Skaitydami knygas vaikui, laviname iškart tris jo intelekto sritis

Kokio amžiaus vaikams galima pradėti skaityti knygas? Ką jos duoda vaikui? Paieškokime drauge atsakymų į šiuos klausimus.

Kodėl tėvams patartina skaityti vaikams knygas

Nuo pat pirmųjų minkštų knygelių iki juokingų nuotykių istorijų, knygos vaikams padeda suprasti pasaulį, jos lavina jų intelektą. Be to, knygos skaitymas kiekvieną vakarą prieš miegą yra gražus ritualas. Sužinokime, kodėl knygų skaitymas vaikui vysto emocinį ryšį tarp tėvų ir vaikų ir kaip tai lavina tris vaiko intelekto lygmenis.

Vaikai knygas mėgsta. Pirmąsias minkštas knygeles, kurias galima kištis į burną ir visur mėtyti. Atsparias vandeniui, su kuriomis galima pliuškentis vonioje. Minkštas čiužančias knygutes, kuriomis lavinami pojūčiai. Vis dėlto, tėvams neretai kyla klausimas, kada jie gali pradėti savo atžaloms skaityti knygas.

Specialistai tvirtina, kad maždaug pusės metų vaikas jau domisi aiškiomis spalvomis ir paprastomis formomis. Pamažu jis paveikslėliuose pradeda atpažinti - žinoma, iš pradžių padedant mamai ir tėčiui - tokius jo kasdienybėje dažnus dalykus, kaip antytė, kamuolys ar meškutis.

Skatina emocinį ryšį tarp vaikų ir tėvų

Tėvai turi žinoti, kad kuo paprasčiau nupiešti paveikslėliai, tuo geriau. Pernelyg daug detalių vargina mažylį. Maždaug nuo metukų vaikai jau mėgaujasi, kai sėdėdami ant tėvelio ar mamytės kelių, kartu skaito istorijas.

„Knygų skaitymas skatina emocinį ryšį tarp tėvų ir vaikų, kadangi vaikai patiria išskirtinį dėmesį", - tikina vaiko raidos psichologė Claudia Martin.

Akivaizdu, kad vaikams, kuriems iš pat pradžių buvo daug skaitoma, mokykloje sekasi kur kas geriau - jie lengviau išmoksta skaityti ir rašyti. Priežastis labai paprasta: skaitymas lavina iškart tris vaiko intelekto sritis:

1. Gebėjimą atpažinti simbolius

Iš pradžių kūdikis knygelėje pavaizduotą ugniagesių automobilį suvokia kaip raudoną daiktą. Jis dar nesugeba jo susieti su gatvėje su žiburėliais pralekiančia mašina. Tik pirmųjų gyvenimo metų pabaigoje mažylis pagaliau pastebi, kad tas atvaizdas knygoje reiškia tą automobilį, kuris turi garsią sireną. Taip vaikas žengia didelį žingsnį į priekį.

Būtent knygos padeda vaikams atrasti simbolių lygmenį. Tai būtina sąlygą, kad ateityje jie iš esmės galėtų suprasti raštą.

2. Mokėjimą įvardyti daiktus

Pirmaisiais gyvenimo metais vaikai gimtosios kalbos mokosi jos klausydami. Tačiau vos tik pavyksta ištarti pirmuosius žodžius, vaikų žodynas ima sparčiai plėstis. Ateina toks laikotarpis, kai vaikai išmoksta priskirti pavadinimus daiktams, kuriuos jau seniai pažįsta. Ir šį procesą labai palengvina knygų skaitymas.

Vėliau tėvų skaitomų istorijų klausantys vaikai supranta, kaip funkcionuoja sakinio struktūra ir gramatika. Jie automatiškai akumuliuoja sakinių modelius ir išsireiškimus ir tai vyksta be jokio spaudimo, kadangi sėdėdami ant mamytės ar tėvelio kelių, jausdami jų artumą ir šilumą, mažieji jaučiasi saugūs.

Kalbėdami apie knygas tėvai vaikams įteigia: „Tu esi protingas, gebantis išmokti žmogus". Tai labai svarbu vaiko pasitikėjimui savimi.

3. Atmintį

Nesvarbu, dešimtąjį ar šimtąjį kartą vaikai klauso savo mėgstamos istorijos, jie vistiek atidžiai ją seka. Jie visada pasipiktina, jeigu mama praleidžia nors vieną žodį.

Mat mažieji nuolat tikrina, ar istorija skamba tiksliai taip, kaip ji įrašyta jų atmintyje. Vaikams būtinas kartojimas, tik taip jie gali įgyti naujų žinių bei lavinti atmintį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis