti – daryti klaidas. Ši taisyklė tinka ir auginant vaikus. Klaidų nekartokite ir neleiskite sau paskęsti kaltės jausme dėl klaidos ar aplaidumo. Iš klaidų būtinai pasimokykite, tada judėkite pirmyn ir kitą kartą pasielkite tinkamiau. Nepamirškite, kad vaikai linkę greitai pamiršti nemalonius dalykus tiek fizine, tiek ir psichologine prasme.


10. Nepamirškite pramogų ir kavos


Motinystė – viena sudėtingiausių pramogų, kokią man yra tekę patirti gyvenime. Manau, šių žodžių pakanka.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis