Patarimai, kad krikštynos būtų gražios ir įsimintinos

Krikštynos yra ta šventė, kuri iš tikrųjų būna tik kartą gyvenime. Norime, kad ji būtų tobula, tačiau dažniausiai pritrūkstame patirties.

Fotografė Brigita Grigienė kasmet nufotografuoja daugiau nei 30 krikštynų švenčių, tad turi unikalią galimybę į šį renginį pažvelgti ne tik per objektyvą, bet ir gana kritišku žvilgsniu. Šiame straipsnyje – jos pastebėjimai ir patarimai, kad jūsų šventė būtų sklandesnė.

Kiek svečių

„Ar į krikštynų šventę kviesti daugiau svečių, ar tik artimiausius, sprendžiate patys. Tobulas žmonių skaičius turbūt ir yra tas, kuris yra priimtinas ir malonus kaip tik jūsų šeimai. Pagalvokite, kada jaučiatės geriau – kai žmonių daugiau ar kai jų mažiau. Nepamirškite, kad svečių skaičius pasufleruoja šventės vietą. Jei jų daugiau, visiems lengviau ir paprasčiau, kai šventė vyksta ne namuose, t. y. kai nereikia patiems lakstyti su lėkštėmis ir rūpintis kiekvienu svečiu.

Brigitos Grigienės (www.brigitafoto.lt) nuotr.

Antra vertus, yra tekę fotografuoti nemažai krikštynų, kurios vyko prie namų – nuosavo namo kieme ar pievelėje netoliese, tokiu atveju labai svarbu, kad apie viską būtų pagalvota iš anksto: ir apie maistą, ir apie žaidimus, ir t. t.

Jei šventėje dalyvauja daugiau svečių, o ypač jei yra jau ūgtelėjusių vaikučių, juos užimti, sugalvoti ir įtraukti į įvairias veiklas yra labai svarbu, nes norėsis ir su giminėmis, ir su draugais ramiai pakalbėti, o vaikai... jie ir lieka vaikai, ar šventė, ar kasdienybė. Jei neturės ką veikti, susigalvos patys – ir nebūtinai tokių veiklų, kurios jums patiks ar bus jiems saugios. Neturėdami veiklos vaikai greitai taps irzlūs, ims erzinti vieni kitus arba nevaldomi dūkti."

Brigitos Grigienės (www.brigitafoto.lt) nuotr.

Ką veikti

„Žaidimus, pramogas, veiklas reikėtų parinkti pagal svečių, ypač mažųjų, amžių.

Jei krikštynas organizuojate tik artimiesiems, dalyvių nedaug, o kitų vaikučių nėra, tikėtina, jūsų mažuoju mielai pasirūpins seneliai ar giminaičiai. Jie ir bus tuo užsiėmę. O jeigu vaikų daugiau? Jeigu šventės biudžetas kuklus, galite išsisukti labai paprastai. Kad ir kur būtumėte – namuose, pievelėje ar kavinėje, sukurkite vaikų žaidimų kampelį, pavyzdžiui, paprašykite kiekvieno svečio, kuris turi vaiką, atsinešti bent po vieną žaislą, flomasterių ar pieštukų, popieriaus lapų ir pan. Turėsite puikų suneštinį žaidimų kampelį. Muilo burbulai – taip pat labai nebrangi, bet vaikų mėgstama ir juos įtraukianti pramoga.

Jei šventėje dalyvauja daug žmonių ir leidžia biudžetas, geriausia išeitis – pasisamdyti renginio vedėją, kuris visą dėmesį skirs svečiams, juos kalbins, įtrauks į žaidimus, o jūs galėsite mėgautis pokalbiais, maistu ir savo vaikais. Kartais ir pačios mamos ar krikšto mamos būna labai išradingos, būna paruošusios įvairiausių žaidimų, loterijų. Tai išties labai praskaidrina nuotaiką."

Brigitos Grigienės (www.brigitafoto.lt) nuotr.

Fotosesija

„Po ceremonijos bažnyčioje kviesti svečius į krikštynų fotosesiją ar ne, spręsti tik jums. Jei šventė didesnė, susirenka daug draugų ir giminių, visada patariu fotosesiją dalyti į dvi dalis. Pirmoji – tai vaiko ir tėvelių bei krikšto tėvelių, šeimos fotosesija, o antroje dalyje krikštukas fotografuojasi su svečiais, kai jie jau būna pasivaišinę, atsipalaidavę po oficialiosios dalies. Tada tikrai mielai sutinka fotografuotis: juk į šventę atėjo pasipuošę, pasidažę, su šukuosenomis. Jei gaus gražių nuotraukų, bus tikrai jums dėkingi. Galima sukurti ir specialų fotosesijos kampelį, tam nereikės daug išlaidų. Užteks vaikiškos palapinės, keleto dekoracijų, o gal tiesiog tinkamos šviesos – ją, apsižvalgęs šventės vietoje, susiras pats fotografas."

Kuri diena

„Dažnai patariu neplanuoti krikštynų šeštadienį. Savo vaikučius taip pat krikštijome ne šeštadienį. Kodėl? Mat šventė šeštadienį visada kainuoja kone dvigubai brangiau nei bet kurią kitą savaitės dieną. Šeštadienis – tuoktuvių diena, sunku rasti šventei vietą, dauguma fotografų šeštadieniais taip pat kainuoja dvigubai brangiau, o tie, kurie fotografuoja ir tuoktuves, paprastai būna užsiėmę. Krikštydami sekmadieniais ar darbo dienomis, ypač jei šventę planuojate iš anksto, tikrai rasite fotografą, tikriausiai neturėsite bėdų užsakydami šventės vietą, o didžiosiose miestų bažnyčiose išvengsite skubos ir grūsties."

Krikštatėvių namų darbai

Krikšto tėveliams šventėje tenka gana svarbus vaidmuo. Dažnai žaidžiamas ir labai visų mėgstamas yra žaidimas ir pramoga „Kuo vaikas bus užaugęs". Reikia iš anksto paruošti lapelius ar korteles, ant kurių svečiai užrašo profesiją, kurią, jų nuomone, užaugęs pasirinks krikštukas. Lapeliai sudedami į voką, šis užklijuojamas ir ant jo užrašoma data, kada bus galima jį atplėšti: gal kai vaikui sukaks aštuoniolika arba įstos į universitetą? Po daugelio metų bus tikrai smagu prisiminti svečių ir artimųjų prognozes.

Graži dovana krikšto vaikelio šeimai – nuotraukų albumas su linkėjimais mažyliui. Į jį galima sudėti mažylio ir šeimos nuotraukas, vėliau papildyti krikštynų nuotraukomis, o paskutinius puslapius skirti svečių linkėjimams. Tokie albumai turi išliekamąją vertę.

Brigitos Grigienės (www.brigitafoto.lt) nuotr.

Gal nuskambės nuobodokai ir neoriginaliai, bet iš tikrųjų labai gražu, kai laikomasi senų tradicijų, pavyzdžiui, kai prieš ceremoniją bažnyčioje krikšto tėvai išmaudo vaikelį. Pagal tradiciją vaiką maudo, šluosto ir rengia krikšto mama, o krikšto tėtis į vandenį įmeta pinigėlį: kad vaikas būtų turtingas. Jei šventė vyksta nuosavame name, tėvai vaiką krikšto tėvams perduoda pro langą. Senovės lietuviai tikėdavo, kad taip siekiama apgauti piktąsias dvasias."

Ką dovanoti

„Vis dėlto viena gražiausių ir prasmingiausių dovanų – medis. Ąžuolas – berniukui, liepaitė – mergaitei. Graži ir jautri akimirka, kai medelis pasodinamas šeimos namų kieme ar kokioje kitoje šeimai svarbioje vietoje."

Brigitos Grigienės (www.brigitafoto.lt) nuotr.

Kaip puošti

„Nepagalvokite, kad tik didelės, prašmatniose vietose ir su daug maisto ir pramogų šventės yra puikios. Kukli, nedidelė šventė jūsų ar jūsų tėvelių namo kieme gali būti ne mažiau įsimintina. O namus ar kiemą galima pasipuošti patiems: balionais, girliandomis, pastatyti palapinę vaikams žaisti, leisti jiems pūsti muilo burbulus... Bus gražu ir nebrangu."

Brigitos Grigienės (www.brigitafoto.lt) nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis