11 faktų apie vaisių, kurį valgyti sveika nors ir kiekvieną dieną

Pirkdami vaikams brangius egzotinius vaisius ir uogas dažnai nepelnytai nuvertiname lietuvišką sodo obuolį.

11 svarbiausių faktų apie obuolius


1. Obuoliuose yra ir tirpių, ir netirpių skaidulų, kurios padeda reguliuoti žarnyno veiklą, skatina formuotis įprastos konsistencijos išmatas, yra puiki žarnyno vėžio profilaktika.


2. Obuoliuose gausu vitaminų (ypač C, A) ir mikroelementų, pavyzdžiui, kalio, fosforo, magnio, seleno, geležies.


3. Jie puikiai dera su kitais produktais, juos galite vartoti gamindamos daugybę patiekalų.


4. Retai sukelia alergines reakcijas.


5. Šaldyta obuolių tyrelė puikiai malšina nemalonius pojūčius besikalant dantukams.


6. Puikiai tinka nutukusiems vaikams.


7. Obuoliuose gausu antioksidacinių medžiagų, kurios saugo organizmą nuo neigiamo aplinkos poveikio – tabako dūmų, automobilių išmetamųjų dujų ir kitų žalingų medžiagų.


8. Nuo obuolių gali pūsti vidurius. Jei mažylį vargina ši bėda, verčiau pasiūlyti troškinto arba kepto obuolio.


9. Obuolys, kurį pasiūlysite savo mažyliui, turi būti sveikas, be puvimo žymių.


10. Vidutinio dydžio obuolyje yra santykinai daugiau naudingų medžiagų nei dideliuose obuoliuose.


11. Vyresniems vaikams, kuriems užkietėję viduriai, galite pasiūlyti piene virtų obuolių.


Produktai, derantys su obuoliais:


Ryžiai

Įvairūs grūdai

Avokadas

Bananas

Morkos

Moliūgas

Cukinija

Veršiena

Paukštiena

Jogurtas

Varškė


2 receptai su obuoliais


Moliūgo ir obuolių tyrė


Sudėtis:


Skiltelė moliūgo;


1 obuolys (kiekis turi būti toks pat kaip moliūgo);


1 arbatinis šaukštelis sviesto;


1 arbatinis šaukštelis sirupo.


Moliūgą nulupti ir smulkiai supjaustyti. Užpilti trupučiu vandens ir kaitinti uždengtame inde ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Sudėti nuluptus ir supjaustytus obuolius ir virti dar apie dešimt minučių. Gautą masę pertrinti, pagardinti šaukšteliu sirupo ir šiek tiek praaušusią paskaninti sviestu. Ši tyrelė tinka vyresniems nei 7–8 mėnesių kūdikiams.


Įdaryti obuoliai


Sudėtis:


6–7 obuoliai;


400 g vištienos filė;


1 stiklinė pieno;


2 šaukštai sviesto;


2 šaukštai miltų;


Druskos, pipirų.


Vištienos filė supjaustyti nedideliais gabalėliais. Keptuvėje išlydyti sviestą ir jame pakepinti miltus. Miltams paskrudus, supilti (maišant) pieną ir užvirinti. Padažą pasūdyti, įberti pipirų, kaitinti, kol įgaus skystos grietinės konsistenciją. Į padažą sudėti vištienos filė gabalėlius, sumaišyti. Obuolių viršūnėles nupjauti ir išskobti taip, kad liktų maždaug 0,5 cm storio sienelės. Įdarytus obuolius sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, apie 40 minučių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis