Kaip migdyti vaiką, kad išvengtume staigios kūdikio mirties sindromo

Jauni tėvai turi nemažai baimių, viena iš jų – staigios kūdikių mirties sindromas. Sunku susitaikyti su tuo, jog rodos sveikas ir žvalus mažylis užmiega ir... nepribunda.

Jūsų dėmesiui – patarimai, kaip ir kur migdyti kūdikį, kad sumažintume staigios kūdikių mirties sindromo riziką.


Staigios kūdikio mirties sindromas - kas tai?


Tai staigi ir nenuspėjama kūdikio mirtis, kurios priežasties dažnai nerandama net ir atlikus tyrimus. Tai dažniausia kūdikių nuo gimimo iki vienerių metų mirties priežastis. Dažniausiai SKMS nutinka 0 -6 mėnesių kūdikiams, dažniau – berniukams, jo priežastys nėra iki galo žinomos. Manoma, kad taip gali nutikti dėl smegenų raidos sutrikimų, kvėpavimo ir/ar imuninės sistemos problemų.


Kaip rodo statistika, rizika didėja tada, kai kūdikiai miega ant pilvo, yra perkaitę, aplinkoje būna rūkoma. Pateikiame rekomendacijas tėvams, kaip ir kur migdyti kūdikius, kad sumažintume kūdikių staigios mirties sindromo riziką.


Guldykite kūdikį ant nugaros


Miegojimas ant nugaros yra tinkama miegojimo pozicija, nors kai kurie tėvai ir vengia jos, manydami, kad tai pavojinga dėl galimo pieno atpylimo. Nustatyta, kad staigios kūdikių mirties sindromo rizika keliolika kartų padidėja tada, kai mažylis migdomas ant pilvo. Tai nereiškia, kad negalite vaikučio guldyti ant pilvuko. Ir galite, ir turite. Tiesiog darykite tai, kai mažylis būdrauja. Kai pabunda, guldykite jį ant pilvuko – ši padėtis treniruoja jo raumenis ir yra naudinga stambiajai motorikai.


Venkite lovytėje nereikalingų daiktų


Kai migdote mažylį jo lovelėje, venkite joje nereikalingų daiktų – įvairių pagalvėlių, antklodžių, pliušinių žaislų.


Išvėdinkite kambarius prieš miegą


Išvėdinkite kambarius prieš eidami miegoti. Atverkite langus ir duris, su kūdikiu išeikite į kitą kambarį, jei sudarėte skersvėjį.


Oras turi laisvai cirkuliuoti


Stebėkite, kad mažylis miegodamas turėtų savo aplinkoje pakankamai gryno ir laisvai cirkuliuojančio oro. Tam trukdo ir lovyčių baldakimai, ir nuleistas vežimėlio stogas, jeigu migdote vaiką vežimėlyje. Rinkitės tokį čiužinuką, kuris „kvėpuoja".


Saugokite mažylį nuo perkaitimo


Ideali kambario temperatūra, kurioje miega kūdikis, yra apie 18 laipsnių šilumos. Geriau, jei bus keliais laipsniais vėsiau, negu per karšta. Jei kambaryje nėra skersvėjo, mažyliui miegant nebūtina kepurė. Ar jūsų vaikui ne per karšta, sužinosite palietę jo nugarą ties spranduku. Jei čia prakaituota arba karšta – ženklas, kad kūdikiui per karšta. Kūnas palietus turi būti tiesiog šiltas.


Migdykite kūdikį jo lovelėje savo kambaryje


Jei kūdikis mokėtų kalbėti, jis greičiausiai jums pasakytų, kad nenori miegoti nuo gimimo atskirame kambaryje. Idealu jam pirmaisiais gyvenimo mėnesiais miegoti savo lovelėje šalia tėvų lovos.


Žindykite kūdikį kuo ilgiau


Žindymas pirmus 6 mėnesius mažina riziką kūdikiui patirti staigios mirties sindromą. Be to, tai stiprina mažylio imuninę sistemą.


Venkite rūkymo – aktyvaus ir pasyvaus


Jūsų kūdikio aplinkoje neturėtų būti rūkoma. Nedarykite to patys, neleiskite ir atėjusiems į svečius. Rūkymas nėštumo bei žindymo laikotarpiais didina kūdikių staigios mirties sindromo riziką. Pasistenkite atsisakyti šio žalingo įpročio dėl savo mažylio.


Reguliariai lankykitės pas gydytoją


Pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais laikykitės nustatyto vizitų pas gydytoją grafiko. Nepraleiskite profilaktinių apsilankymų, paisykite gydytojo patarimų ir išsakykite visus savo nuogąstavimus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis