Vilniaus pradinukams pailgintos dienos grupės nuo rudens nekainuos

Vilniaus pradinukams pailgintos dienos grupės nekainuos - savivaldybė išlaikys mokytojus ar iš šalies įdarbintus specialistus, kurie organizuos popamokines veiklas. Toks siūlymas po pateikimo svarstomas Vilniaus savivaldybėje, galutinį sprendimą liepos 25 dieną turėtų priimti miesto taryba.


Kaip Eltai sakė Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė, pailgintos grupės paslaugą pirkę pradinukų tėvai laisvajam mokytojui už vieną vaiką per mėnesį sumokėdavo po 60 eurų, jeigu vaikas būdavo paliekamas po pamokų penkioms valandoms per dieną.

„Tikiuosi, kad visos dienos mokyklos modeliui pritars miesto taryba ir pradinukams bus suteikta galimybė likti mokykloje iki 18 valandos, užsiimti popamokine veikla, paruošti pamokas", - sakė vicemerė.

Vilniuje sukomplektuotos 1048 pradinės klasės. Pasak E. Tamošiūnaitės, siūloma kiekvienam klasės komplektui steigti ir savivaldybės lėšomis finansuoti po puse etato pailgintos dienos grupės darbuotojui. Iš viso būtų įsteigti 524 etatai. Metams miestui tų mokytojų išlaikymas kainuotų 9 mln. eurų.

Vicemerės preliminariais skaičiavimais, už darbą pailgintos dienos grupės mokytojas vidutiniškai turėtų uždirbti apie 700 eurų po mokesčių, kiek tiksliai, priklausytų nuo kvalifikacinės kategorijos, darbo stažo ir kt.

Mokykloms rengiamos rekomendacijos, kaip organizuoti popamokines veiklas. Pasak vicemerės, pati mokykla spręs, ar popamokines grupes ves tie patys pradinių klasių mokytojai, ar bus įdarbinami specialistai iš šalies. Ką daryti vaikams - po pamokų eiti namo ar likti mokykloje - spręs tėvai.

„Reikia suprasti, kad popamokinės veiklos mokiniams nėra privalomos. Pailgintos dienos grupės ar, kitaip tariant, visos dienos mokyklos tikslas - kūrybiškai, lanksčiai organizuoti veiklas, žaidimus, padėti vaikams paruošti namų darbus, išleisti juos į būrelius - sporto ar muzikos mokyklas", - sakė Eltos pašnekovė.

Kaip parodė portale vilnius.lt Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva inicijuota pradinukų tėvų apklausa, vaikų užimtumas po pamokų - problema 58 proc. vilniečių.

42 proc. apklausos dalyvių leido vaikus į prailgintas grupes, 14 proc. pradinukų po pamokų prižiūrėjo artimieji, 12 proc. vežiojo vaikus po būrelius, bet kas dešimtas vaikas likdavo vienas laukti, kol tėvai grįš iš darbo.

Absoliuti dauguma (95 proc.) pradinukus auginančių vilniečių pasisakė už tai, kad vaikai iki 17-18 val. galėtų laiką leisti savo mokykloje prižiūrimi mokytojų.

Popamokinė veikla dalyje sostinės mokyklų iki šiol vyko tik ugdymo įstaigų administracijų ar veiklių mokytojų iniciatyva.

Pedagogai dirbdavo su individualios veiklos liudijimais, o tėvai jiems mokėdavo už kiekvieną po pamokų dirbtą valandą.

Planuojama, kad nuo kitų mokslo metų už papildomą darbą mokytojams Vilniuje mokės savivaldybė, mokyklos bus skatinamos organizuoti daugiau pailgintos dienos grupių, o tėvams tai nieko nekainuos.

Vilniaus mieste šiuo metu gyvena per 25 tūkst. 7-10 metų amžiaus vaikų. Kaune tokio amžiaus vaikų 2018 metų pradžioje suskaičiuota 11 552, Klaipėdoje - 6 634 vaikai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis