Spektaklio kūrėjai kviečia tėvus rūpintis vaikų psichine sveikata nuo mažų dienų

Startuoja sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos globojamas meno ir kultūros projektas – spektaklis „Arbatinukai", kuriame nemokamai kviečiami dalyvauti mažiausieji žiūrovai su savo tėveliais.

Šiuo projektu siekiama atkreipti visuomenės, ypač mažamečius vaikus auginančių tėvelių, dėmesį į bendravimo su vaikais svarbą, kalbėjimą ir paprasčiausią buvimą kartu, nes tai padeda išvengti psichologinių problemų, gerinti augančios kartos psichikos sveikatą.

Tad šį projektą įgyvendinantis ir į spektaklį kviečiantis VšĮ „Teatriukas" skatins šeimas pradėti rūpintis vaikų psichikos sveikata nuo pat pirmų jo gyvenimo mėnesių. Jau 20 metų veikiantis teatras šį spektaklį „Arbatinukai" sukūrė bendradarbiaudami su partneriais iš Airijos „Acting up". Projektą iš dalies remia Kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba.

Ministro A. Verygos teigimu, visuomenės psichikos sveikata pripažįstama vienu svarbiausių tarptautinės sveikatos politikos prioritetų, tad labai džiugu, kad tam dėmesio skiria ir teatro kūrėjai, kurie per kuriamas emocijas, vaizdus bei bendravimą kvies daugiau laiko skirti savo atžaloms.

„Vaiko psichika formuojasi nuo pat mažiausių dienų, todėl svarbu vaikus tinkamai supažindinti su aplinka, juos socializuoti. Labai dažna situacija, kai tėvai vakare eidami į teatrą vaikus palieka namuose su auklėmis ar seneliais. O šį kartą spektaklis ir bus skirtas patiems mažiausiems žiūrovams ir jie galės ten dalyvauti kartu su savo tėvai. Tai labai sveikintina iniciatyva, o tokie projektai galėtų tapti puikiu pavyzdžiu kuriamos draugiškos ir atviros visuomenės", – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Spektaklis „Arbatinukai", skirtas šeimoms su mažais vaikais bei kūdikiais. Spektaklyje kalbama apie šeimos bendravimo vertybes, dalyviai yra vaišinami arbata, modeliuojamos galimos psichologiškai svarbios situacijos, skatinama dalyvauti kūrybiniame procese, akcentuojama atvirumo, pasitikėjimo, sveikos gyvensenos svarba.

Organizatorių nuotr.

„Šiandien matome, kad daugiau dėmesio reikia skirti visuomenės sveikatai. O ypatingai visos šeimos psichikos sveikatos stiprinimui, sveikam požiūriui į kiekvieną vaiko raidos etapą. Būtina skatinti dalijimąsi rūpesčiais patekus į krizinę situaciją, ieškoti sprendimų, neužsidaryti, vykdyti smurto prevenciją", – sako VšĮ „Teatriukas" direktorė Dalia Mikoliūnaitė.

Pasak jos, spektaklis buvo sukurtas atsižvelgiant į šiandieninę situaciją Lietuvoje, kai kiekvieną dieną girdime tragiškas naujienas apie netinkamą elgesį su vaikais. Būtent todėl buvo pradėtas projektas „Teatras šeimos gerovei". Projekto metu bus keliaujama į ligonines, moterų krizių centrus, dienos centrus, kūdikių namus.

Spektaklių repertuarą rasite ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis