Mitybos specialistė: vaikai jaučia saiką ir intuityviai žino ką, kaip ir kiek valgyti

Pradėti keisti mitybos įpročius nėra lengva. Kardinalūs ir staigūs pokyčiai dažnai sukelia papildomą stresą tiek vaikams, tiek tėvams.

Be to, reikalauja tam tikrų žinių, noro ir pastangų. Bet jei pokyčiai vyks pamažu ir nuosekliai – rezultatas netrukus džiugins. Pereiti prie sveikosmitybos per vieną dieną tikrai nepavyks. Taip ir neturėtų būti. Sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus" direktorė Raminta Bogušienė atskleidžia svarbiausius žingsnius tam, kad sveika mityba taptų gyvenimo būdo dalimi.


Ne draudimais, ne kritika, o žaismingai pereikime prie sveikatai palankaus vaikų maitinimo tiek namuose, tiek ugdymo įstaigose. Mitybą keiskite pamažu, be streso, nes būtina suformuoti tokius mitybos įpročius, kurie išliktų visą gyvenimą, o nebūtų trumpalaikė dieta. Prie naujų patiekalų vaikai tegul pratinasi pamažu. Tačiau tie pokyčiai turi vykti visur: negali būti, kad namuose vaikas valgo dešreles, o darželyje norime, kad valgytų šviežiai ruoštos mėsos kotletą su daržovėmis ir brokolių bei bulvių tyre. Atminkite - vaikai jaučia saiką ir intuityviai žino ką, kaip ir kiek valgyti, vos tik išvysta šį pasaulį. Nesugadinkime šio unikalaus talento brukdami jiems nuo mažens menkaverčio ir prasto maisto ir /arba liepdami suvalgyti viską, kas yra lėkštėje. Todėl nebijokime, jei vaikas nesuvalgo visko, ką įdedame į lėkštę ir iškart nepamėgsta brokolio ar kalafioro, jei jį mato lėkštėje pirmą kartą.


Tinkamos sąlygos turi būti sudarytos namuose, darželyje ar mokykloje. Išbandykite vis naujus receptus – taip atrasite, ką daugelis vaikų mėgsta labiausiai ugdymo įstaigoje, o namuose galime pritaikyti kiekvienam vaikui individualų maitinimą. Mityba yra individuali, dažnai namuose galima gaminti kiekvienam šeimos nariui individualiai, pavyzdžiui, vietoj nemėgstamo pomidoro pasiūlyti agurko. Tai pakankamai sunku padaryti ugdymo įstaigoje. Individualiems poreikiams dažniausiai atsiranda galimybės tik vaikui turint sveikatos problemų, taikant pritaikytą maitinimą.


Kitu atveju, turime stebėti, ką daugelis vaikų labiausiai mėgsta ir tuos patiekalus integruoti į racioną. Tik atminkite namuose ir ugdymo įstaigose negalime vaikams pasiūlyti pasirinkimo tarp daržovių troškinio ir koldūnų, nes nugalės turbūt 99 proc. pastarieji. Taip pat turime žinoti, kad atsisakius valgyti šiandien daržovių troškinio, ar kažkurios iš daržovių rūšies, būtinai pasiūlyti kitą dieną, bet nepateikti alternatyvos – sausainių iš spintelės, kad tik būtų sotus. Vaikai neturi patirties, ką maistas daro su jų organizmu, todėl mes turime užtikrinti, kad vaikas būtų sotus kokybišku maistu, bet ne menkaverčiu maistu ir jo pertekliumi. Skatinkite ragauti, taip pratinkite vaikus prie naujų skonių. Daugelis mūsų žino, kad vaikai yra iš prigimties maisto konservatoriai ir jiems kažkas naujo kelia įtarimą, tai įgimtas apsaugos instinktas. Sudarydami vaikams saugią aplinką, mokydami pažinti vaisius, daržoves, pratindami per ragavimą prie naujų skonių, ilgainiui pasieksime, kad vaikai valgys sveiką maistą ir jiems menkaverčiai bei žalingi bulvių traškučiai taps nepatrauklūs ir neskanūs. Kurkite įdomius, linksmus, vaikams patrauklius patiekalų pavadinimus. Stenkitės pateikti patraukliai, bet nepersistenkite. Nemanau, kad reikia mėnuliukų ar žvaigždelių vaikų lėkštėse - maistas lėkštėje turi atrodyti estetiškai, turi būti spalvingas, subalansuotas.


Prireiks kantrybės ir nuoseklumo tiek mokant, tiek pratinant vaikus prie sveikų mitybos įpročių. Kalbėkitės – kokie ir kodėl tam tikri produktai yra sveiki, o kiti – sveikatai nepalankūs. Vaikai turi būti nuolat ugdomi apie sveikatos šaltinius, kuriuos valgome kasdien, o nesveikatos šaltinius – tik retomis progomis. Retos progos neišderina bendros organizmo sveikatos, skonio receptorių, bet tai turi būti išimtiniai atvejai, o ne kasdieniai. Mokykite vaikus, didinkite jų mitybos raštingumą. Kuo anksčiau vaikas sužinos apie sveiką mitybą, tuo mažiau girdėsime nusiskundimų, kad sveikas maistas neskanus, nepatrauklus ar net visai nevalgomas.


Analizuokite produktų sudėtį, pasakokite, iš kur jie ir kaip atkeliauja ant mūsų stalo. Gaminkite kartu, jei nėra galimybės – pasakokite apie gamybos procesą. Namuose ir ugdymo įstaigose turi nuolat būti kalbama apie mitybą, jos svarbą sveikatos išsaugojimui, kad nuo mažų dienų ugdytume vaikų mitybos raštingumą ir jiems atėjus į mokyklą jau sąmoningai daugelis jų rinktųsi sveiką maistą.


Vaikai turi valgyti reguliariai ir subalansuotai, bet ne nuolat užkandžiauti menkaverčiu maistu. Jei taip yra, vaikai nevalgys sveikų produktųų atėjus pietų laikui arba suvalgys labai mažai, nes prieš tai gavo pakankamai kalorijų. Žinoma, reikia atkreipti dėmesį į tai, ką vaikai geria. Jei saldintus gėrimus, sultis ar sulčių gėrimus, su jais gauna daug kalorijų. Saldus skonis išderina skonio receptorius ir paskui natūralūs produktai tampa neskanūs, nesaldūs. Vaikai turi valgyti ne mažiau 3 pagrindinius subalansuotus valgymus per dieną ir 2-3 užkandžius, tai yra ne rečiau kaip kas 3,5 val. Maistas ant vaikų stalo turi būti ne tik reguliariai tiekiamas, bet ir subalansuotas, kad sotumas išliktų iki kito valgymo, kad vaikui užtektų energijos, kad gautų organizmas ne tuščių kalorijų, o visą komplektą vertingų maistinių medžiagų.


Nepasiduokite – pirmos savaitės atrodys labai sunkios – kad vaikas alkanas, kad vaikas nieko nevalgo, kils noras grįžti prie nelabai sveikų, bet vaikų mėgiamų patiekalų. Kantrumas ir supratimas, kad suaugusieji turi ryžtingai laikytis mitybos taisyklių vardan vaiko sveikatos išsaugojimo, formuoja vaikų sveikos mitybos įpročius. Kaip nenorime ir saugome, kad vaikas nenusidegintų pirštukų, pavyzdžiui, su žvakės liepsna, taip nenorime, kad prarastų sveikatą valgydamas nekokybišką ir sveikatai nepalankų maistą.


Žinoma, suaugusieji, kurie supa vaikus, turi patys valgyti sveiką maistą ir turėti sveikus mitybos įpročius, kitu atveju, visi siekiai pagerinti vaikų mitybą nueis perniek. Tik mes žinome, kiek maistas turi įtakos sveikatai, tad rinkimės sveikatai palankų maistą ant savo ir vaikų stalo!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis