Darius: mūsų santykiams su mylimąja trukdo jos duktė

Gavome jauno vyro laišką, kuriame jis teiraujasi, kaip pelnyti jo draugės dukters palankumą. Ką atsakys specialistė?

Darius klausia:


“Susipažinau su mergina, ji turi mergaitę 6 metų. Mergaitė būnant mums trise pradeda atimti draugę, tampyti. Neleidžia prisiliesti prie manęs, neleidžia apkabinti, pabučiuoti. Visada išskiria, jei būnam apsikabinę. Kaip reikia elgtis? Ką daryti, kad ji nebūtų priešiška tokia?“


Atsako Individualiosios psichologijos instituto konsultantų programos dalyvė Rasa Derenčienė, www.ipi.lt.


Sveiki, Dariau. Tai, su kuo susiduriate - tiesiog vaikiškas pavydas. Natūralu jį jausti, kuomet artimiausio žmogaus - mamos - dėmesys nukrypsta į kitą asmenį. Tačiau pasistengus jį tikrai galima apmaldyti, tik prireiks šiek tiek laiko ir kantrybės. Ir dėl to turės pasistengti abu suaugusieji.


Jūsų žinutė bylotų, kad su drauge susipažinote neseniai. Taigi ir vaiko pyktis, panašu, yra šviežiai įsiplieskęs ir reiškiasi visu smarkumu. Dar iš trumpo jūsų pasakojimo nėra visai aišku - ar draugė yra išsiskyrusi ar visą laiką dukrą augino viena? Ar mergaitė bendrauja su savo tėvu, ar mama yra vienintelė jos globotoja? Šios detalės būtų svarbios suprasti vaiką ir jo pykčio, pavydo intensyvumą. Kuo mažiau artimų suaugusiųjų vaiko aplinkoje, kuo labiau jis prisirišęs prie vieno žmogaus, tuo jo pavydas didesnis.


Ką galėtumėte padaryti, kad mergaitė nebūtų tokia priešiška? Su vaikais, lygiai kaip ir suaugusiaisiais, geriausias būdas spręsti iškilusius rūpesčius yra nuoširdus kalbėjimasis. Tikrai neverta imti mažajai prieštarauti, nes ji gali tik dar labiau ožiuotis. Verčiau išlikti ramiam ir, pavyzdžiui, apsikabinti visiems trise. Galima mergaitei pasakyti, kad moteris yra jos mama, o jūsų - draugė. Būti mergaitei nuoširdžiu ir draugišku, rodyti susidomėjimą jos gyvenimu, kasdieniais rūpesčiais. Kalbėtis tomis temomis, kurios jai įdomios ir svarbios. Galbūt ji netrukus pradės lankyti mokyklą? Ką labiausiai mėgsta veikti su draugėmis? Kokias išdaigas yra iškrėtęs jos šuniukas? Galima rasti daugybę mažajai įdomių temų ir po kiekvieno draugiško pokalbio jos priešiškumas turėtų mažėti. Vėliau galima padėti jai atlikti kokį darbą ar užsiimti bendra veikla, leisiančia judviem geriau vienas kitą pažinti. Svarbiausia - tai daryti nuoširdžiai, nes vaikai netikrumą ar pataikavimą pajunta labai greitai ir jo nepriima arba - dar blogiau - ima juo naudotis. Žinoma, ir perlenkti lazdos nereikėtų. Jūsų susitikimai su drauge ir jos dukra neturėtų virsti nuolatiniais žaidimais, pokalbiais vien tik apie mergaitės rūpesčius.


Vertėtų pasakyti, kad taisant padėtį šioje situacijoje labai svarbus ir jūsų draugės - mergaitės motinos - vaidmuo. Jeigu jūsų santykiai šilti ir draugiški, ją tai irgi turėtų jaudinti. Mamos pastangomis vaikas turėtų imti suprasti, kad jo santykis su mama yra kitoks, nei mamos santykis su draugu, vyru. Čia būtų galima dar daug apie ką kalbėti, bet telieka tai mamos rūpesčiui.


Na, o jums, Dariau, prieš leidžiantis į tokias draugystes, gal dar vertėtų atsakyti sau į klausimą - kiek svarbi jums yra naujoji draugė, kokie jūsų planai jos atžvilgiu?


Nutrūkusios draugystės vaikus liūdina taip pat, kaip ir suaugusiuosius, tad, jei santykiai nėra rimti, gal ir pastangų tiek dėti neverta? Juk su drauge įmanoma susitikti ir mergaitei nedalyvaujant. Na, o jeigu santykiai tikri ir nuoširdūs - sėkmės jums susidraugaujant iš karto su dviem moterimis! Nuoširdus atidumas jų asmenybėms tikrai duos rezultatų, kurie, neilgai trukus, net jus patį gali maloniai nustebinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis