Natūrali, nuo ligų sauganti priemonė, kurią rasime kiekvienuose namuose

Dėl savo stipraus kvapo ši Lietuvoje populiari prieskoninė daržovė kadaise buvo vadinama "dvokiančiąja rože". Žiemą česnakai – ne tik nepamainomas maisto prieskonis, bet ir vaistas, kuris saugo nuo ligų.

15 faktų apie česnakus:


Lietuvoje auginami česnakai yra kelių rūšių. Jų auginimas nesudėtingas, o prieskoninės ir gydomosios savybės akivaizdžios, todėl ši daržovė pas mus yra plačiai paplitusi.


Liaudies medicinoje česnakas naudojamas peršalimo ligų profilaktikai, imuniteto stiprinimui, taip pat slogai, bronchitui, gripui gydyti. Česnakas dėl savo savybių vadinamas natūraliu antibiotiku.


Česnakuose yra stiprių fitoncidų, sudarytų iš lakiųjų medžiagų. Česnakai efektyviai gydo ir didina organizmo atsparumą infekcinėms ligoms.


Česnakų svogūnėliuose yra alijino, kuris veikiant fermentams skyla į aliciną, pirovynuogių rūgštį ir amoniaką. Taip pat česnake yra eterinio aliejaus, kuris pasižymi stipriu kvapu ir antiseptinėmis savybėmis.


Česnakai sužadina apetitą, gerina virškinimo sistemos darbą. Jau senovėje česnako duodavo valgyti sumažėjus apetitui, nuo pilvo skausmų ir kitų ligų.


Česnake esantys fitoncidai naikina bakterijas ir puikiai išvalo nosiaryklę, plaučius, bronchus, o per odos poras padeda iš organizmo išvaryti susikaupusias nuodingas medžiagas.


Kelias minutes kramtydami česnaką, užmušite visas bakterijas, gyvenančias burnoje.


Jei skauda gerklę, padės česnakų tyrė, paskaninta medumi bei citrina (viskas lygiomis dalimis). Ją užgerti šiltu vandeniu. Minėtą tyrę galima vartoti ir profilaktiškai.


Jei namuose auginate mažų vaikų, siaučiant virusams, galite pasmulkinti česnakų skiltelių ir lėkštelių su jomis išdėlioti šalia miegančio vaiko lovos ar kitose vietose. Kas dieną ar dvi atnaujinkite česnakus.


Paaugusiam vaikui galima padaryti karolius iš česnako: suverti nuluptas česnako skilteles ant siūlo adatos pagalba ir užrišti tokius „karolius" vaikui ant kaklo.


Susmulkintų česnako skiltelių galite sudėti į plastikines dėžutes nuo šokoladinių kiaušinių (kuriuose slepiami žaisliukai). Pradūrus jose skylučių ir pakabinus virš kūdikio lovelės, turėsite antivirusinę karuselę.


Kitas būdas - įsiūti nuluptų česnako skiltelių į vaiko rūbelius. Šis būdas tinka, jeigu vaikas nenori nešioti česnakų karolių, plėšia juos nuo kaklo. Prie apykaklės įsiūto česnako jis nesuras.


Pratinkite vaikus valgyti česnakų. Galite namuose surengti „česnakų" dienas, kuomet vieną dieną gaminsite įvairių patiekalų su česnakais. Žinoma, vertingiausi yra patiekalai, kuriuose česnakas yra mažiausiai apdirbtas.


Česnakai minimi Biblijoje ir Korane, buvo vartojami per ritualines apeigas, nes manyta, kad jie turi ypatingų savybių. Česnakų pynėmis juosdavosi gladiatoriai, tikėdami, kad įgaus jėgų ir bus stipresni. Balkanų šalyse česnaku įtrindavo durų rankenas arba langų staktas, tikint, kad namus aplenks vampyrai ir kitos piktosios dvasios.


Tam, kad nesukeltumėte aplinkiniams neigiamų minčių, česnaką valgykite vakarais, o ne prieš einant į darbą ar į svečius. Jeigu taip nutiko, kad suvalgėte česnako ir norite atsikratyti nemalonaus kvapo, pakramtykite petražolės šaknies ar lapelių, raugintų kopūstų.


2 receptai su česnakais


Varškės užtepėlė su česnaku


100 gramų varškės, 5 gramai česnakų, petražolių, šaukštas grietinės, sumaišytos su majonezu.

Varškę gerai ištrinkite, sudėkite smulkiai pjaustytus česnakus, petražolių lapelius, viską gerai išmaišykite. Užtepėlę galima valgyti su duona, aptepta sviestu, su paskrudintu batonu, taip pat su ja galima įdaryti virtus kiaušinius, pomidorus, agurkus.


Aptepas su sūriu


Šaukštas naminio sviesto, 2 šaukštai smulkiai tarkuoto fermentinio sviesto, česnakų pagal skonį.

Česnakus smulkiai sukapoti ir išsukti su fermentiniu sūriu bei sviestu. Aptepas tinka juodai ir baltai duonai. Ant viršaus galima uždėti agurko, pomidoro, paprikos riekelę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis