Kaip berniuką užauginti tikru vyru, kuris gerbia moteris

Daugelis tėvų gėdijasi su savo sūnumis kalbėtis lytiškumo, santykių su moterimis temomis. Nuo ko pradėti tokį pokalbį ir kokio amžiaus berniukus reikia pradėti mokyti gerbti moteris, kalbėti apie meilę ir seksą?

Ikimokyklinis amžius


Kuo anksčiau pradėsite sūnui skiepyti supratimą, kokia jo kūno sandara ir funkcijos, ir žinias apie tai, ką galima daryti, o ko ne, tuo geriau. Tai gali būti pirmas žingsnis link „sutikimo idėjos" suvokimo. Sąvoką „sutikimas" vaikui galima pradėti skiepyti gana anksti. Iš pradžių galima tiesiog pradėti klausti savo draugų, ar galima juos liesti, apkabinti ar pabučiuoti prieš tai darant. Pasakykite draugams, kad prieš apkabindami jūsų vaiką visada jo atsiklaustų, paklaustų ar jis leidžia. Taip pat nereikėtų versti vaiko apkabinti ir bučiuoti kitų.


Padėkite vaikui išsiugdyti savyje užuojautą aplinkiniams, paaiškindami, kaip jo veiksmai gali sužeisti. Išmokykite jį visada įsivaizduoti save to žmogaus, kurį jis įžeidė ar užgavo, vietoje. Visa tai vaikui aiškinkite švelniai, su šypsena, kad vaikas jokiu būdu nejaustų gėdos ar drovumo.


Pavyzdžiui, jei sesutė pasakė „Ne!", reiškia, reikia tą pačią akimirką liautis daryt tai, kas jai nepatinka. Ir nesvarbu, kas tai.


Niekada jokiomis aplinkybėmis neverskite vaiko apkabinti, bučiuoti ar liesti kitų žmonių. Jei močiutė reikalauja bučkio, o vaikas nenori, pasiūlykite alternatyvius variantus, pavyzdžiui, „Gal tada duosi močiutei „penkis" arba nusiųsi oro bučinį?" Močiutei visada galima paaiškinti, kodėl jūs būtent taip auklėjate savo vaiką.


Leiskite vaikui kalbėti apie savo kūną kaip tik jam norisi, negėdinkite jo. Išmokykite, kaip taisyklingai vadinasi kūno dalys ir užtikrinkite sveiką bei saugią atmosferą pokalbiams apie kūną ir seksą.


Mokykla


Šiuo laikotarpiu vaikai, ypač berniukai turi išmokti suprasti asmenines kiekvieno žmogaus ypatybes. Jūsų pokalbiuose natūraliai turi figūruoti tokios sąvokos, kaip sutikimas, ribos ir pagarba. Leiskite savo sūnui suprasti, kad jo kūno pokyčiai – į gera, bet kartais gali išmušti iš vėžių.


Tai, kaip jūs dabar kalbate apie permainas – klibančius dantis, spuogus arba gaktos plaukus – parodo jūsų pasiruošimą tolesniems pokalbiams „nejaukiomis" temomis.


Nejuokaukite ir nesišaipykite iš sūnaus jo įsimylėjimų tema. Jei jums atrodo, kad draugystė su kuo nors panaši į kažką daugiau, neišsakykite savo spėlionių. Užduokite atvirus klausimus, pavyzdžiui: „Kaip judu sutariate?", ir būkite pasiruošę apie tai pasikalbėti (arba ne).


Šie nauji jausmai gali perpildyti arba gluminti, bet tai visiškai normalu. Paaiškinkite sūnui, kad nepriklausomai nuo to, ką jis jaučia, visada gali su jumis pasikalbėti. Bet jo jausmai, norai ir poreikiai visų pirma yra jo atsakomybė, todėl jis neturi pamiršti būti geras su aplinkiniais ir juos gerbti.


Nuo mažų dienų mokykite sūnų gerbti moterų norus ir ribas, šiuo laikotarpiu – bendraujant su jo amžiaus mergaitėmis. Jis tampo savo sesutę už plaukų ir ima jos žaislus? Pravardžiuoja bendraklasę? Švelniai, bet įtikinamai pasakykite vaikui, kad taip negalima. Tiesiog paklauskite jo, kaip jis jaustųsi sesutės ar bendraklasės vietoje.


Paauglystėje jūsų sūnaus santykiai su mergaitėmis bus vis rimtesni, todėl visi pokalbiai apie seksą turi būti atviri ir nuoširdūs, o seksualinės atsakomybės, sutikimo, privatumo ir ribų temos – būtinos.


Pirmieji lytiniai santykiai


Bet koks pokalbis apie nepriimtinus seksualinius veiksmus turi būti griežtai apibrėžiamas žodžiu „sutikimas". Jei moteris aiškiai nepasako „taip", tai reiškia „ne". Jokių tarpinių stotelių nėra. O jei žmogus girtas, jo „taip" turi būti vertinamas kaip „ne". Niekas neturi teisės mylėtis su jokiu žmogumi be jo sutikimo. Tai apima ir santykius tarp sutuoktinių, vaikinų ir merginų. Neteisinga seksą suvokti kaip paskatinimą už „gerą elgesį", pasimatymus ir gėles arba kaip neatsiejamą visų aplinkinių gyvenimo dalį. Seksas visada turi būti pagrįstas abipusiu noru ir sprendimais, kuriuos priima nuolatiniai partneriai.


Seksualinė prievarta susijusi ne tik su auka – paprastai būna įtraukti ir atsitiktiniai praeiviai arba tie, kurie pažįsta prievartautoją. Pasakykite sūnui, kad apie tokius dalykus negalima tylėti. Jis privalo žinoti, kad jūs visada jį palaikysite ir kad jei staiga kažkas nutiktų, jei jo akivaizdoje kam nors iškiltų pavojus, jis nesvyruodamas gali ir turi pakviesti jus, kitus tėvus, policijos pareigūnus ar kitus suaugusiuosius.


Paaiškinkite sūnui, kad jis privalo galvoti pats už save ir nepasiduoti kitų žmonių, niekinančių moteris, įtakai. Paaiškinkite jam, kad žmogaus vertė nepriklauso nuo jo seksualinės patirties ir „trofėjų" kiekio. Tai, kas madinga, ne visada yra teisinga. Jei jūs nurodysite jam šiuos paklydimus, ateityje jis žinos, kad tai nepriimtina. Prievarta tarpsta ten, kur daug šališkumo ir prietarų, tokių kaip rasizmas, homofobija ir religinė netolerancija. Teisingas auklėjimas – vienas žingsnis link teisingos visuomenės, kurioje visi lygūs ir verti vienodos pagarbos.


Praktikuokite patys tai, ką sakote vaikams. Turėkite omenyje, kad jūsų sūnus mokosi, stebėdamas jus. Tai, ką jūs darote ar sakote, ir kaip bendraujate su kitais žmonėmis, gali jam atskleisti sekso ir santykių vaidmenį jo gyvenime.


Prieš kalbėdamiesi su sūnumi, visų pirma pagalvokite, kaip elgiatės jūs pats.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis