Būsimo vaiko sveikata priklauso nuo to, ką valgo jo tėtis

Vaiko sveikata priklauso ne tik nuo mamos, bet nuo būsimo tėčio mitybos - skelbia Kanados mokslininkai, tyrę folio rūgšties kiekius vyriškuose organizmuose ir jos įtaką būsimųjų palikuonių sveikatai.

Svarbi ne tik mamos, bet ir tėčio mityba

Iki šiol kalbant apie naujagimio ir kūdikio sveikatą buvo akcentuojama mamos mityba iki pastojant ir ypač nėštumo metu. Tačiau mokslininkai iš Makgilio Universiteto Kvebeke, Kanadoje (McGill University), vadovaujami Saros Kimmins, atliko tyrimą, kurio išvada yra labai svarbi visiems būsimiems tėvams - būsimo vaiko sveikatai ne mažiau kaip mamos svarbi yra tėčio mityba, tai, kaip jis maitinosi iki vaiko pradėjimo dienos.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Nėščia 58 -erių metų moteris nešioja savo dukters kūdikį
Mamos atvirauja,kaip rinko savo vaikams vardus

Tyrimo autoriai didelį dėmesį skyrė vitamino В9 bei folinės rūgšties svarbai. Šių medžiagų galima rasti žaliose lapinėse daržovėse, grūdinėse kultūrose, vaisiuose ir mėsoje.

Labai gerai yra žinoma apie folio rūgšties svarbą moteriai - jos trūkstant, moteris dažniau patiria persileidimus arba vaisius turi raidos defektų. Tačiau kaip folio rūgšties trūkumas vyrui veikia būsimo vaiko sveikatą, iki šiol žinių nebuvo. Dr. Kimmins vadovaujama mokslininkų grupė skelbia, jog folio rūgšties kiekis vyro organizme yra svarbus būsimų vaikų sveikatai. Kai jo trūksta, didėja genetiškai nulemtų ligų rizika.

Universiteto išplatintame pranešime spaudai, kuriame pristatomi tyrimo rezultatai, specialistai ragina prieš planuojant vaiką sveikai maitintis ne tik būsimai mamai, bet ir tėčiui.

Folio rūgšties yra daugelyje maisto produktų, ir tinkamai, subalansuotai maitinantis, jos su maistu gaunama pakankamai. Tačiau jeigu vyrai, planuojantys tapti tėvais, valgo daug riebaus maisto, piktnaudžiauja greitu maistu, folio rūgšties jiems gali trūkti. Ir tai turi neigiamos įtakos būsimajam vaikui.

Folio rūgšties trūkumas susijęs su vaisiaus apsigimimais

Mokslininkai tokias išvadas skelbia atlikę tyrimus su pelėmis. Buvo atliktas tyrimas su vyriškos lyties pelėmis, kurios turėjo pakankamai folio rūgšties ir kurioms jos trūko. Buvo nustatyta, jog trūkstant folio rūgšties, stebima padidėjusi apsigimimų rizika, palyginus su ta grupe, kurioje folio rūgšties buvo pakankamai.

"Mus nustebino, jog net 30 proc. atvejų padidėjo apsigimimų rizika", - sakė dr. Romain Lambrot. - Buvo stebima didelių skeleto anomalijų, kaukolės ir stuburo defektų".

Tyrimas nustatė, jog vyrų folio trūkumas yra susijęs su padidėjusia vaiko apsigimimo rizika. Tyrimo vadovė atkreipia dėmesį, kad būsimieji tėvai turi būti atidūs tam, ką valgo. Kad nėštumas būtų sėkmingas ir būtų išvengta vaisiaus vystymosi sutrikimų, prieš pradedant kūdikį tinkamai maitintis ir suvartoti daugiau folio rūgšties turėtų vartoti ne tik moterys, bet ir vyrai.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės apatinių rūbų parduotuvės čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis