Kaip išmokyti vaiką visus reikalus daryti į naktipuodį

Išmokyti vaiką naudotis naktipuodžiu - didelis iššūkis tėvams. Kaip ir nuo kada vaiką pratinti prie puoduko?

Kada ateina laikas vaiką pratinti gamtinius reikalus atlikti į puoduką?


Pradėti pratinti galima tada, kai mažylis pradeda suvokti, kada nori šlapintis. Paprastai tai suvokti pradeda antraisiais - trečiaisiais gyvenimo metais. Aišku, vieni tai supranta anksčiau, o kiti - vėliau. Tiesa, dažniausiai mergaitės anksčiau sąmoningai išmoksta naudotis puoduku. Kada savo vaiką mokyti naudotis puoduku - kiekvienos šeimos reikalas. Anksti pradėjus mokyti, galima sutaupyti sauskelnių ir išugdyti šlapinimosi refleksą.


Kai kurios mamos dar visai mažučius kūdikius nurengia ir palaiko nuogus, kad padarytų „sisiuką". Mat kai pasidaro šalta, mažylis pasišlapina. Ar tai nekenkia kūdikio sveikatai?


Jeigu mama laikys ilgai, mergytės gali peršalti šlapimo pūslę. Vis dėlto kažin, ar mama ilgai laiko kūdikį išrengtą tik dėl to, kad šis „pasisiotų". Tačiau kūdikis, pripratęs išrengtas šlapintis, gali bet kada tai padaryti, vos pajutęs, kad mama mauna kelnytes. Tiesiog nebesuvokia, kad tada, kai prisipildo pūslė, jis nori pasišlapinti. Anksčiau buvo manoma, kad kūdikį, kuris jau pramoko sėdėti, reikia pratinti prie puoduko, mat kol nebuvo sauskelnių, šlapi vystyklai atšaldavo ir pradėdavo erzinti. Dabar sauskelnės labai patogios ir mažylis į jas „pasisiojęs" nejaučia nei šalčio, nei kokių nors kitokių nepatogumų.


Kaip geriausia pratinti prie puoduko?


Kadangi sauskelnės saugo užpakaliuką nuo drėgmės, galima nusegti ir paleisti vaiką bėgioti tik su kelnėmis arba vystyklais. Tuomet jis „pasisiojęs" pajus, kad negerai būti šlapiam. O su sauskelnėmis gali tekti pratinti ilgiau. Kai mažylis suvokia, kad labai negera su šlapiomis sauskelnėmis, greičiau apsisprendžia sėstis ant puodo.


Kartais mažylis pasakyti nemoka, kad „prisisiojo" į kelnytes, bet parodo rankyte. Tai taip pat ženklas mamai, kad jau gali bandyti sodinti atžalą ant puoduko. Sėsti ant puoduko yra vaiko raidos etapas, todėl suvokęs, kad jau metas, pats paprastai tai parodo.


Gal mažylis greičiau susivoks, kam reikalingas puodas, jeigu matys mamą ar tėtį, atliekančius savo gamtinius reikalus tualete?


Priklauso nuo vaiko. Kartais jis labai domisi, ką ant klozeto daro mama, ir nupirkus specialų dangtį gali ir pats panorėti pabandyti elgtis taip pat. Jeigu tuo vaikas nesidomi, gal geriau mokslus pradėti nuo puoduko. Vieni vaikai iš karto mėgsta gamtinius reikalus atlikti į klozetą, o kiti tik po kelių mėnesių ar metų tai padaro. Jei pats nesiprašo ant puoduko, bet tėvai jau nusprendžia pradėti vaiką pratinti, geriau tai daryti šiltuoju metų laiku, kai yra ramus gyvenimo periodas ir jis nepatiria kokių nors papildomų emocijų. Be to, reikia nusiteikti, kad šiam mokslui prireiks kokių dviejų trijų savaičių, kol bus pasiektas rezultatas.


Vaiką būtina paskatinti, pagirti, kai pavyko pasinaudoti puoduku pagal paskirtį, ir nebarti, jeigu sušlapo kelnės. Galima ir puoduko išsiruošti pirkti kartu su mažyliu, kad pats išsirinktų tą, kuris jam labiausiai patinka.


Kai mažylis įpranta, savo puoduką reikia vežiotis visur, net į svečius?


Taip, jeigu jis įpranta prie savo puoduko, gali niekur kitur nenorėti daryti. Todėl geriau iš pradžių pasiimkite jį, jeigu kur nors vykstate, nes vaikas gali atsisakyti apskritai atlikti gamtinius reikalus kur nors kitur ir vėl pradėti daryti į kelnes, taip žengti žingsnelį atgal.


Kai kurie tėvai vaikus skatina saldainiais ar kitokiomis dovanėlėmis už tai, kad daro į puoduką. Ar jie gerai elgiasi?


Aišku viena, jei mažylis nenori naudotis puoduku, negalima barti ar bausti. Reikia atidėti pamokas ar net puoduką paslėpti. Mat gali būti, kad kol kas vaikas dar nepasiruošęs juo naudotis, o po kelių mėnesių eisis kaip iš pypkės. O skatinti galima. Žiūrint, kokia vaiko aplinka. Vienam užtenka pagiriamųjų žodžių, o kitam prireikia ir kažko daugiau. Priklauso nuo šeimos įpročių ir auklėjimo būdo.


Apskritai vaikas sėdėti ant puodo turėtų ne ilgiau negu 10-15 min. Jeigu sėdi ilgai ir nieko nedaro, galbūt dar nepasiruošęs. Neverta per ilgai laikyti, nes ant puodo vaikas turėtų sėsti tada, kai nori tuštintis ar šlapintis, o ne žaisti ar saldainius kramsnoti. Kai vaikas įpras puoduką naudoti kaip kėdę, vėliau už kitus perpras jo tikrąją paskirtį.


Pratinant geriausia sodinti prieš ir po miego, prieš ir po lauko, kad įprastų būti sausas, ir apmauti tokiomis kelnytėmis, kurias nesunku numauti. Mat mažylis išties gali nesulaukti, kol atsegiosime visas sagas, ir padaryti į kelnytes. Galima pašildyti puoduką, kad būtų maloniau ant jo sėsti, mat šaltis gali atbaidyti nuo mokslų.


Iki kokio amžiaus vaikai išmoksta naudotis puoduku ir jau nebereikia sauskelnių?


Įgūdį tuštintis ir šlapintis vaikai išsiugdo maždaug iki ketverių metų. Nieko bloga, kad kai kurie į kelnes dar po to kartais daro naktimis. Tokiu atveju geriau segti sauskelnes ir nelaikyti vaiko šlapioje lovytėje. Penkiametį ar vyresnį mažylį, kuris vis dar šlapinasi naktimis į lovą, reikia nuvesti pas gydytoją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis