Gydytoja ginekologė: seksas per nėštumą ne tik kad galimas, bet ir reikalingas

Kai pastoja, keičiasi moters gyvenimas, tačiau vieno dalyko nevalia pamiršti – seksas su mylimu žmogumi turi tęstis, tik šiek tiek kitaip. Konsultuoja gydytoja ginekologė Ingrida Kravčenkienė.

„Kai moteris pastoja, jos partneris neturėtų nekeliauti į antrą planą, tai santykių išbandymas – ar mudu su vyru esame komanda, o galbūt tiek jis ir buvo reikalingas, tik it koks reproduktorius. Jei mylite vienas kitą, turite būti komanda, atminkite, esate judu su savo vyru ir jūsų vaikiukas, ir niekaip kitaip. Tokie santykiai padeda ateityje, kai teks auklėti tą mažą žmogutį, jis bandys jūsų kantrybę, ribas, kurias galima peržengti, o kurių – ne. Tik judu abudu turite priimti vaiko auklėjimo iššūkius, kai abudu kartu, jei negalima, ir sakote „negalima". Dviejų žmonių meilės aktas tarsi patikrina, kartu jūs ar ne, ar jums pakeliui, ar norite sulaukti senatvės susikibę už rankų, nes tuos, kuriuos paleidžiate į pasaulį, turės savo gyvenimus."


Kada mylėtis pavojinga


Tokie atvejai, kai gresia priešlaikis gimdymas arba pirmajame nėštumo trimestre kyla grėsmė persileisti. Jei vaisius žemai, gydytojai taip pat greičiausiai neleis mėgautis sekso malonumais. Seksas nepatartinas, kai moteris pastojo pasitelkusi pagalbines technologijas, nes tada didesnė tikimybė persileisti. Mylėjimąsi reikėtų apriboti, jei moteris pirmojoje nėštumo pusėje kraujuoja, kai antrame nėštumo trimestre nustatyta placentos pirmeiga, kai per trumpas gimdos kaklelis. Trečiajame trimestre reikėtų susilaikyti, jei plyšo vaisiaus dangalai, jei kraujuoja iš makšties, jei pastebimi priešlaikio gimdymo požymiai. Gydytojai gali liepti susilaikyti nuo sekso trečiajame nėštumo trimestre toms moterims, kurios prieš tai pagimdė neišnešiotą kūdikį arba buvo plyšę vaisiaus dangalai ne tada, kai priklauso. Nerekomenduojama mylėtis, kai vaisiaus padėtis gimdoje netaisyklinga, tarkime, jis įsitaisęs sėdmeninė pirmeiga, tačiau jau tik prieš pat gimdymą. Ir tai ne dėl to, kad vaisius gimdoje įsitaisęs ne taip, o todėl, kad tam yra kažkokios fiziologinės priežastys. Patartina susilaikyti nuo sekso, kai nėštumas daugiavaisis, tai didina priešlaikio gimdymo riziką.


Kai plyšta vaisiaus dangalai, reikėtų žinoti, kad makštyje visada gyvena bakterijos ir įvairiausi mikrobai, todėl dėl frikcijų (judesių per seksą) jie gali nukeliauti gilyn ir padaryti žalos vaisiui. Moters patiriamas orgazmas skatina gimdą susitraukti, jei yra persileidimo ar priešlaikio gimdymo rizika, seksas gali paskatintini dar didesnius susitraukinėjimus ir nepageidaujamus reiškinius. Jei moteris mylėdamasi jaučia emocinę įtampą, bijo, įsivaizduoja, kad kiekvienas meilės aktas žalingas būsimam kūdikiui, geriau nuo sekso susilaikyti.


Moterų yra įvairių – vienoms lytinis potraukis per nėštumą visiškai sumažėja, kitoms priešingai – sustiprėja. Tos, kurios labai bijojo pastoti, skaičiavo vaisingas ir nevaisingas dienas, kitaip saugojosi, būdamos nėščios taip atsipalaiduoja, kad nebereikia nieko bijoti, jos iš tiesų mylėdamosi patiria didžiulį malonumą.


Daugiausia baimių moteriai atsiranda, kai ji mano, kad seksas gali padaryti žalos kūdikiui, tarkime, penio judesiai pirmyn atgal, bet taip manyti klaidinga, nes baksnojant peniu gimda nepasiekiama.
Daugiausia baimių moteriai atsiranda, kai ji mano, kad seksas gali padaryti žalos kūdikiui, tarkime, penio judesiai pirmyn atgal, bet taip manyti klaidinga, nes baksnojant peniu gimda nepasiekiama.
Adobe Stock


Vyro vaidmuo


„Auksinė taisyklė per nėštumą – reikia žiūrėti tik savęs, ne kieno nors kito. O ką daryti vyrui, jei pastojusi moteris atsisako mylėtis? Vadinasi, vyras yra blogas, tai jo bėdos, nes sveika moteris visada nori mylėtis ir būti mylima. Gali būti, kad jos partneris nepakankamai stengiasi, o moteris juo nepasitiki. Seksas – tai visiškas pasitikėjimas kitu žmogumi. Jei nepasitikima vyru, tai sudaroma tokia savita moters komanda – „aš ir mano kūdikis", būsimas tėvas kaip ir nebereikalingas. Kai vyras švelnus, nuolat siunčiantis savo besilaukiančiai moteriai meilės signalus, moteris tikrai, jei gali, norės mylėtis. Juk nėštumas – meilės akto pasekmė, meilės negalima atsisakyti, tai tarsi užtikrinimas, kad ir ateityje viskas bus gerai. Tai dviejų žmonių santykių tąsa, jei nebenorima mylėtis – vadinasi, santykiai nėra geri.


Yra tokia vorų patelių rūšis, kuri apvaisinta nužudo patiną, bet mes – žmonės, santykiai turi tęstis. Jeigu moteris, kuriai gydytojai neuždraudė, lytinių santykių nenori, tuomet vyras turi labai rimtai apmąstyti, kaip jis elgiasi su savo moterimi, kokių klaidų daro – gal nepakankamai švelnus, gal rodo per mažai dėmesio ir meilės, gal nedemonstruoja savo partnerei paramos, galų gale gal tiesiog neišplauna indų, netvarko namų ir pan. Vadinasi, toks vyras visiškai neatsižvelgia į savo moters poreikius, o ji ir taip jaučiasi atliekanti didžiulę misiją, gali būti, jai seksas buvo tik pareiga, o ne malonumas... Mylėtis – kaip ir valgyti, kaip galima to atsisakyti, jei neuždraudė medikai? Lytiniai santykiai turi suteikti artumo jausmą, o tuo pačiu metu ir malonumą. Vyras gali prisigerinti prie besilaukiančios moters, kad ir padarydamas švelnų masažą, teikdamas malonumo jai kitaip – oraliniu seksu, glamonėdamas erogenines zonas. Seksas – labai asmeniška, tačiau jei jo nenorima, tai jau pirmas požymis, kad kažkas pasidarė dviejų žmonių santykiams.Jei besilaukianti moteris yra sveika ir gydytojai nepasako kitaip, seksas per nėštumą ne tik kad galimas, bet ir reikalingas, nes tai ne tik santykių, tačiau ir žmogaus organizmo funkcijų tąsa. Taip kaip valgome, einame į tualetą, taip pat ir mylimės, tiesiog prisitaikome padėtį pagal pakitusias kūno ir organizmo funkcijas, kai pasikeičia kūno svorio centras."


Nepagrįstos baimės


„Daugiausia baimių moteriai atsiranda, kai ji mano, kad seksas gali padaryti žalos kūdikiui, tarkime, penio judesiai pirmyn atgal, bet taip manyti klaidinga, nes baksnojant peniu gimda nepasiekiama. Priešingai, vaisius jaučia švelnumą ir motinos pasitenkinimą, kitaip tariant, kai tėvai mylisi, būsimam kūdikėliui yra gerai. Infekcijų baimė, jei abu sveiki, taip pat nepagrįsta, su sąlyga, kad vyras nevaikšto į „šonus", t. y. neserga lytiškai plintančia liga. Kad seksas nesukelia infekcijų, jei abu sveiki, įrodyta moksliniais tyrimais.


Jei moteriai dėl tam tikros rizikos neuždrausta, patirti orgazmą labai sveika, per jį susitraukimai gimdą treniruoja, į ją priplūsta daugiau kraujo, vaisius vystosi dar geriau, išsiskiria laimės hormonai, kurie suteikia ramybės jausmą, o kai moteris rami, bus ramus ir jos kūdikis. Reguliarūs tėvų judesiai patinka būsimam kūdikiui taip pat kaip šokis."


Besikeičiantis kūnas


„Kai per nėštumą priaugama 20 kg ir daugiau, galima spėti, kad moteris savo seksualinę energiją nukreipia į maistą, į valgymą, apie kokį patrauklumą galima svajoti, kai priaugi šitiek svorio? Jei nori išlikti patrauklus partneriui, geriau būti aktyviam fiziškai, maitintis sveikai, daug judėti, juk jūsų palikuoniui ne maisto kiekis yra svarbu, o jo kokybė. Galima ruošti skanų ir sveiką maistą, kiekvienąkart valgant padaryti šventę, o ne kišti „už du". Taip jūs elgsitės, jei būsite seksualiai aktyvus, jei seksas nustumiamas į antrą, trečią ar ketvirtą planą, vieną malonumą, keičiate kitu, t. y. seksą tarsi atstoja maistas, kuris yra lengviau pasiekiamas.


Tuomet priaugama per daug svorio ir prasideda kitos bėdos, kai moteris vengia sekso, joms atsiranda įvairių psichosomatinių bėdų – tai skauda galvą, tai pilvą, tai dar ką nors, tai tarsi padeda apsisaugoti nuo sekso ir daroma pasąmoningai, t. y. moterys neapsimetinėja, jos tai jaučia. Bet tai parodo, kad santykiai su partneriu, vaiko tėvu, nėra geri. Jeigu moteris myli vyrą, jaučiasi mylima, geidžiama, tai pavalgyti nėra svarbiausias dalykas. Pasitaiko tokių, kurios gėdijasi savo besikeičiančio kūno, joms atrodo, kad augantis pilvukas, didėjantis kūnas yra negražu ir nepatrauklu. Tai didesnės psichikos bėdos, rodančios blogus santykius su motina, kai pasąmoningai norima išlikti mergaite ir nenorima būti tokia pačia moterimi kaip motina. Tuomet ir nėštumas priimamas kaip našta, gėda, kančia. Sveika moteris, kuri yra mylima, o su motina ją sieja puikūs santykiai, džiaugsis kiekvienu priaugu centimetru.


Prieš ir po


„Moteris, atėjusi pas gydytoją apžiūros, turėtų paklausti, ar jai rekomenduotini lytiniai santykiai, ypač jei buvo kas nors gydyta, tarkime, makšties infekcijos. Gydytojas privalo pasakyti, galima nėščiajai užsiiminėti seksu ar ne. Patikėkite, gydytojai tikrai pasakys, jei yra bent menkiausia nėštumo rizika. Kada jau galima mylėtis pagimdžius, labai individualu – yra moterų, kurios po gimdymo labai greitai atsigauna, tačiau vis tiek patariama bent 4- 6 savaites susilaikyti nuo sekso, dažniausiai optimalus laikas – 6 savaitės. Kitos užsinori ir po keturių savaičių, ypač tos, kurios nežindo. Po cezario pjūvio patariama seksu užsiimti ne anksčiau kaip po 8 savaičių, kai kurioms – ir po 12 savaičių ( 3 mėn.) . Svarbu, kad būtų pasibaigęs kraujavimas, kai nebėra jokių spalvotų išskyrų, tada jau galima mylėtis. Reikėtų žinoti, kad po gimdymo vargina sausa makštis, viskas yra labai jautru, dėl hormonų pokyčių stipriai suplonėja gleivinės, todėl reikia naudoti lubrikantą, o vyras turi būti itin švelnus. Mylėjimosi po gimdymo iniciatorė yra tik moteris, kada ji gerai jaučiasi, kada gali ir nori, o geriausiai – pasikonsultavusi su gydytoju, ar jau metas tai daryti."


Moterų yra įvairių – vienoms lytinis potraukis per nėštumą visiškai sumažėja, kitoms priešingai – sustiprėja.
Moterų yra įvairių – vienoms lytinis potraukis per nėštumą visiškai sumažėja, kitoms priešingai – sustiprėja.
Adobe Stock


Vyras po gimdymo


Gydytoja I.Kravčenkienė: „Ką daryti vyrui tas šešias savaites po gimdymo, kol moteris negali mylėtis? Jis turi būti tiek užsiėmęs su kūdikiu, neišsimiegojęs ir nuvargęs, kad seksas tuo metu jam nerūpėtų. Moteris neturi vilkti visos naštos ant savo kupros, antraip noras mylėtis gali ir užtrukti, vyrams derėtų apie tai pagalvoti. Dar vyrams reikėtų žinoti, kad moteriai motinystės instinktas yra svarbiau negu partneris, ypač jei besimylint suverkia kūdikis, ji viską mes ir bėgs pas vaikelį, todėl derėtų gerai apgalvoti, kaip ir kada užsiimsite seksu po gimdymo."


Saugios mylėjimosi padėtys


*Manoma, kad maždaug nuo dvidešimtos savaitės, kai kurioms – jau nuo šešioliktos nebepatartina padėtis, kai partneris užgula iš viršaus. Patogu mylėtis, kai moteris viršuje – arba klūpom, arba atsitūpusi, tačiau tam reikalingas treniruotas pilvo presas ir šlaunų raumenys. Tai nėra paprasta, toks meilės aktas – kaip gera treniruotė.


*Patartina mylėtis sėdint, kai partneris sėdi, o moteris apžergia veidu į jį, tuomet galima kontroliuoti varpos įėjimo į makštį gylį.


*Nepadarys žalos ir padėtis keturpėsčiom, kai moteris atsiklaupia, atsiremia plaštakomis į grindis ar kitą paviršių. Ši poza tinkama bet kuriuo nėštumo periodu – nuo pradžių iki galo.


*Tinkama „šaukšto" padėtis, kai abu partneriai guli ant šono, vyras „įeina" iš šono.


*Dar viena padėtis – savo šlaunimis apglėbus partnerio šlaunis, bet ši poza tinka, kol galima gulėti ant nugaros, t. y. iki 26-28 savaitės, paskui gimda pradeda spausti apatinę tuščiąją veną, kyla pavojus prarasti sąmonę. Ši poza visiškai nevargina moters, tačiau partneriui reikia pasistengti.


*Griežtai nepatartinos pozos, kai moteris guli ant pilvo, tai galioja nuo šešioliktos savaitės. Nėštumas nėra tas metas, kai reikėtų eksperimentuoti, ieškoti naujų pozų, kurios sukelia įtampą, svarbu tuo laikotarpiu kuo labiau atsipalaiduoti.


*Glamonės ir seksas per nėštumą sveika, tik atminkite, kad tai būdas parodyti meilę, prieraišumą ir švelnumą.


*„Laukinio" sekso derėtų laikinai atsisakyti.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis