Pradinukų tėvai - ant ledo: mokyklos uždaromos, kur dėti sveikus vaikus neaišku

Dėl gripo ir peršalimo ligų protrūkio vis daugiau mokyklų skelbia karantiną. Ne tik sergantys, bet ir sveiki vaikai liks namie, nors ne tik tėvams, bet ir institucijoms nelabai aišku, ką daryti su nesergančiais pradinukais, kurių nerekomenduojama namuose palikti vienų.


Kaip Eltai sakė „Sodros" atstovas ryšiams su visuomene Saulius Jarmalis, karantino metu pateikus nedarbingumo pažymas iš gydytojo, ligos išmoka už vaiko slaugą mokama tuo atveju, jei vaikas - ikimokyklinio amžiaus.

Jei dėl karantino į mokyklą neina sveikas pradinukas, už jo priežiūrą namuose tėvams išmoka nemokama.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ryšių su visuomene projektų vadovės Alinos Žilinaitės teigimu, nedarbingumą tėvams šeimos gydytojas gali išduoti tik tuo atveju, jei vaikas serga. Sveikų vaikų tėvams jis neišduodamas. Taigi, ką daryti dirbantiems tėvams, kai mokykloje pamokos ir popamokinės veiklos nevyksta dėl karantino, o jų vaikai sveiki?

Valstybinės Darbo inspekcijos komunikacijos skyriaus vadovė Marija Čereškevičiūtė Eltai sakė, kad Darbo kodekse, Užimtumo įstatyme ir kituose teisės aktuose, kurie reglamentuoja darbo santykius, nėra numatyta, kaip elgtis tokiais atvejais.

„Viskas paliekama darbdavio ir darbuotojo susitarimui. Nuoroda į tai minima Darbo kodekso 28 straipsnyje, kuriame kalbama apie darbuotojo šeiminių įsipareigojimų gerbimą. Darbuotojas gali remtis šiuo straipsniu, kreipdamasis į darbdavį dėl panašių klausimų", - komentavo Darbo inspekcijos atstovė.

„Sodros" informaciniu telefonu tėvams paaiškinama, kad karantino atveju „Sodra" išmokas moka tik tėveliams, kurių vaikai lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Pradinukų nerekomenduojama namuose palikti vienų, tad, jei jie neserga, iš šeimos gydytojo galima prašyti pažymos 094/A, kuri pateisintų neatvykimą į darbą.

„Išmoka už vaiko slaugą tokiu atveju nebūtų mokama", - pabrėžė konsultantė. Kokio amžiaus vaikų tėvams, kokios pažymos gali būti išduodamos „Sodros" atstovas S. Jarmalis nekomentavo, nes tai Sveikatos apsaugos ministerijos atsakomybė.

Kokio amžiaus vaikų tėvai turi teisę į pažymą, kuri pateisintų neatvykimą į darbą ir kas ją turi išduoti, paprašėme pakomentuoti SAM atstovės A. Žilinaitės.

Pasak viešųjų ryšių specialistės, pažyma 094/A, kuri pateisintų neatvykimą į darbą, karantino metu išduodama tik priešmokyklinukams, pradinukų tėvams - ne.

„Galima sakyti, kad tėvai, auginantys mokyklinio amžiaus vaikus, kurių nerekomenduojama palikti vienų, karantino metu vaikų priežiūros problemą turi spręsti patys. Deja, jie niekaip nėra apsaugoti", - sakė A. Žilinaitė.

ELTA primena, kad pirmadienį karantinas dėl gripo ir peršalimo ligų buvo paskelbtas 135 šalies mokyklose. Mokyklų, kuriose nevyksta pamokos daugėja.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) teigimu, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis šalyje ir toliau auga. Penktąją šių metų savaitę (2018 m. sausio 29-vasario 4 d.) sergamumo rodiklis siekė 179,6 atv./10 tūkst. gyventojų.

Savaitės pradžioje iš 60 šalies savivaldybių gripo epidemiją buvo paskelbusi 21 savivaldybė. Didžiausias sergamumo rodiklis registruotas Kazlų Rūdoje, kur 10 tūkst. gyventojų tenka 391,2 ligos atvejų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis