10 patarimų, kuriuos verta žinoti kiekvienam tėčiui ir mamai

Vaiko auklėjimas – iššūkis, su kuriuo tėvai susiduria kasdien. Nesvarbu, kokio amžiaus vaikas: vos pirmą žingsnį žengiantis pypliukas ar savo nuomonę turintis darželinukas.

1. Geriau aptarti su vaiku, kas negalima ir kodėl. Draudimų negali būti daugiau, nei leistinų dalykų. Jei vaikas supranta draudimo esmę, tikimybė, kad jo klausysis, kur kas didesnė.


2. Negrasinkite vaikui, kad imsite jo nemylėti. Veikiausiai jis jumis nepatikės, o tik įsitikins, kad galima meluoti siekiant savo tikslo. Geriau pasakyti, kad jums nepatinka ne vaikas, o jo veiksmai.


3. Nereikia per daug lepinti vaiko. Kai suaugusieji viską daro už jį, vaikas neturi galimybės gauti vertingos patirties. Tuo pat metu jis jaučiasi pažeidžiamas ir bejėgis. Pasiūlykite vaikui kažką padaryti pačiam, o jei jam nepavyks, padėkite.


4. Tuo pat metu nereikalaukite iš vaiko per didelio savarankiškumo. Visada naudinga kažką daryti kartu, ne už vaiką, o kartu su juo. Jei apsimetate, kad jums tas pats, kuo užsiima vaikas, nenustebkite, jei jis ims elgtis blogai – jis tik siekia atkreipti jūsų dėmesį.


5. Nereikia elgtis su vaiku kaip su geriausiu draugu, aptarinėti su juo savo problemų ir panašiai. Siekdamas patikti tėvams, vaikas rodys dėmesį, tačiau juk tuo metu jis galėtų žaisti su draugais, dalintis su jais tuo, kas jam svarbu. Kartais galima aptarti šeimynines problemas, bet neperlenkite lazdos.


6. Nereikalaukite iš vaiko, kad jis įgyvendintų jūsų svajones. Net jei vaikystėje jums norėjosi sportuoti arba muzikuoti, tačiau nebuvo galimybių, negalvokite, kad vaikas su malonumu tuo užsiims. Jis gali turėti savų interesų, kitų gabumų. Prasminga nukreipti vaiką viena ar kita kryptimi, tačiau jei jis tuo nesusidomėjo, neverskite.


7.Netaupykite švelnumo. Apkabinkite ir bučiuokite jį taip dažnai, kaip jam pačiam norisi. Tai parodys vaikui, kad jis mylimas ir juo rūpinamasi, padės išsaugoti dvasinę pusiausvyrą ir pasitikėjimą savimi.


8. Nedarykite vaiko savo nuotaikų įkaitu. Nereikia jam visko leisti, jei jums gera nuotaika, ir atvirkščiai. Vaikas turi aiškiai žinoti, kaip į jo poelgius bus sureaguota. Pabandykite iš anksto susitarti, o jei nesusivaldėte, atsiprašykite.


9. Neišgyvenkite, jei neturite galimybių patenkinti visų vaiko norų. Atsiminkite, kad svarbiausia vaikui – meilė ir šiluma, o ne krūva dovanų. Leiskite laiką kartu, žaiskite, sugalvokite savų žaislų – vaikas bus laimingas.


10. Visuomet raskite vaikui laiko, nors pusvalandį per dieną. Galima pasikalbėti, paskaityti knygutę, pasaką prieš miegą, aptarti dienos įvykius. Atsiminkite, kad jei vaikui trūksta dėmesio šeimoje, jis ims jo ieškoti iš pašalinių. Mažyliui tiesiog būtina mamos meilė ir dėmesys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis