3 mėn. po gimdymo į darbą grįžusi Gintarė: graužė kaltės jausmas, jaučiausi bloga mama

Gintarė iš Vilniaus į darbą grįžo, kai sūnui buvo vos 3 mėnesiai. Namuose su kūdikiu liko moters vyras – vaiko tėtis. Praėjus beveik metams, šeima sprendimo nesigaili – berniukas auga sveikas, aktyvus ir laimingas.

Sprendimą priėmė paskaičiavę

Vilnietės vyras dirbo įprastą darbą kontoroje. Tuo tarpu Gintarė pagal individualią veiklą – nei darbo užmokestis, nei krūvis nebuvo ir nėra stabilūs. Moteris dirbo iki pat gimdymo: pirmadienį baigė visus darbus, o trečiadienį pagimdė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Vyras filmavo žmonos nėštumą ir sukūrė jautrų filmuką

Pedagogė pataria, kaip lavinti ir ugdyti vaikus iki 3 metų

„Kaip bus toliau, kai gims sūnus, svarstėme abu su vyru visą nėštumo laikotarpį. Tarėmės, diskutavome, skaičiavome. Manau, šiais laikais visos šeimos skaičiuoja. Taip buvo priimtas racionaliausias spendimas, kad namuose auginti kūdikį lieka vyras. Be to, esu labai veikli ir energinga, todėl jau po mėnesio namuose ėmė stigti darbo, nesinorėjo visą laiką sėdėti namuose“, - pasakojo Gintarė.

Apsispręsti padėjo ir iš anksto žinoma kūdikio lytis. Jauna mama prisipažino, kad jei būtų buvusi mergaitė, būtų likusi ilgiau. Tačiau paprastai berniukams tėtis didesnis autoritetas. Gintarė džiaugiasi, kad jau dabar 13 mėnesių sulaukusio sūnaus ir tėčio ryšys labai stiprus.

Kai pasitaiko sunkių akimirkų, moteris kartais svarsto, ar priėmė gerą sprendimą. Tačiau ją visada nuramina vyras, kad tai buvo judviejų abiejų sprendimas ir ne bet koks, o gerai apsvarstytas.

Praėjus metams po šio sprendimo, šeima juo patenkinta. Pasak moters, sūnus auga sveikas, linksmas ir laimingas
Fotolia nuotr.

Juto aplinkinių spaudimą

Pradėti dirbti nebuvo lengva. Gintarei teko perlipti per save – vis grauždavo kaltės jausmas , kad yra bloga mama.

Tikrai nėra taip, kad savo vaiką myliu mažiau vien dėl to, kad einu į darbą. Aišku, kartais būna apmaudu, kad negaliu nuolat matyti savo vaiko. Tačiau viską mato ir patiria jo tėtis. Galima sakyti, kad šeima iš esmės nieko neprarandaGintarė

„Buvau prisiskaičiusi, kad kūdikiai turi būti tik su motinomis, o juos paliekančios yra žiaurios netikėlės. Tačiau dabar matau, kad sūnus auga sveikas ir laimingas vaikas. Manau, kūdikiui gerokai blogiau namuose turėti mamą, kuri yra nuolat nelaiminga, pikta, nei į darbą vaikštančią. Tikrai nėra taip, kad savo vaiką myliu mažiau vien dėl to, kad einu į darbą. Aišku, kartais būna apmaudu, kad negaliu nuolat matyti savo vaiko. Tačiau viską mato ir patiria jo tėtis. Galima sakyti, kad šeima iš esmės nieko nepraranda“, – svarstė moteris.

Nepadėjo ir vyresnių žmonių – senelių- požiūris. Jų nuomone, vaikas turi augti tik su mama ir ne kitaip. Šeima sulaukė daug klausimų ir nepritarimo. Gana nepalanki ir visuomenės reakcija – ji vis dar labai konservatyvi. Vaiką auginantis tėtis kelia nuostabą, o motina dažnai smerkiama. Iš pradžių vilniečius tokios kalbos skaudino, dabar į jas jau nekreipia dėmesio.

„Mūsų draugai – jauni žmonės, todėl jų požiūris jau kiek lankstesnis. Tiesa, yra vienas žmogus, kuris kiek pašaipiai mano vyrą vadina mama. Tačiau yra ir draugų pora, kurios vyras tvirtai apsisprendė imti vaiko priežiūros atostogas gimus antrajam vaikui. Manau, mūsų visuomenė po truputį keičiasi ir laisvėja“, - pasakojo Gintarė.

Moters vyro darbovietėje jis nebuvo pirmas ir vienintelis išėjęs į vaiko priežiūros atostogas. Todėl darbdaviai ir kolegos reagavo palankiai, toks žingsnis nekėlė nuostabos.

Vyrai vaikus augina paprasčiau

Gimus sūnui, pirmus tris mėnesius kūdiki prižiūrėjo dviese. Vyras jau buvo išėjęs vaiko priežiūros atostogų, o moteris dar galėjo nedirbti. Gintarės teigimu, vyras taip pat greitai kaip ir ji išmoko atpažinti kūdikio poreikius ir ne ką prasčiau sugeba juo pasirūpinti.

Yra vienas žmogus, kuris kiek pašaipiai mano vyrą vadina mama. Tačiau yra ir draugų pora, kurios vyras tvirtai apsisprendė imti vaiko priežiūros atostogas gimus antrajam vaikui. Manau, mūsų visuomenė po truputį keičiasi ir laisvėjaGintarė

„Kol vyrai nepabando, kūdikio auginimas atrodo labai sunkus ir jiems neįkandamas darbas. Labai dažnai ir pačios moterys nepasitiki savo antrosiomis pusėmis, todėl jiems vengia palikti vaikus. Tačiau mūsų šeimos patirtis parodė, kad vaikas, kurį augino tėtis, auga toks pat sveikas, laimingas ir bendraujantis kaip ir kiti vaikai. Smagu žiūrėti, kaip tėtis su sūnumi žaidžia, sportuoja, dūksta“, - sakė jauna mama.

Tačiau Gintarė pastebi keletą skirtumų tarp to, kaip vaikus augina moterys ir vyrai. Pavyzdžiui, įprastai, jei namuose lieka mama, vyrai grįžę iš darbo tikisi rasti ir vakarienę, ir tvarkingus namus. Vilnietei šiuos darbus tenka dalintis su vyru. Kol miega vaikas, jis neskuba tvarkyti namų ar ruošti maisto.

„Vyrai į viską žiūri gerokai paprasčiau. Kartais atrodo, kad jei namuose būčiau aš, vaikas valgytų sveikesnį maistą. Dabar tėtis ima ir išverda pietums dešrelę. Arba, jei vaikas kažko nori, tai tėtis leidžia. Kartais dėl to net jaučiuosi savotišku prievaizdu – namuose norėtųsi daugiau disciplinos“, - apie skirtumus pasakojo Gintarė.

Kaip ir moterims auginančioms vaikus, Gintarės vyras labiausiai pasigenda socialinio gyvenimo, vargina ilgas buvimas namuose. Antrojo vaiko vyras auginti jau nenorėtų.

„Jaunoms mamoms kiek lengviau, jos bemat randa draugių parke ar kaimynystėje. Tuo tarpu vyrų, auginančių vaikus, dar labai mažai. Tačiau vakarais visada vyrą išleidžiu pasibūti su draugais ar kur jam reikia. Kita vertus, abiem mums šeima yra prioritetas, todėl dažniausiai vakarus ir savaitgalius leidžiame drauge“, - pasakojo moteris.

Gintarės nuomone, vyrams yra labai naudinga patirti, kiek pastangų reikia vaikui užauginti. Taip jie labiau suprastų savo žmonas ir užmegztų glaudesnį ryši su vaikais. Jaunoms mamoms taip pat labiau reiktų pasitikėti savo antrosiomis pusėmis – vyrai geba puikiai pasirūpinti mažais vaikais.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis