Kaip keičiasi gyvenimas tapus tėčiu: 3 jaunų lietuvių patirtis

Kiekvieną pirmą birželio sekmadienį minime Tėvo dieną. Ji Lietuvoje valstybine švente tapo 2008 m. Dažnas kuris pamiršta, kad tokia šventė egzistuoja. Ji neprigijo taip stipriai, kaip Motinos diena, todėl nedaugelis šeimų ją laiko švente. Patys tėčiai šios dienos nesureikšmina, kadangi nenori atrodyti sentimentalūs ir jausmingi, tačiau giliai širdyje jie nori būti pasveikinti. Juk kiekvienam malonu sulaukti nuoširdaus ačiū, dėkingos šypsenos ir natūralaus, tačiau taip retai sulaukiamo apkabinimo. Taigi, ką reiškia būti tėvu ?

Tėvo dienos proga pakalbinome tris jaunus tėčius ir paklausėme jų nuomonės apie Tėvo dieną, tėvystės pareigas ir lūkesčius.

Kada tapote tėčiu ir kaip abibūdintumėte šį jausmą?

Laimis Rekštys: Tėčiu tapau šių metų sausio 5 dieną. Jausmas žodžiai sunkiai nupasakojamas. Labai džiaugsminga akimirka, apima euforija. Dar nėra minčių apie atsakomybę, pareigas, rūpesčius. Tokia būsena, bent jau mano atveju, truko apie savaitę. Vėliau pasijaučia nuovargis, bemiegės naktys, tačiau atrodo, jog viskas praeina, kuomet paimi ant rankų mažąjį stebuklą. Nuostabus jausmas būti tėčiu.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Įspūdingos foto iš gimdymo: kaip atrodo vyrai, ką tik tapę tėčiais?

9 žinomi Lietuvos vyrai, kuriems ši Tėvo diena - pirmoji

Rolandas Mackevičius: Šių metų kovo 14 dieną. Jausmas neapibūdinamas. Tai nesusideda vien iš vaiko gimimo. Nuostabus yra procesas, ruošimasis ir laukimas. Šis jausmas - laimė saldžiausia jos forma.

Domo tėtis: Tėčiu tapau šių metų vasario 24 dieną. Manau, kaip ir dauguma tėčių, o taip pat ir mamų, pasakysiu, kad tai sunku apibūdinti. Tu imi mažyli ant rankų ir jauti, kad tai yra dalelė tavęs. Jis tampa svarbiausias dalykas gyvenime ir kiekviena jo šypsena suteikia džiaugsmo. Tas mažas žmogutis pakeičia viską, kas ankščiau atrodė svarbiausia. Visa kita tampa antraeiliai dalykai.

Ar dalyvavote gimdyme?

 Rolandas Mackevičius: Ne. Taip tiesiog buvo nuspręsta.

Laimis Rekštys: Gimdyme dalyvavau. Manau, kad dalyvaudamas gimdyme padėjau savo žmonai, palaikiau ją. Taip pat akimirka, kuomet gimsta vaikas, yra nepakartojama, ir nenorėčiau jos praleisti. Niekada neįsivaizdavau savęs sėdinčio kažkur už durų ir laukiančio žinių. Viską matant ir padedant yra kur kas lengviau laukti gimstančio vaiko.

Domo tėtis: Taip. Norėjau įsitikinti, kad vaikai ne kopūstuose randami.  Iš tiesų tai už nieką gyvenime nebūčiau to praleidęs, nes ir taip beveik devynis mėnesius laukiau, kada jis pasirodys, todėl norėjau būti šalia, kai jis išvys pasaulį. Norėjau, kad pajaustu ne tik mamos meilę, bet ir tėčio. Jam tai yra viena svarbiausių dienų gyvenime, todėl manau, kad svarbiausi žmonės turi būti su juo tada, kai jis ateis į šį pasaulį

Kas jūsų manymu, yra "geras tėtis?"

Rolandas Mackevičius: Manau, kad rūpestingas. Labai nesmagu matyti vaikus paliktus augti ir auklėtis patiems. Tokiems vaikams dažnai gali būti blogos pasėkmės: dėmesio stoka, ribotas mąstymas.

Laimis Rekštys: Reikia būti rūpestingu, skirti daug dėmesio savo vaikui. Manau, svarbu būti tarsi draugais su vaiku, leisti kartu laisvalaikį, užsiimti kažkokia veikla kartu. Kiekvienas vaikas yra individualus ir reikia pastebėti, ką jis mėgsta, ko jis tikisi iš tėvų ir stengtis būti „geru tėčiu".

Laimis su šeima, asmeninio archyvo nuotr.

Domo tėtis: Geras tėtis yra tada, kai vaikas jį gerbia, myli, lygiuojasi į jį, kai vyras moka suprasti, patarti, padėti vaikui. Geras tėtis turi padėti vaikui išmokti važiuoti dviračiu, plaukti, pastatyti smėlio pilį ir kai reikia būti vaikiškas, kaip vaikas, o kai reikia - griežtas, bet teisingas. Geras tėtis turi išmokyti savo vaiką tvarkos ir išmokyti būti vaiką doru žmogumi.

Kaip manote, ar tėčiu gimstama, ar tampama?

Rolandas Mackevičius: Manau, kad tampama. Man šis jausmas dar naujas, o daugelis draugų minėjo, kad tik su laiku supranti visą tėvystės jausmą.

Domo tėtis: Na, mano nuomone čia labai priklauso nuo vyro. Manau, kad yra tokių, kurie gali būti vaiko biologiniu tėvu, bet ne Tėčiu. Jeigu nebus noro ir meilės vaikui, nebus ir to viso tėviškumo, juk net mamos, jei galima taip pavadinti, išnešiojusios kūdikį 9 mėnesius, išmeta juos ar palieka kažkam kitam auginti, o kadangi vyras mažiau ryšio turi su vaiku iki jo gimimo, tai jiems dar sunkiau tą tėvystės jausmą pajusti. Vyrai yra kitokie, jie racionalesni ir jei jie nemyli vaiko mamos, tai dažniausiai ir vaikas nebus toks mylimas. Gal vėliau, kai vaikas jau bus suaugęs ir su juo bus galima pasikalbėti, kaip su suaugusiu žmogumi, tada jis jau norės būti tėvu, bet kol bus kūdikis, tol jam bus neįdomu.

Laimis Rekštys: Visgi manyčiau, kad tėčiu yra tampama. Moterims galbūt kitaip, jos nuo mažens žaidžia su lėlėmis tarsi su savo vaikais. O pas vyrus, manyčiau, tokio mąstymo nėra. Jis susiformuoja tik subrendus. Būdamas vaiku tikrai negalvodavau apie tėvystę, vaikus.

Ko labiausiai norėtumėte išmokyti savo vaiką?

Rolandas Mackevičius: „Beatboxinti" ir  sklandžiai kalbėti užsienio kalbomis. Žinoma, kad noriu išmokyti visko, ką pats moku geriausiai.

Domo tėtis: Būti mandagiu, doru, sąžiningu, draugišku, pagarbiu ir vertu pagarbos žmogumi. Aš ne iš tų žmonių, kurie nori savo vaiką priversti padaryti tai, ko patys nesugebėjo. Manau, savo kelią jis pats išsirinks, o aš jį noriu išmokyti būti žmogumi visur ir visada.

Laimis Rekštys: Gerai žaisti krepšinį ir boulingą. (Juokauju). Norėčiau jog vaikas perimtų šeimos vertybes: meilės, pagarbos jausmą, dėkingumą, nuoširdumą. Noriu, kad vaikas būtų išsilavinęs, todėl stengsiuos jam padėti moksluose.

Kaip pasidalinate vaiko auginimo „darbus" namuose su žmona?

Rolandas Mackevičius: Ji maitina, aš sūpuoju.  Maudome kartu.  Ji keičia vystyklus, o aš gaminu maistą. Natūraliai taip gaunasi.

Domo tėtis: Kažkokio dalijimosi nėra. Tai vyksta natūraliai. Kadangi aš einu į darbą, tai žmona naktimis keliasi pamaitinti vaikutį, o aš kai grįžtu po darbo, beveik visą laiką būnu su juo ir darau viską, kas tuo metu padeda mano vaikui būti laimingam, sočiam ir jaustis jaukiai, saugiai ir švariai. Kartu maudom, kartu rengiam. Sauskelnes, kai būnu namuose. dažniausiai keičiu aš, vežimą, kai einam kartu, aš "vairuoju", taip pat dažnai maitinu, supu, migdau, taip pat, kaip ir mama. Net lopšines dažniausiai dainuoju aš. Na, mamai juk reikia truputi atsipūsti po dienos, nes aš darbe galiu prisėsti, pasedėti ir pailsėti, o ji tokios galimybės gali ir neturėti, juk visko su vaikais būna

Laimis Rekštys: Kol kas abu su žmona mokomės, todėl darbus dalinamės daugiau mažiau po lygiai. Prieš žmonos egzaminus su vaiku daugiau laiko praleidžiu aš, kuomet rašiau baigiamąjį darbą, ji daugiau pabūdavo su vaiku.

 Ar švenčiate Tėčio dieną?

Rolandas Mackevičius: Na, ji bus pirmoji.  Kai būna mamos diena, aš dovanoju gėlių, tai pažiūrėsime, kas bus per Tėvo dieną.

Domo tėtis: Negalvojau, ar pats kažkaip švęsiu. Jei pasveikins, tai žinoma, kad bus labai malonu ir gera širdžiai, bet jei ne, tai nenusivilsiu, juk vaikai turėtų tėvus sveikinti, o mano mažylis to padaryti dar negali.

Laimis Rekštys: Tai pirmoji tėčio diena, kuomet aš jau tėtis. Kol kas yra įprasta sveikinti savo tėtį su tėčio diena. Nežinau, koks jausmas, kuomet vaikas sveikins mane su šia diena.

Ko sau ir kitiems tėčiams palinkėtumėte šios dienos proga?

Rolandas Mackevičius: Palinkėčiau „nesubobėti" ir neverkti jeigu gaus dovanų tik kojines.

Rolandas Mackevičius ir Ieva Ambrazaitė
Rolandas Mackevičius ir Ieva Ambrazaitė
DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Domo tėtis: Kantrybės, meilės ir gerų vaikų. Kad kai visi plaukai jau bus pražilę, sedėtumėte sau ir galvotumėte, kad be galo didžiuojatės savo vaikais ir savimi, kad pavyko būti tokiu tėčiu, kuris sugebėjo užauginti tokį gerą žmogų.

Laimis Rekštys: Kantrybės. Manau, jos labiausiai reikia auginant vaikus.

Taigi, kiekvienas vyras turi užsitarnauti tėvo dienos titulą - stengtis būti autoritetu savo vaikui, nuolat jį auklėti ir ugdyti. Tai labai sunkus darbas, tačiau su itin maloniomis pasekmėmis. 

Mieli vyrai, sveikiname Jus su Tėvo diena, linkime neišsenkančios kantrybės ir Jūsų vaikų dėkingumo įrodymų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis