Kaip tėvams užauginti savimi pasitikintį vaiką: svarbiausi patarimai

Tėvų įtaka vaiko pasitikėjimui savimi yra didžiulė, todėl labai svarbu sukurti vaikui saugų pamatą šeimoje, kad jis galėtų augti ir bręsti savarankišku ir savimi pasitikinčiu žmogumi.

Kas yra savimi pasitikintis žmogus? Savimi pasitikintis žmogus tiki savo jėgomis, tačiau sugeba paprašyti pagalbos. Ir tuo pačiu jis pats sugeba priimti sprendimus. Jis imasi bet kokios jam įdomios jam įdomios veiklos. Klaidas traktuoja kaip galimybę kažko išmokti. Savimi nepasitikintis žmogus priešingai – imasi naujos veiklos, baimindamasis, kad nepasiseks. O dažniausiai nė nebando. Klaidos jam – katastrofa. Pasitikėjimas savimi – ne paveldėta savybė, o įgyta. Tai vyksta šeimoje. Mūsų tėvai nuo pat kūdikystės formuoja mūsų savivertę.


Šeimos įtaka vaiko pasitikėjimo savimi formavimuisi


Vaiko pasitikėjimas savimi formuojasi išskirtinai šeimoje maždaug iki to laiko, kai vaikas pradeda eiti į mokyklą. Mokykloje atsiranda daugiau išorės veiksnių, kurie stiprina didelį ar mažą šeimoje įgytą pasitikėjimą. Tėvai dažnai nesupranta, kad jų žodžiai, intonacija, nepalankūs žvilgsniai ir t. t. stipriai veikia vaiką. Tėvai, turėdami kuo geriausių ketinimų, gali pakirsti vaiko pasitikėjimą savimi. Pavyzdžiui, kai vaikas mokosi ko nors naujo ir jam ne iš karto pavyksta, o mama skuba ir viską padaro už vaiką. Ji nesąmoningai siunčia vaikui žinią, kad jam nepavyks, nėra ko nė bandyti.


Šeimoje svarbu sukurti palankią atmosferą, kurioje dėmesys kreipiamas į individualias savybes, kur taisyklės gana lanksčios, kur nuoširdžiai bendraujama. Vaikai tokiose šeimose auga tikėdami savimi. O kai nuolat kritikuojama, baudžiama už menkiausią nusižengimą, vaikai tiesiog negali įgyti pasitikėjimo savimi.


L. Vygotskis aprašė, kaip vaikas mokosi ko nors naujo. Iš pradžių mažylis tai daro su suaugusiuoju, paskui pats. Kuo daugiau vaikai kažką veikia kartu su tėvais, tuo didesnis vaikų potencialas, tuo greičiau jie vystosi ir tuo labiau pasitiki savo jėgomis.


Kaip padėti vaikui įgyti daugiau pasitikėjimo savimi?


Vaikai patys dažnai prašo, kad tėvai kažką veiktų kartu su jais, o tėvai ne visada sutinka. Dažno tėvų atsisakymo padarinys gali būti menka savivertė. Vaikai smalsūs, jie siekia išbandyti kažką naujo, tai, ką daro suaugusieji. Pavyzdžiui, laikyti šaukštą taip kaip mama, rašyti dienoraštį kaip tėtis ir t. t. labai svarbu palaikyti vaiko siekį bandyti tai, kas nauja, siekį „aš pats". Noras būti aktyviu, išbandyti naujus dalykus dingsta, jei tėvai vaiko neskatina. Dažni priekaištai, kad vaikai tinginiai – beprasmiški ir padaro meškos paslaugą.


Kaip tėvams užauginti savimi pasitikintį vaiką?


1. Vaikui reikalinga tvarka, sistema. Sudarykite vaikui dienotvarkę. Kai mažylis žino, kas po ko eina, jis ramus, jaučiasi saugiai. Saugumo pojūtis suteikia pasitikėjimo. Vaikas aktyvus, nusiteikęs pažinti pasaulį.


2. Laikas savarankiškam žaidimui (be taisyklių „taip teisinga"). Leiskite vaikui pačiam pažinti pasaulį. Kartais tėvams reikia palikti mažylį ramybėje, kad jis pats kažką atrastų. Vadinamasis laisvas žaidimas turi didžiulę teigiamą reikšmę vaiko raidai.


3. Galimybės spręsti problemas. Jei vaikui sunku, būkite šalia, palaikykite, pasiūlykite problemos sprendimo variantų, bet nespręskite už jį. Priimdamas svarbius sprendimus vaikas ugdo pasitikėjimą savimi ir savo jėgomis.


4. Prašykite vaiko pagalbos. Pasiūlykite mažyliui daryti tai, kas jo jėgoms. Pavyzdžiui, sudėti daiktus į komodos stalčių, kažką atnešti. Tai vaikui rodo, kad juo pasitiki, kad jis gali padėti ir yra svarbus šeimos narys.


5. Pagyrimai. Girkite vaiką už pasiekimus, už pastangas (kol kas jis mokosi, bet dar nepasiekė rezultatų). Fotografuokite, priminkite vaikui apie jo pasiekimus. Greitai vaikas išmoks pats save girti.


6. Palaikykite vaiką, būkite jam parama. Vartokite pozityvias frazes, drąsinkite mažylį. Pavyzdžiui, „tau pavyks", „tu tikrai išmoksi" ir pan. Net jei norite apsaugoti vaiką nuo nusivylimų, nevartokite frazių „ne tavo jėgoms", „nė nesvajok" ir pan. Tai stipriai pakerta vaiko pasitikėjimą savimi. Ir mes nežinome, kas bus toliau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis