3 dalykai, į kuriuos turi atkreipti dėmesį būsimųjų moksleivių tėvai

Vasarą darželinukų, pradinukų ir ypač būsimųjų pirmokėlių tėvelių mintys pradeda suktis apie artėjančius mokslo metus. Apninka rūpesčiai: kaip, kur, kada įsigyti būtiniausių daiktų mokyklai. Na ir, žinoma, nepamirštamas profilaktinis vaiko sveikatos patikrinimas.

Profilaktiškai sveikatą tikrinantis gydytojas vaiko organizmo būklę įvertina įvairiapusiškai – vaiką pasveria, pamatuoja, patikrina kraujospūdį, klausą, regėjimą, pasiklauso plaučių bei širdies veiklos. Kilus bent menkiausiam įtarimui vaikas yra siunčiamas pas gydytojus specialistus. Tokiu būdu jis yra ištiriamas nuodugniau. Kokios pagrindinės moksleivių sveikatos bėdos ir kaip jų išvengti?


Krypstantis stuburas


Bėda ta, kaip tvirtina gydytojai ortopedai, kad daugelis vaikų, užuot pakankamai judėję, lakstę po lauką, plaukioję ežeruose ar upėse, karstęsi po medžius ir panašiai, didžiąją dalį dienos praleidžia prie kompiuterio, televizoriaus. Rezultatas – iškrypęs stuburas, ydinga laikysena, kiti skeleto bei raumenų sutrikimai. Visoms šioms moksleivių bėdoms neabejotinai įtakos turi ir per sunkios, knygų prikrautos kuprinės, nepatogūs suolai.


Išsirinkti labiausiai patinkančią kuprinę visai nesunku – pasiūla parduotuvėse didelė. Kur kas sudėtingiau įvertinti, kuri kuprinė bus patikimesnė sveikatos atžvilgiu, kitaip tariant, ar apsaugos vaiko stuburą, ar padės išlaikyti taisyklingą laikyseną.


Pagrindiniai dalykai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis kuprinę:


* Kuprinė su knygomis neturėtų sudaryti daugiau kaip 10-12 proc. mokinio svorio. Aritmetika čia paprasta: pirmokas, sveriantis maždaug 25 kg, turėtų nešti ne daugiau kaip 2,5-3 kg sveriančią kuprinę. Taigi, tuščios kuprinės svoris neturėtų viršyti 1,5 kg.


* Kuprinė neturėtų spausti, trinti, ji privalo būti patogi. Rinkdamiesi kuprinę, turėkite omenyje, kad vaikas ją nešios ir žiemą – pasirūpinkite, kad ji būtų laisvesnė.


* Idealu, jei kuprinės diržų plotis – ne mažiau kaip 4 cm, jei jie – paminkštinti. Per stori diržai vaikui gali trinti pažastis, veržti. Kuprinės „nugara“ turėtų būti paminkštinta, rankena – taip pat, kad būtų patogu nešti. Vaikui užsidėjus kuprinę, ši neturėtų iškilti virš pečių.


Prastėjantis regėjimas


Ilgos valandos prie kompiuterio ar televizoriaus, judėjimo bei gryno oro stoka iškraipo ne tik stuburą, bet ir prastina regėjimą. Moksliškai įrodyta, kad aktyviai laiką leidžiant lauke, mažėja ir regėjimo problemų. Medikų teigimu, kiekviena papildoma gryname ore praleista valanda per savaitę net 2 procentais sumažina trumparegystės riziką. Taip yra dėl to, kad akis teigiamai veikia natūrali šviesa ir galimybė žiūrėti į toliau esančius objektus.


Taip pat, norint turėti nepriekaištingą regėjimą ar bent jau pastiprinti jį, vaikams patartina valgyti kuo daugiau morkų, mėlynių, žalių lapinių daržovių, pieno gaminių – šių produktų sudėtyje gausu akims reikalingų medžiagų.


Apsauga nuo ligų


Artinantis naujiems mokslo metams tėveliams su mažyliais teks apsilankyti ir odontologo kabinete, kur bus patikrinta dantų būklė, o prasčiau dantis valantys mažieji bus pamokyti, kaip taisyklingai juos prižiūrėti.


Nereikėtų pamiršti ir profilaktikos – Lietuvoje vykdoma 6–14 metų vaikų krūminių dantų dengimo silantais programa. Visiems tokio amžiaus vaikams nemokamai specialiomis skystomis plombinėmis medžiagomis yra padengiamos sveikų krūminių dantų kramtomųjų paviršių vagelės. Tokiu būdu neleidžiama susidaryti ėduoniui – vienai labiausiai pasaulyje paplitusių dantų ligų tarp vaikų ir paauglių. Ši procedūra tikrai neskausminga, dantukų gręžti nereikia.


Rūpintis vaiko sveikata būtina kompleksiškai – reguliariai profilaktiškai lankytis pas gydytojus specialistus, laiku pastebėti vaiko savijautos pokyčius, įvertinti mokslo krūvį, nepamiršti visavertės mitybos, kokybiško poilsio, vitaminų, gerųjų bakterijų bei mineralinių medžiagų. Tik tuomet vaikas augs fiziškai ir dvasiškai stiprus, o atšalus orams jo nepuls ligos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis