10 tėvų klaidų, kurios trukdo vaikui augti

Auginant vaiką, ypač pirmąjį, klaidų išvengti, ko gero, neįmanoma. Tačiau žinant, kokios jos yra dažniausios, galima pamėginti kai kurių nedaryti.

1. Kartoti „negalima" šimtą kartų per dieną


Perlėkti per balas? Negalima! Paglostyti šunį? Negalima! Paragauti piešimo kreidelės? Jokiu būdu! Kiekvienas nepagrįstas tėvų draudimas trukdo vaikui pažinti pasaulį ir visas jo spalvas bei atgraso jo smalsumą. Jeigu vaikas šiek tiek palaižys tos kreidos, nieko baisaus nenutiks. Kaip dar jam sužinoti, skani ji ar ne?


2. Nuolat sugalvoti, ką jis turėtų veikti


Vos pabaigė piešti, iškart ištraukiate plastiliną. Toliau – konstruktorius, kinetinis smėlis, abėcėlės kortelės... Vaikas tikrai nenuobodžiauja! Tačiau tikrai neturi galimybės ugdyti kūrybinio mąstymo ir iniciatyvumo. Duokite vaikui laisvo laiko ir galimybę rinktis – tegul jis pats nusprendžia, kuo nori užsiimti. Bent jau kartais!


3. Taikyti fizines bausmes


Daugybė mokslinių tyrimų parodė, kad egzistuoja tiesioginis ryšys tarp fizinių bausmių ir vaiko raidos atsilikimo. Tai kenkia vaikui ir nei emocinis, nei fizinis smurtas nėra toleruotinas. Raskite kitą savo neigiamų emocijų išliejimo būdą.


4. Išsakykite savo emocijas ir jausmus


Net naujagimiai sugeba atpažinti suaugusiųjų emocijas. Jeigu jūs esate nusiminę, vaikas būtinai tai pajus. Paaiškinkite mažyliui suprantamais žodžiais, kas vyksta. Juk vaiko vystymasis – tai ne tik įvairių įgūdžių ir gebėjimų ugdymas, bet ir emocinis tobulėjimas. Jūs galite vaikui duoti pirmąsias užuojautos pamokas ir padovanoti jam neįkainojamą gyvenimišką patirtį.


5. Apsaugoti nuo visko pasaulyje


Jūs galite namuose sukurti sterilią aplinką ir visiškai saugią aplinką, tačiau tada už jūsų namų ribų vaikas bus visiškai bejėgis. Leiskite vaikui visapusiškai susipažinti su pasauliu. Žinoma, jums prižiūrint.


6. Labai uoliai girti vaiką


Perdėtas gyrimas gali duoti priešingą rezultatą. Pirma, jūsų emocinė reakcija gali vaikui būti svarbesnė nei realus rezultatas. Antra, vaikas, kuris nuolat giriamas (net už nesėkmingus veiksmus), gali liautis siekti tobulėti. O kam? Juk jį vis tiek pagirs!


7. Neleisti priimti sprendimų


Išugdyti savarankišką žmogų visiškos kontrolės sąlygomis neįmanoma. Suteikite vaikui nors šiek tiek laisvės ir leiskite jam pačiam priimti sprendimus paprastais klausimais: kokius batus apsiauti einant pasivaikščioti, parduotuvėje pirkti raudonus ar žalius obuolius?


8. Iš anksto nuspėti visus jo norus


Žinoma, jūs vienu žvilgsniu mokate nuspėti, ko vaikas nori. Tačiau leiskite jam pasakyti! Metukų neturintis vaikas moka gestais parodyti, ko jam reikia. Vyresni bando įvardinti daiktus skiemenimis, o vėliau – žodžiais. Turėkite kantrybės ir pastebėsite, kaip greitai jis pradės ugdyti savo bendravimo įgūdžius.


9. Drausti vaikui liesti „suaugusiųjų daiktus"


Jums prižiūrint dauguma „suaugusiųjų" daiktų mažyliui nekelia jokio pavojaus. Dar daugiau – jie skatina vaiko vystymąsi. Pavyzdžiui, sagos ir monetos padeda lavinti jo smulkiąją motoriką. Juk iš puodo ir samčio išeina puikus muzikos instrumentas!


10. Netikėti vaiko jėgomis ir galimybėmis


Kalbėti dar nemokantis vaikas, išgirdęs muziką, „dainuoja", o tėvai numoja ranka „Na, ir kas čia tokio“. Metų vaikas rodo susidomėjimą raidėmis ir skaičiais, o tėvai mano, kad jam dar per anksti mokytis rašyti ir skaityti. Trimetis padaro 20 pritūpimų, o jūs nematote jame čempiono? Stenkitės laiku pastebėti, intuityviai pajausti vienokius ar kitokius vaiko polinkius ir padėkite jam juos ugdyti. Patikėkite, jūsų palaikomas vaikas sugeba viską, ko tik panori.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis