Kuo šiandien apsiavęs jūsų vaikas: specialistų patarimai kiekvienai šeimai

„Rūpinamės nupirkti kokybiškus batus, negailime jiems pinigų, nors darganotą dieną su jais vaikas nueina labai trumpą atstumą – nuo namų iki mašinos ir nuo šios – iki darželio, o apie tai, ką avės aštuonias valandas darželyje, ilgai nemąstome: „Bet ką!" Skaitytojos pastabos negalėjome praleisti pro ausis. Taigi, ką avi darželinukai?

Darželių tinklo „Namų darželis" vadovė Audronė Kancė ir ugdymo kokybės administratorė Ana Račiuvienė įsitikinusios, kad batų mados egzistuoja.


Darželio grindų danga – medinė, parketas ar kitokia, yra slidi, netinkamai apautas vaikas bėgdamas ar eidamas gali slystelėti, parpulti ir užsigauti. Todėl darželio batukai pirmiausia turi būti su neslystančiu, pavyzdžiui, guminiu paduku. Velti tapukai yra ekologiški, labai jaukūs ir gražūs, deja, darželyje nesaugūs. Antra, jų yra minkštas nesuformuotas vidpadis ir minkštutėlis, greitai išsiklaipantis užkulnis. Taip pat svarbu, kad batukai būtų iš natūralių, kokybiškų, „kvėpuojančių" medžiagų. Šiuo požiūriu tobulos yra basutės. Visai nebūtina jas pirkti labai gražias, jų priekis gali būti atviras ar uždaresnis, bet, manome, svarbiausia, kad turėtų uždarą ir tvirtą užkulnį ir lankstų padą.


Kartais manoma, kad kojinaitės su silikoniniu ar odiniu paduku yra tobula darželio avalynė, nes kojytės jaučiasi taip, lyg būtų basos, tačiau tai ne visai netiesa. Vaiko kojytė su tokiomis kojinaitėmis makaluojasi, krypsta į vieną ir kitą šoną, gana dažnai kojinaitė nusineria, vaiko pėda nuslysta į šoną nuo kojinaitės pėdutės, todėl labai didelė tikimybė paslysti, be to, nepatogu bei pavojinga ir vaikščioti, ir bėgioti, kai pusė kojinės velkasi grindimis.


Nors visiems tėvams išdalijame atmintines, kuriose surašyta, kokia turėtų būti darželio avalynė, vis dėlto pastebime, kad egzistuoja darželio batukų mados ir tendencijos. Jau kurį laiką „ant bangos" yra minkšti odiniai tapukai, veltinukai, kojinaitės su paduku. Taip apautą vaiką auklėtojos atidžiau stebi ir jei matome, kad mažylis yra linkęs netaisyklingai statyti kojeles, jo laikysena suklypusi, „sugriuvusi", iškart rekomenduojame keisti avalynę.


Bendra darželio aprangos rekomendacija yra tokia: ji turi būti saugi, patogi, nevaržyti vaiko judesių. Ir, žinoma, tokia, kad vaikui gerai jaustis, t. y. jis galėtų pats savarankiškai apsirengti, apsiauti, nusirengti ir nusiauti. Todėl svarstant, kokie batukai geresni darželyje – su raištukais ar lipdukais, visada rekomenduoju įvertinti tikrovę: vaiko amžių, gebėjimus ir vaikų kiekį grupėje.


Adobe Stock


Įsivaizduokite, jei trimečių grupėje visi vaikai avi batelius su raišteliais, kurių dar nemoka užsirišti, kiek laiko auklėtoja turėtų skirti raišioti raišteliams? Tiesa, priešmokyklinukams jau rekomenduojama ir darželyje avėti batukus su raišteliais, nes juos raišiojant gerėja akies ir rankos ryšys, o tai bus svarbu mokantis rašyti. Be to, tokio amžiaus vaikai jau tikrai yra pajėgūs tai daryti."


Ortopedė traumatologė dr. Dalia Galvydienė: „Svarbiausia, kad saugotų pėdą"


„Ir namuose, ir darželyje batai reikalingi, kad saugotų kojytes. Namuose tai mažiau svarbu, nes vaikas žaidžia vienas ar su broliu, sesute, mažiau juda, nėra rizikos susistumdyti, užminti kitam kojos ir kt., be to, namuose grindys dažniausiai šiltos, yra kiliminė danga, todėl drąsiai galima būti basom, nes kad taisyklingai formuotųsi, pėdutėms pirmiausia reikia laisvės.


Batukų darželiui reikia tokių, kurie tinkamai saugotų pėdą nuo sužeidimų, sumušimų ir panašių traumų. Be to, kai basa pėda ilgai būna ant kieto paviršiaus, ji dėl vaiko kūno svorio pradeda lenktis, tarsi riestis į viršų, o batai atlieka amortizuoja, t. y. sušvelnina pėdos kontaktą su kieta danga.


Ir namų, ir darželio avalynei keliami tie patys reikalavimai. Pirmiausia tinkamas batų dydis ir plotis, batai turi būti patogūs. Ortopedinė avalynė reikalinga tik tiems vaikams, kurie turi vienokių ar kitokių ortopedinių pėdos bėdų, pavyzdžiui, pėdos deformacijų. Įprastai besivystančiai pėdutei reikalinga tiesiog patogi avalynė, t. y. batukai su lanksčiu padu, kad žengiant pėda galėtų lengvai lenktis nuo pirmo piršto per visą išilginį pėdos stipiną, antra, batukai turi būti tinkamo pločio, nes per plačiuose pėda slidinės, bus nestabili ir vaikas blogai jausis. Be to, per platus batas greičiau išsiklaipo, nes, kaip minėta, pėda vis krypsta į šalis. Taip pat labai svarbu, kad batai nebūtų nei per trumpi, nei per ilgi. Svarbu žinoti, kad žengiant pėda bate daro maždaug pusantro centimetro judesį, todėl rekomenduojama, kad perkant batus jų vidpadis būtų maždaug 12 mm ilgesnis už pėdą.


Kietas užkulnis ir pagal pėdos linkius išformuotas bato vidpadis tiesiog neleidžia greitai išsiklaipyti pačiam batui, šie ne taip greitai susidėvi, tačiau pats batas tikrai neformuoja pėdos, ji formuojasi tik judėdama. Išsiklaipęs batas paprastai rodo ne pėdos bėdas, o išduoda batą esant nekokybišką.Kur kas geresnis variantas nei veltinukai yra kojinaitės su silikoniniu ar odiniu paduku. Jos ne tokios storos, pėdutė jaučia kietą pagrindą, yra gana stabili. Tik labai svarbu, kad ir kojinaitėje pėdutė būtų pakankamai laisva judėti, t. y. kad vaiko pėdos piršteliai neįsiremtų į kojinės audinį.


Darželiui netinka batai kietais padais, per trumpi, per platūs, siauri ties pirštukais, nes labai svarbu, kad pirštukai būtų laisvi. Net ir visiškai lygus vidinis bato padas nėra blogai, nes ir toks batas atlieka svarbiausias savo funkcijas – amortizuoja ir saugo pėdą.""


Ar tinkamos darželiui įsispiriamos šlepetės?


Ortopedė traumatologė dr. D.Galvydienė: „Įsispiriamos šlepetės ir klumpaitės be užkulnių yra naudingos plokščiapadžiams. Maži vaikai žengdami žingsnį atsispyrinėja pirštais, kol išmoksta atsispirti visa pėda, o kad įsispiriamą šlepetę išlaikytų ant pėdos, vaikas turi dar labiau „dirbti" su pėdos pirštais ir kaip tik judesys, kurį daro pėdos pirštukai laikydami slystančią šlepetę, reikalingas taisyklingam išilginiam pėdos skliautui formuotis. Tačiau darželyje tokios šlepetės yra nepatogios ir nelabai saugios, nes krinta nuo kojyčių, vaikas gali neišlaikyti pusiausvyros, kitas gali užminti tokios šlepetės galą, tada parpuls abu ir pan.


Beje, guminius laisvalaikio batelius, liaudyje vadinamus kroksais, vertinu palankiai, tačiau darželiui jie gal nėra tinkami, nes pėdutė juose gali prakaituoti, be to, išorinis padas yra slidokas, ypač ant drėgnos dangos."


Adobe Stock


Yra vaikų, kurie namuose laksto basom, kodėl taip negalėtų darželyje?


Edukologė A.Kancė: „Šaltuoju metų laiku basom būtų šalta pėdoms. Antra vertus, reikia įvertinti tai, kad vaikai būna ne tik grupėje, bet eina ir, pavyzdžiui, į tualetą, paskui plauna rankytes, pritaško ant grindų, o basom gali slystelėti ir parpulti.


Kai vaikai atsikelia per pietų miegą į tualetą, neleidžiame jiems ten eiti basomis dar ir dėl to, kad plytelės šaltos – išlipę iš šiltos lovytės gali peršalti.


Tačiau, pavyzdžiui, vasarą leidžiame vaikams kieme basom lakstyti po žolę, o prieš grįžtant į grupę auklėtojos jiems padeda nusiplauti kojeles specialiai tam paruoštose vonelėse, tam skiriame laiko. Jei vaikai grupėje lakstytų basom, prieš pietų miegelį jiems taip pat tektų plauti kojas, jas nusausinti, taigi, tai „suvalgytų" dalį laiko, kurį dabar skiriame žaidimams ar kitokioms malonioms veikloms."


Ortopedė traumatologė dr. D.Galvydienė: „Ne veltui sakoma, kad basa koja yra geriausias ortopedinis batas, tačiau kai lakstydami basi vaikai gali numinti vienas kitam pėdas, nusimušti pirštus į stalo koją ar kokį sienos kampą ir pan. Tačiau būtų puiku, jei auklėtojos kasdien leistų vaikams bent trumpą laiką grupėje pavaikščioti basiems ar su kojinytėmis grupėje, tai labai naudinga."


ATKREIPKITE DĖMESĮ


*Jei šlepetės yra uždaresnės, žvilgtelkite į paduką: yra gamintojų, kurie gamina padukus su skylutėmis: per jas cirkuliuoja oras.


*Auklėtojos prašo, kad darželio padukai būtų šviesūs – tokie „netepa" grindų.


*Žiemą gali reikėti šiltesnių, vasarą – atviresnių darželio batukų.


*Su uždaromis šlepetėlėmis gali būti karšta net šaltuoju metu, kai įjungtas šildymas.


*Basutės, šlepetės turi tvirtai laikytųsi ant kojytės, nesmukčioti.


*Gerai, jei priekinė batuko dalis yra platesnė – pirštukai gali judėti laisvai, o speciali siūlė ar priekinės bato dalies apsauga siūlė saugo pirštukus.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis