Monikos gimdymas: pavojingą komplikaciją atpažino po pokalbio mamyčių forume

Jeigu norite papasakoti savo gimdymo istoriją, rašykite mums el.p. tavovaikas@delfi.lt. Šiandien publikuojame mums parašiusios Monikos nelengvo nėštumo ir per ankstyvo gimdymo istoriją.

Netikėta nėštumo komplikacija

Nėštumo pradžia buvo gana lengva, truputį pykino, bet tai patiria, matyt, visos nėštukės. Pastojusi prisiregistravau į vieną iš mamyčių forumų. Pasakodavomės, kaip kuri jaučiamės, kuo gyvename.

Trečio trimestro metu kelios bendražygės nėštukės pradėjo skųstis šokinėjančiu kraujospūdžiu. Aš jokių simptomų nejaučiau, bet vis tiek paprašiau vyro, kad pakeistų spaudimo aparato elementus.

Pradėjau matuotis spaudimą ir pamačiau, kad jis gerokai šokinėja. Apie savo pastebėjimus papasakojau mane prižiūrinčiai gydytojai eilinio vizito metu. Tačiau kiti tyrimai buvo geri, todėl baimintis kaip ir nebuvo ko.

Gydytoja dėl viso pikto paprašė tyrimus pakartoti po kelių dienų. Ir, deja, po kelių dienų paaiškėjo, kad mano inkstai išskiria baltymą į šlapimą, todėl tą pačią diena buvau paguldyta į ligoninę

Kai atsiguliau į ligoninę, buvo 31 nėštumo savaitė. Man nustatė pavojingą nėštumo komplikaciją – preeklampsiją. Buvo paskirti vaistai ir beveik gulimas režimas. Pragulėjus ligoninėje beveik visą gruodžio mėnesį, išsiprašiau Kalėdoms namo. Tačiau jau antrą Kalėdų dieną teko grįžti atgal į ligoninę su nevaldomai kylančiu spaudimu.

Netikėtas gimdymas

Atvykau į ligoninę apie 2 nakties, pamatavę spaudimą ir patikrinę vaikelio būklę, mane paguldė į skyrių. Tačiau ryte nubėgo vaisiaus vandenys. Tą dieną man tik prasidėjo 34 nėštumo savaitė, o ligoninėje, kurioje buvau, gimdyti galima tik nuo 34 savaitė. Todėl buvo sprendžiama, ar leisti man gimdyti pas juos, ar visgi perkelti mane į universitetinę ligoninę. Buvo nuspręsta mane palikti. Tada grįžau į palatą daiktų ir parašiau vyrui žinutę: "nubėgo vandenys, mane kelia į gimdyklą". Daiktai vaikučiui buvo nesukrauti, tad vyras, apimtas streso, į didžiulį krepšį sudėjo viską, ką buvome pirkę vaikeliui. Įdėjo net vaikišką dantų šepetuką.

Iš gimdyklos – į operacinę

Gimdykloje man suleido vaistus, kad subrandintų vaikelio plaučius. Pagal planą gimdykloje turėjau būti apie parą laiko, kad subręstu vaiko plaučiai, o tuomet leis skatinamuosius vaistus, kad prasidėtų gimdymas.

Visą diena pragulėjau besišnekučiuodama su vyru. Vakarop gydytoja pasiūlė išleisti vyrą namo, nes para, kai bus subrandinti vaikeliui plaučiai, bus tik ryte, todėl nėra ką jam čia veikti. Taip ir padarėm – išleidau vyrą namo miegoti, o pati snūduriavau gimdykloje.

Paryčiais pradėjo stiprėti sąrėmiai, akušerė vis užeidavo pamatuodavo vaiko širdelės tonusų. Kai vieno iš matavimo metu ji staiga išėjo ir grįžo jau su budinčia gydytoja, man pasakė, kad vaiko širdelės tonai tai sulėtėja, tai vėl atsistato. Aparatai nefiksavo mano jaučiamų sąrėmių, nors man jie atrodė jau tikrai stiprūs. Turėjau sakyti, kada prasideda sąrėmis ir kada baigiasi. Nes vaiko širdelės veikla sulėtėdavo po kiekvieno sąrėmio.

Staiga širdelės tonusas labai nukrito. O tada viskas vyko labai greitai, akušeres pradėjo mane ruošti operacijai. Tik spėjau parašyti vyrui žinutę, kad mane veža į operacinę, mane skubiai išvežė. Operacinėje dar teko pasirašyti krūvą dokumentų. Parašus raičiau visa drebėdama iš baimės ir įstengiau galvoti tik apie savo vaiką, kuriam šiuo metu stoja širdelės veikla. (Dabar, kai jau praėjo daug laiko po operacijos, juokaujame su vyru, kad tuo metu galėjau pasirašyti parduoti inkstus, kepenis ir sielą, nes tikrai neįsivaizduoju, kokiuose popieriuose ten pasirašiau).

Asmeninio albumo nuotraukoje – mama Monika ir mažylis Žilvinas.

Gimsta Žilvinas

Vaikelį išėmė labai greitai. Atsimenu, guliu, drebu visa iš baimės ir nežinomybės, o anesteziologė sako: „Ar girdi, verkia tavo vaikas, jis jau gimė". Tačiau tik tokia ir buvo mūsų pirmoji pažintis su mažyliu, nes jį išnešė man net neparodę.

Nes pagal jau minėtą gimdymo planą, parą laiko turėjo būti brandinami plaučiai, o mažylis gimė po 18 gimdykloje praleistų valandų.

Žilvinas gimė 34 savaitę, svėrė 1860 gramų ir buvo 44 cm ūgio. Pirmą savaitę praleido inkubatoriuje. Antrą – palatoje pas mane. Po dviejų savaičių grįžome namo.

Šiandien, kai rašau šį laišką, mano sūnelis švenčia 8 mėnesių sukaktį. Auga didelis ir gražus.

Monika

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis