7 patarimai vyrui, kuris nori būti geras tėtis

Kokia yra gero tėčio paslaptis? Vieno atsakymą į šį klausimą nėra ir, greičiausiai, niekada nebus. Tačiau šie septyni patarimai iš tiesų padės vyrams tapti geresniu tėčiu.

1. Nesistenkite būti pačiu geriausiu tėčiu


Kaip tapti pačiu geriausiu tėčiu? – Nesistenkite būti tobulas. Tobulybių nebūna, ir jų vaikui visai nereikia. Gera tėvystė prasideda nuo to, kad jūs pirmą kartą keičiate vaikui sauskelnes ir maudote jį vonelėje. Geras tėvas yra tas, kuris visų pirma yra geras vyras savo žmonai, kuris kartu su mama rūpinasi mažyliu. Jei nuoširdžiai norite tapti geru tėvu, visų pirma iš visų jėgų stenkitės tapti geriausiu vyru, nes būtent tokie vyriškiai tampa gerais tėčiais. Vaikui reikia namų, kuriuose tvyro meilė, kuriuose juo rūpinamasi. Dėkite visas įmanomas pastangas, kad jūsų santuoka būtų pati tvirčiausia. Gera tėvystė bus tiesiog pasekmė.


2. Neužsidarykite tarp keturių sienų ir „nenurašykite“ savo ankstesnio gyvenimo


Susilaukę pirmo vaiko, visi tampa lyg išprotėję. Mėnesiais sėdi namie, bijodami, kad lauke kūdikiui gali kažkas nutikti. Nevažiuoja pusė metų pas močiutę į kaimą, neina pasivaikščioti į miestą, nevažiuoja vasarą prie jūros. Kas gi jam gali nutikti? Tai vaikas, o ne krištolinė vaza. Praėjus po gimdymo pakankamai laiko, kai žmona fiziškai sustiprės ir pamažu apsiprasite su nauju dienos ritmu, pasistenkite su žmona grįžti prie tokio gyvenimo būdo, kaip anksčiau. Kūdikiai labai lengvai ištveria keliones. Kavinė, parduotuvė, lėktuvas – imkite vaiką su savimi visur, užsiimkite viskuo, ką veikėte iki jo gimimo. Vieną kartą tai pabandę pastebėsite, kad visai nebaisu. Taip, su vaiku viskas kitaip, be skirtumai ne tokie dideli, kaip dažnai atrodo jauniems tėvams. Labai svarbu vėl pasijusti pora, nes ilgą laiką sėdint tarp keturių sienų gali pradėti kauptis stresas.


3. Suteikite vaiko mamai asmeninio laiko


Meluotume, jei sakytume, kad naujagimiui tėtis gali visiškai atstoti mamą. Pirmąjį pusmetį rekomenduojama vaiką žindyti pagal poreikį - tiek ir tada, kiek jis nori. Būtent todėl reikia suteikti žmonai kiek įmanoma daugiau pertraukų. Jai reikia laiko sau, bet dažniausiai ji būna taip įsitraukusi į naująją rutiną, kad gali pamiršti pasirūpinti savimi. Panešiokite vaiką, pasivaikščiokite su juo, išsiųskite žmoną į svečius pas savo mamą arba pasikvieskite mamą į svečius. Jei leidžia pajamos, pasamdykite auklę. Jei ji nori nueiti į parduotuvę, į kiną su draugėmis – sudarykite jai tokias sąlygas. Ir ji pailsės, ir jūs praleisite laiką su vaiku. Pamenate, minėjome, kad geras tėvas visada yra ir geras vyras žmonai? O geras vyras stengiasi, kad žmona emociškai neperdegtų nuolat besirūpindama vaiku.


Fotolia nuotr.


4. Būkite švelnus su vaiku


Vaikams reikia meilės, bet iki tam tikro amžiaus jie nesupranta šio žodžio reikšmės. Vietoj žodžio „meilė" jūs galite sakyti viską, kas tik šaus į galvą, kad ir „sinchrofazatronas", kūdikis vis vien nesupras skirtumo. Jis supranta prisilietimų, apkabinimų, bučinių kalbą. Apskritai būtent taip žmonės išreiškia savo meilę, bet tėčiams kartais atrodo, kad vyrams nedera taip reikšti savo jausmų. Pamirškite apie šiuos stereotipus. Vaikas visada turi jausti, kad yra mylimas, ir jūs turite visas galimybes jam tai parodyti. Būtent toks vaikas tampa laimingu. Ir džiugiai bėga jūsų pasitikti bei puola į glėbį. Išreikšdami savo meilę dabar, niekada nepasigailėsite. Visada galite paglostyti vaikui galvą ar žaismingai sušiaušti plaukus, kai einate pasivaikščioti, stipriai apkabinti prieš jam išeinant į mokyklą ar pabučiuoti į kaktą. Dažnai tokie veiksmai būna daug iškalbingesni nei žodžiai.


5. Elkitės su vaiku taip, kaip norėjote, kad su jumis būtų elgiamasi vaikystėje


Prisiminkite, kaip jus auklėjo vaikystėje. Kaip jūsų tėvas išreikšdavo savo meilę jums? Arba kaip neišreikšdavo? Kaip skatindavo ar bausdavo? Jei turėjote gerą tėvą, turite puikią galimybę tęsti gerą tradiciją. O jei tėvas nebuvo geras – dabar jūs galite ištaisyti šią neteisybę ir būti labiau mylinčiu, rūpestingu, įsitraukusiu į savo atžalų gyvenimą. Tai jūsų galimybė parodyti savo tėvui ir visam pasauliui, ką reiškia būti geru tėvu.


6. Niekada nekelkite rankos prieš vaiką


Taip pat ir prieš žmoną. Toks elgesys niekuo nepateisinamas. Vyras, mušantis savo vaiką ar žmoną, yra negarbingas bailys. Niekada net žodžiais nežeminkite jų. Nevadinkite vaiko kvailiu ar idiotu ar dar kitais žodžiais, kurie privers jį suabejoti tuo, kad jis yra unikalus ir kad jį vertinate.


7. Supraskite, kad brangiausia dovana vaikui yra jūsų laikas su juo


Iš tiesų vaikams nesvarbu, kur jūs dirbate, koks jūsų mokslinis laipsnis, titulas, pareigos ar kiek garbės raštų kabo virš jūsų darbo stalo. Jiems reikia tik jūsų laiko. Būti šalia jūsų – sulaukti jūsų dėmesio, jūsų nuomonės, jūsų žvilgsnio. Vienas pažįstamas pasakojo, kad jo vaikams patinka, kai jis tiesiog miega ant sofos. Nes „tėtis namie". Kas nutinka, kai jūs mažai būnate namuose? Vaikai siekia jūsų dėmesio. Ir dažnai jie tai daro visai ne taip, kaip jūs iš jų tikitės. Yra paprastas dėsningumas – vaikui, kuris daug laiko praleidžia su tėvu, gyvenime kyla mažiau problemų. O vaikui, kuriam tėvas neskirdavo dėmesio, kyla daugiau sunkumų.


Jūsų vaikams viskas svarbu: kiekvienas jūsų apkabinimas, kiekvienas bučinys, kiekvienas kartas, kai jūs jiems nušluostote ašaras, perkate kukurūzų spragėsius kino teatre... Jūsų gerumas, jūsų pavyzdys, jūsų pokštai. Absoliučiai viskas. Jūs turite ne tiek ir daug laiko, o šalia – labai imlus įspūdžiams žmogutis, kuriam jūs esate pavyzdys. Jo didvyris. Parodykite savo gyvenimu, kaip reikia gyventi. Kai jis užaugs, nustebsite pamatę, kiek daug bendro turite. Juk jis visada norėjo būti toks, kaip tėtis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis